- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλαφ Σολτς: Ζήτησε να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό
«Έρχονται δύσκολες μέρες», λέει ο καγκελάριος της Γερμανίας
Όλαφ Σολτς: Ζήτησε να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό - «Έρχονται δύσκολες μέρες», λέει ο καγκελάριος της Γερμανίας
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ετοίμασε το έδαφος προϊδεάζοντας τους πολίτες για περικοπές, ζητώντας να κηρυχθεί κατάσταση «έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης» στη Γερμανία.
Το πρωί της Τρίτης, ο Σολτς μίλησε για δύσκολες μέρες που έρχονται, μετά την πρόσφατη απόφαση - σταθμό του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που βάζει οριστικό φρένο στα πλασματικά Ταμεία, αλλά και την πλασματική τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου.
Μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, ο καγκελάριος ζήτησε από τη Βουλή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό, ώστε να δοθεί το κοινοβουλευτικό «πράσινο φως» σε πρόσθετο δανεισμό ύψους άνω των 43 δις ευρώ για το 2023. Μόλις κλείσει το κεφάλαιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024.
Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
Σε κάθε περίπτωση, ο καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη δύσκολη δημοσιονομική χρονιά το 2024. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή, που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος των τιμών. Σε περίπτωση όμως που οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν εκ νέου «δραματικά», η συγκυβέρνηση θα είναι πλέον σε θέση «να δράσει άμεσα».
«Μετά την απόφαση της Καρλσρούης βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. «Αποφάσεις που δεσμεύουν την τωρινή αλλά και μελλοντικές κυβερνήσεις». Ταυτόχρονα όμως ο καγκελάριος προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους, λέγοντας ότι από τη νέα πολιτική δαπανών δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις ή τα επιδόματα τέκνων.
Ακατάλληλος για να κυβερνήσει, δήλωσε η αντιπολίτευση
«Δεν θριαμβολογούμε για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά ήταν αναγκαία», ανέφερε ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς όταν πήρε τον λόγο, εξαπολύοντας στη συνέχεια σφοδρή κριτική στον Όλαφ Σολτς. Τον χαρακτήρισε ευθέως «ακατάλληλο» να κυβερνήσει τη χώρα. Βαριές ευθύνες για λάθος χειρισμούς ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού «της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο» επέρριψε όμως και στα μέλη της συγκυβέρνησης. Για τον Μερτς σοβαρή προσωπική ευθύνη φέρει ο Σολτς όχι μόνο ως καγκελάριος, αλλά και ως υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ.
O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να προσφύγει εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο και για τον προϋπολογισμό του 2024, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο ότι θα πρέπει και το 2024 να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης, συνεχίζοντας την παρέκκλιση από τον συνταγματικό κανόνα του χρεόφρενου.
Από εκεί και πέρα, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τα θολά νερά, μέσα στα οποία όπως όλα δείχνουν θα καταρτιστεί και ο επόμενος προϋπολογισμός.
Μετά τον επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) τη Δευτέρα, από το βήμα της γερμανικής βουλής και η επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) ζητά επίσης την παραίτηση του Όλαφ Σολτς και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Απογειώθηκε μαχητικό F16 και «εξουδετέρωσε» την απειλή
Η κρίση της αλήθειας, η δημαγωγία, ο δημόσιος χώρος και το νόημα της πολιτικής ελευθερίας μέσα από δύο κορυφαίες φιλοσοφικές ματιές.
«Είναι ένας μπ@στ@ρδος, τον πυροβόλησα»
Μεγάλες φωτιές καίνε σε απόσταση χλμ. από την πρωτεύουσα Μαδρίτη
Ο Ντέιβ περνούσε επί χρόνια καθημερινά έξω από το σπίτι της βιολογικής του οικογένειας
Την κατηγορούν για «ιδεολογικό ασυμβίβαστο» και «υποκρισία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.