Κοσμος

Αντιδράσεις για την παρουσία Μακρόν στην εβραϊκή γιορτή της Χάνουκα

Η Γαλλία ως κοσμική χώρα έχει διαχωρίσει τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιδράσεις για την παρουσία Μακρόν στην εβραϊκή γιορτή της Χάνουκα  Η Γαλλία ως κοσμική χώρα έχει διαχωρίσει τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε σφοδρή κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους © ΕΡΑ / LUDOVIC MARIN

Αντιδράσεις για την παρουσία Μακρόν στην εβραϊκή γιορτή της Χάνουκα - Η Γαλλία ως κοσμική χώρα έχει διαχωρίσει τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διότι παρέστη σε μία τελετή για την έναρξη της Χάνουκα, της γιορτής των Φωτών, για τους Εβραίους. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή τους και, όπως φαίνεται, ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να εκφράσει τη στήριξή του στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς. Όμως, η Γαλλία είναι ένα κοσμικό κράτος, με αυστηρούς νόμους για ανεξιθρησκεία και απαγόρευση της εμπλοκής της όποιας εκκλησίας σε κρατικά θέματα.

Πολιτικοί του αντίπαλοι, άσκησαν δριμεία κριτική στο γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα την κοσμικότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος απάντησε ότι «κοσμικότητα δε σημαίνει ότι σβήνουμε όλες τις θρησκείες», ωστόσο το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Σε πολύ δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρέθηκε και η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν κατά την επίσκεψή της στο νησί Μαγιότ. Πολίτες την περίμεναν στο λιμάνι με πανό που έγραφαν «Μαγιότ, ο παράδεισος που έγινε κόλαση». Πρόκειται για την πιο φτωχή περιοχή της Γαλλίας και ένα νησί που έχει χτυπηθεί από την ξηρασία το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ