Κοσμος

Βίντεο που «κόβουν» την ανάσα: Η στιγμή που χτυπάει σεισμός 7,6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Συναγερμός για «καταστροφικό» τσουνάμι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες
Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες © Twitter/EMSC

Φιλιππίνες: Σεισμός 7,6 βαθμών έπληξε το νησί Μιντανάο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών συγκλόνισε σήμερα το νησί Μιντανάο, στις νοτιοανατολικές Φιλιππίνες, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Δεν έχουν αναφερθεί επί του παρόντος τραυματισμοί ή ζημιές.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. και σημειώθηκε στις 22.37 τοπική ώρα (16.37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, ανακοίνωσε το USGS.

Έχουν ήδη ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να υπολογίζεται στα 6,4 Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που «χτυπά» ο σεισμός:

Φόβοι για «καταστροφικό τσουνάμι»

Οι αρχές των Φιλιππίνων προειδοποίησαν για «καταστροφικό τσουνάμι» και κάλεσαν τους κατοίκους να μετακινηθούν προς το εσωτερικό, στην ενδοχώρα.

«Αναμένεται καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές», δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Το Ινστιτούτο συνέστησε στους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο να απομακρυνθούν αμέσως από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό, στην ενδοχώρα ή προς εδάφη που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι περισσότεροι σεισμοί είναι πολύ μικροί για να γίνονται αισθητοί από τους ανθρώπους.

Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε ήδη την περιοχή του νησιού Μιντανάο στις 17 Νοεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ