Κοσμος

Πέντε συλλήψεις για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γαλλία

Οι Αρχές έχουν ενεργοποιήσει από τον Οκτώβριο τον συναγερμό για πιθανή απειλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στη Γαλλία για τον φόβο επίθεσης
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στη Γαλλία για τον φόβο επίθεσης © EPA

Γαλλία: Πέντε συλλήψεις για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης - Σε πλήρη επαγρύπνηση οι Αρχές από τον Οκτώβριο

Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην ανατολική Γαλλία και τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξάγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέφερε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι πέντε έχουν τεθεί υπό κράτηση, χωρίς να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες τους αποδίδονται.

Πάντα σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής στην περιφέρεια του Μερτ-ε-Μοζέλ, στο Νανσί και στις κοντινές κοινότητες Βαντέβρ-λε-Νανσί και Τουλ.

Σε πλήρη επαγρύπνηση για τον φόβο επίθεσης εν μέσω γιορτών

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε καλέσει τις τοπικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, λόγω «του πολύ υψηλού κινδύνου τρομοκρατικής απειλής».

Οι γαλλικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει από τον Οκτώβριο τον συναγερμό για πιθανή τρομοκρατική απειλή, μετά τη δολοφονία του Ντομινίκ Μπερνάρ, καθηγητή γαλλικής γλώσσας στο λύκειο του Αράς, από έναν ριζοσπαστικοποικημένο πρώην μαθητή του.

Η ενεργοποίηση αυτή του συναγερμού οφείλεται και στο διεθνές πλαίσιο, λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα 

Σε υψηλό συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ενόψει Χριστουγέννων. Στη Δανία έχουν τεθεί υπό κράτηση δύο άτομα, ενώ άλλα τέσσερα ερευνώνται ως ύποπτα για τρομοκρατία. Λίγο νωρίτερα οι γερμανικές και ολλανδικές Αρχές είχαν επίσης προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxp3nzc58xxt)

Γερμανία

Οι δυο από τους τρεις συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Καρλσρούη. Κατηγορούνται ότι «ενορχήστρωναν» επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι ύποπτοι, τα ονόματα των οποίων κατονομάζονται με το μικρό και το αρχικό από το επώνυμό τους με την συνοδεία της αντιτρομοκρατικής, οδηγήθηκαν στο βαν της αστυνομίας και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο γραφείο του ομοσπονδιακού ανακριτή προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη δράση τους. Ο τρίτος ύποπτος κρατείται προσωρινά στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές έχουν άμεση διασύνδεση με τις ταξιαρχίες Al-Kassam, τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

Νωρίτερα, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έκανε «φύλο και φτερό» το διαμέρισμα ενός υπόπτου. Κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν πακέτα που περιείχαν νιτρική αμμώνια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία εκρηκτικών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxoqw0r0a9zd)

Δανία

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη με αίτημα των γερμανικών αρχών άλλος ένας ύποπτος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ενώ οι συλλήψεις των τεσσάρων υπόπτων στη Δανία δεν συνδέονται με τις υπόλοιπες.

«Αυτό δεν μας οδηγεί στο να αλλάξουμε την τρομοκρατική απειλή στη Δανία. Βρίσκεται στο επίπεδο τέσσερα στα πέντε, το οποίο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα παραμείνει εκεί» αναφέρει ο επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Φλέμινγκ Ντάιερ.

Σχολιάζοντας, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για ύπαρξη δικτύου της Χαμάς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ