Κοσμος

Στο «μικροσκόπιο» το βίντεο με τους γυμνούς κρατούμενους του Ισραήλ

Άμαχοι Παλαιστίνιοι ή τρομοκράτες της Χαμάς;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Βίντεο του Ισραηλινού στρατού δείχνει  άνδρες της Χαμάς να είναι γυμνοί και δεμένοι στον δρόμο
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν δεκάδες μέλη της Χαμάς δεμένους © X / Mary McAuliffe

Ισραήλ: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο με γυμνούς κρατούμενους - Ο στρατός υποστηρίζει ότι είναι μέλη της Χαμάς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι πρόκειται για άμαχους Παλαιστίνιους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο που διακινείται στα social media και ισραηλινά μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί ημίγυμνοι κρατούμενοι του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για άνδρες της Χαμάς , ωστόσο έχουν εντοπιστεί αρκετοί άμαχοι ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxj6ggcy6ai9)

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι ανησυχεί για τις εικόνες ημίγυμνων Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι κρατούνται πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Τονίζουμε έντονα τη σημασία της μεταχείρισης όλων εκείνων που κρατούνται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η Jessica Moussan, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με την Guardian.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Πέμπτης, δείχνουν δεκάδες άντρες, μερικούς και με δεμένα μάτια, να είναι με τα εσώρουχά τους στο καθισμένοι στο δρόμο.

Online video shows Palestinian men detained by Israeli forces • FRANCE 24 English

Πολλοί άμαχοι ανάμεσα στους συλληφθέντες

Ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αρχικά υπέδειξαν ότι οι εικόνες, έδειχναν την παράδοση των μαχητών της Χαμάς, αρκετοί από τους άντρες που απεικονίζονται αναγνωρίστηκαν ως άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου.

Η εφημερίδα New Arab ανέφερε ότι ο ανταποκριτής Diaa al-Kahlout ήταν ανάμεσά τους. Σε ανακοίνωσή του, ο ειδησεογραφικός οργανισμός ανέφερε ότι ο Kahlout συνελήφθη μαζί με τα αδέρφια του, τους συγγενείς του και άλλους πολίτες στον δρόμο της αγοράς στο Beit Lahiya, στη βόρεια Γάζα, και στη συνέχεια «αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους έκαναν έρευνα και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία».

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Eylon Levy είπε στο BBC ότι οι άνδρες συνελήφθησαν στη Jabalia και τη Shejaiya στη βόρεια Γάζα, τις οποίες περιέγραψε ως «προπύργια και διοικητικά κέντρα της Χαμάς».

«Μιλάμε για άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας που εντοπίστηκαν σε περιοχές που υποτίθεται ότι είχαν εκκενώσει πολίτες πριν από εβδομάδες», είπε.

Ο Eylon Levy πρόσθεσε ότι θα ανακριθούν για να «διαπιστωθεί ποιος είναι πράγματι τρομοκράτης της Χαμάς και ποιος όχι».

Τόνισε ότι «οι συλληφθέντες άνδρες βρέθηκαν σε περιοχές όπου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εμπλακεί σε μάχες σώμα με σώμα με τη Χαμάς. Είχαν μεταμφιεστεί σκόπιμα σε πολίτες και δρούσαν από πολιτικά κτίρια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.