Κοσμος

Εμπορευματικό αεροπλάνο ολοκλήρωσε πτήση χωρίς πιλότο (βίντεο)

Διήρκεσε συνολικά περίπου 12 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στην Βόρεια Καρολίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
HΠΑ: Αεροπλάνο cargo ολοκλήρωσε πτήση χωρίς πιλότο
© Reliance Robotics/Screenshot

HΠΑ: Αεροπλάνο cargo ολοκλήρωσε πτήση χωρίς πιλότο

Ένα από τα πιο γνωστά αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο ολοκλήρωσε για πρώτη φορά πτήση χωρίς πιλότο.

Η πτήση διήρκεσε συνολικά περίπου 12 λεπτά, ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Hollister, στη Βόρεια Καλιφόρνια, και εκτελέστηκε από την Reliable Robotics, η οποία εργάζεται από το 2019 πάνω σε ένα ημιαυτόματο σύστημα στο οποίο το αεροσκάφος ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν πιλότο. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η πτήση των 50 μιλίων πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο. Το αεροπλάνο ήταν ένα Cessna Caravan, ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για μεταφορά εμπορευμάτων. 

«Η Cessna έχει κατασκευάσει 3.000 Caravans - είναι το πιο δημοφιλές αεροπλάνο cargo», λέει ο Ρόμπερτ Ρόουζ, διευθύνων σύμβουλος της Reliable Robotics. «Αλλά η πρόκληση με αυτό το αεροσκάφος είναι ότι πετάει σε χαμηλότερα ύψη και σε πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες από ό,τι πολλά μεγάλα αεροσκάφη σήμερα. Έτσι, η διαχείριση του είναι πολύ πιο δύσκολη και η αυτοματοποίηση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ασφάλειας αυτών των πτήσεων».

Ο χειριστής - ένας πιλότος που πρέπει να είναι πιστοποιημένος για να πετάξει το αεροσκάφος ακριβώς σαν να καθόταν στο πιλοτήριο - στέλνει εντολές στο αεροπλάνο μέσω κρυπτογραφημένων δορυφορικών σημάτων, αλλά δεν πιλοτάρει σε πραγματικό χρόνο ούτε λαμβάνει οπτική τροφοδοσία από το ίδιο το αεροπλάνο.

Η διεπαφή που χρησιμοποιούν είναι πιο κοντά σε αυτές που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας παρά οι πιλότοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Αυτό δεν είναι ένα βιντεοπαιχνίδι», λέει ο Ρόουζ. «Δεν υπάρχει joystick και δεν έχετε τη δυνατότητα να πετάξετε το αεροπλάνο με το χέρι εξ αποστάσεως. Δεν υπάρχει τροφοδοσία βίντεο που να σου δίνει ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχουν το αεροσκάφος είναι ουσιαστικά ένα μενού επιλογών».

Reliable Robotics remotely operates a large cargo aircraft with no one on board

Πηγή: CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ