Κοσμος

Binance: Παραδέχτηκε την ενοχή του ο Changpeng Zhao και αποχωρεί από διευθύνων σύμβουλος

Ποιος είναι ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Binance: Παραδέχτηκε την ενοχή του ο Changpeng Zhao και αποχωρεί από διευθύνων σύμβουλος
Ο Zhao βρίσκεται στην 68η πλουσιότερη θέση στον κόσμο με περιουσία 23,5 δισ. δολάρια © ΕΡΑ / MIGUEL A. LOPES

Binance: Παραδέχτηκε την ενοχή του ο Changpeng Zhao και αποχωρεί από διευθύνων σύμβουλος - Ποιος είναι ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Ο Changpeng Zhao, ή απλά CZ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, παραιτήθηκε από τον ρόλο του αφού δήλωσε ένοχος για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Binance CEO Changpeng Zhao Pleads Guilty: How We Got Here | WSJ What Went Wrong

Ο Zhao συμφώνησε  να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αποφάσισε δικαστήριο του Σιάτλ στις 21 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης προσωπικής πληρωμής των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο τους εισαγγελείς της υπόθεσης. Πρόσθεσαν ότι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές ποινές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Binance θα πληρώσει 1,81 δισεκατομμύρια δολάρια εντός 15 μηνών και σε δεύτερο χρόνο ακόμα 2,51 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος της συμφωνίας, ανέφεραν οι εισαγγελείς στο Reuters.

Ωστόσο, αυτή η τελευταία εξέλιξη έρχεται ως άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, αφού ο Sam Bankman-Fried της FTX καταδικάστηκε για απάτη μόλις νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Nομικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο Reuters ότι η συμφωνία είναι «ένα καλό αποτέλεσμα» για τον Zhao προσωπικά. Δεν ζημιώνει πολύ την περιουσία του και του επιτρέπει επίσης να διατηρήσει το μερίδιό του στην Binance, σημείωσαν.

Ποιος είναι ο Changpeng Zhao

Ο 44χρονος Zhao είναι Καναδός πολίτης, αλλά γεννήθηκε στην επαρχία Jiangsu της Κίνας. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Βανκούβερ όταν ο Zhao ήταν 12 ετών αφού ο πατέρας του, καθηγητής πανεπιστημίου, εξορίστηκε στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο νεαρός Zhao εκτέθηκε στην τεχνολογία και σπούδασε επιστήμη των υπολογιστών. Έχει πτυχίο στον κλάδο από το Πανεπιστήμιο McGill. Παλιότερα τομέα, είχε εργαστεί στην κατασκευή συστημάτων εμπορικών συναλλαγών στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Ο Zhao ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την κρυπτογράφηση το 2013 κατά τη διάρκεια ενός φιλικού παιχνιδιού πόκερ με τον επενδυτή Ron Cao και τον CEO της BTC China, Bobby Lee στη Σαγκάη, πρόσθεσε το ρεπορτάζ του Bloomberg. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι δύο συμπαίκτες του Zhao τον προέτρεψαν να βάλει το 10 τοις εκατό της καθαρής του αξίας σε Bitcoin. Μετά από έρευνά που έκανε αποφάσισε να πουλήσει το διαμέρισμά του για ακόμη περισσότερα Bitcoins.

Εργάστηκε επίσης στις εταιρείες κρυπτογράφησης OKCoin και Blockchain.info πριν ξεκινήσει το δικό του project και στην συνέχεια ίδρυσε την Binance το 2017.

Το όνομα της εταιρείας είναι ένας συνδυασμός της λέξης «binary» και «finance». Ο Zhao φέρεται να έχει κάνει τατουάζ στο χέρι του το λογότυπο της εταιρείας του.

Το Binance εξελίχθηκε γρήγορα στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και έκανε τον Zhao τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κλάδο. Με τα χρόνια εντάχθηκε επίσης στις τάξεις των πλουσιότερων του κόσμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire's Index, ο Zhao κατατάσσεται στην 68η πλουσιότερη θέση στον κόσμο με περιουσία 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ