Κοσμος

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, δολοφονείται ο Tζον Φ. Κένεντι

Η μοιραία αυτοκινητοπομπή, το αίμα στα ρούχα της Τζάκι Ο και οι θεωρίες συνωμοσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O JFK λίγο πριν δολοφονηθεί. Δίπλα του η Τζάκι, μπροστά του ο κυβερνήτης του Τέξας και στο πίσω αυτοκίνητο ο μυστικός πράκτορας Κλιντ Χιλ
O JFK λίγο πριν δολοφονηθεί. Δίπλα του η Τζάκι, μπροστά του ο κυβερνήτης του Τέξας και στο πίσω αυτοκίνητο ο μυστικός πράκτορας Κλιντ Χιλ © Wikipedia

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, δολοφονείται ο Τζον Φ. Κένεντι (John F. Kennedy), o 35oς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, δολοφονείται μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, των σωματοφυλάκων του και εκατοντάδων απλών ανθρώπων ο Τζον Φ. Κένεντι (John F. Kennedy), o 35oς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των Αμερικανών και όχι μόνο, μια μέρα που έμεινε αξέχαστη στην τότε γενιά έτσι ώστε να συζητάει για χρόνια «πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι;». Εξάλλου, ο JFK ήταν ο τέταρτος και τελευταίος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε μετά τους Λίνκλον, Γκάρφιλντ και Μακίνλεϊ - και ένας από τους πιο αγαπητούς ηγέτες των Αμερικανών.

Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι η δολοφονία του καταγράφηκε από τις κάμερες και τους φωτογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο. Δεν μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά σε κάθε περίπτωση η γνωστή πια ταινία Ζαπρούντερ (από το όνομα του κινηματογραφιστή) δείχνει καρέ-καρέ όσα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο πρωινό: την αυτοκινητοπομπή, το ανοιχτό αυτοκίνητο, τον Κένεντι να χαιρετάει το πλήθος, τις δύο σφαίρες που τον λάβωσαν, την αντίδραση της Τζάκι και του πιστού του σωματοφύλακα, το χάος που ακολούθησε.

Zapruder Film Restored HD

Η αυτοκινητοπομπή

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ντάλας του Τέξας. Η μέρα ξεκίνησε με σύννεφα, αλλά έγινε ηλιόλουστη· το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης, έγινε η υποδοχή από τον κυβερνήτη του Τέξας Τζον Κόναλι και ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το τέλος του Ντάλας.

Η αυτοκινητοπομπή θα κάλυπτε την συνολική απόσταση των δεκαέξι χιλιομέτρων σε χρόνο 45 λεπτών της ώρας, με μέση ταχύτητα 20 χλμ την ώρα. Σημειώνεται ότι τρεις ημέρες πριν, στις 19 Νοεμβρίου, δύο τοπικές εφημερίδες είχαν δημοσιοποιήσει τη διαδρομή με λεπτομερείς χάρτες.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της ασφάλειάς του τον είχαν συμβουλέψει το αντίθετο, ο JFK επέμενε να είναι ανοιχτή η οροφή του αυτοκινήτου του. Ήθελε να νιώθει ότι είναι κοντά στον κόσμο, να μπορεί να τους χαιρετίσει και να τον χαιρετίσουν απρόσκοπτα.

Η λιμουζίνα ξεκίνησε: μπροστά καθόταν ο Κόναλι με τη σύζυγό του, πίσω ο Κένεντι με την Τζάκι Ο. Τη λιμουζίνα ακολουθούσε μία ανοικτή Cadillac με οκτώ πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας. 

Η μοιραία διαδρομή
Η μοιραία διαδρομή © Wikipedia

Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου για να δει και να επευφημήσει τον πρόεδρο.

Μετά τη διέλευσή της από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες που τόσο φοβούνταν οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου, η πομπή εισήλθε στη θεωρούμενη σαν ασφαλή περιοχή της ανισόπεδης διασταύρωσης της οδού Ελμ. Στις 12:28 όταν τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Κεντρικής Σχολικής Βιβλιοθήκης της πολιτείας.

Η δολοφονία

Στις 12:30, έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός από την πλατεία Ντίλι· ακούγεται σιγανά, αλλά ελάχιστοι τον αντελήφθησαν. Ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στον λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταξε έντρομη.

Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Ο Κλιντ Χιλ, μέρος της αυτοκινητοπομπής του προέδρου, ήταν ο μόνος από τους σωματοφύλακες που βρίσκονταν στο από πίσω όχημα που έτρεξε προς το μέρος του. Ήταν, όμως, αργά: μία τρίτη σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι του JFK.

Ο μυστικός πράκτορας Κλιντ Χιλ πέφτει πάνω στην Τζάκι Κένεντι για να τη σώσει
Ο μυστικός πράκτορας Κλιντ Χιλ πέφτει πάνω στην Τζάκι Κένεντι για να τη σώσει © Wikipedia

Κομμάτια από το κρανίο του τινάχθηκαν και η Τζάκι πιτσιλίστηκε με το αίμα του. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε ένα «Ωχ, όχι» προτού πανικοβληθεί και προσπαθήσει να φύγει από την πίσω μεριά της λιμουζίνας.

Εκείνη τη στιγμή, έφτασε και ο μυστικός πράκτορας Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα, έσπρωξε την Πρώτη Κυρία πίσω στο κάθισμα και έπεσε κυριολεκτικά πάνω της για να τη σώσει.

«Είδα την τρύπα στο κρανίο του»

Ο Κλιντ Χιλ περιέγραψε τα δραματικά εκείνα δευτερόλεπτα ως εξής:

«Ξαφνικά, άκουσα έναν θόρυβο σαν βεγγαλικό που ερχόταν από πίσω μου, από τον δεξί ώμο μου. Πήδηξα από τη θέση μου από το αυτοκίνητο παρακολούθησης, τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορούσα προς το προεδρικό όχημα, με σκοπό να ανέβω στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να σχηματίσω μια ασπίδα, ένα φράγμα προστασίας τόσο για τον πρόεδρο όσο και την κυρία Κένεντι.

Secret Service Agent Clint Hill Vividly Recalls President Kennedy's Assassination

Δυστυχώς λίγο πριν φτάσω εκεί, ακούστηκε άλλος ένας πυροβολισμός και η σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Ήταν το θανάσιμο πλήγμα. Μπορούσα να δω την τρύπα στο κρανίο του και είδα ότι τα μάτια του δεν κινούνταν, ήταν σταθερά. Ο εγκέφαλός του ήταν εκτεθειμένος. Υπήρχαν αίματα και υπολείμματα εγκεφαλικού ιστού σε όλο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η κυρία Κένεντι ήταν τελείως καλυμμένη με αίμα και μονολογούσε “Τι σου έκαναν, Τζον!” και “Σε αγαπάω, Τζον”.

Υπήρχε τόσο πολύ αίμα που δεν μπορούσες να καταλάβεις αν υπήρχε κάποια άλλη πληγή, εκτός από τη μία μεγάλη πληγή στο πίσω δεξιό τμήμα του κεφαλιού του προέδρου».

Τι έγινε μετά τη δολοφονία

Αμέσως μετά, το αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. 

Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ήταν 46 ετών.

Ο κυβερνής του Τέξας Τζον Κόναλι, ο οποίος χτυπήθηκε και αυτός από μια σφαίρα, επέζησε των τραυμάτων του.

Στις 14:38, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη πλέον και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Jackie Kennedy Stands Silently By

Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Κένεντι δολοφονήθηκε και αυτός σε live μετάδοση 48 ώρες μετά

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο της Κεντρικής Σχολικής Βιβλιοθήκης του Τέξας και άρχισε να την ερευνά.

Στον 6ο όροφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα παλαιό ιταλικό τυφέκιο Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα. Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, ανακάλυψαν τρεις κάλυκες.

Αμέσως, άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έναν νεαρό που είχε πιάσει δουλειά στο κτίριο λίγους μήνες πριν τη δολοφονία και εθεάθη να κυκλοφορεί σε αυτό. Συνελήφθη ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου. 

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ
Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ © Wikipedia

Ύστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, αποφασίστηκε ο Όσβαλντ να οδηγηθεί από τα κρατητήρια του αρχηγείου αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.

Στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά στην τηλεόραση την μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί τον κρατούσαν, όταν βγήκε μπροστά τους ένας βραχύσωμος άνδρας και πυροβόλησε τον Όσβαλντ μια φορά στο στομάχι.

Lee Harvey Oswald Assassination

Εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν τον άνθρωπο που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι να πέφτει με τη σειρά του νεκρός από πυρά μόλις 48 ώρες μετά το έγκλημα.

Έτσι, τα αίτια της δολοφονίας του JFK έμειναν αναπάντητα, προκαλώντας μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας και εμπνεόντας ταινίες, σειρές και τραγούδια.

Lana Del Rey - National Anthem

Γεγονότα σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου

498 - Μετά το θάνατο του Πάπα Αναστάσιου Β΄, ο Πάπας Σύμμαχος εκλέγεται στο ανάκτορο του Λατερανού, ενώ στη Σάντα Μαρία Ματζόρε εκλέγεται ο Αντίπαπας Λαυρέντιος.
1307 - Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ εκδίδει την παπική βούλα Pastoralis Praeeminentiae, με την οποία δίνει την εντολή στους Χριστιανούς μονάρχες στην Ευρώπη να συλλάβουν όλους τους Ναΐτες Ιππότες και να κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
1574 - Ανακαλύπτεται το αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες στα ανοικτά της Χιλής.
1718 - Ο Βρετανός πειρατής Έντουαρντ Τιτς (γνωστός ως "Μαυρογένης") σκοτώνεται σε μάχη έξω από τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας από μία δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού υπό τον υποπλοίαρχο Ρόμπερτ Μέιναρντ.
1869 - Καθελκύεται στο Νταμπάρτον της Σκωτίας το ιστιοφόρο Κάτυ Σαρκ, ένα από τα τελευταία που κατασκευάστηκαν ποτέ και το μόνο που σώζεται σήμερα.
1928 - Λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η πρώτη παρουσίαση του Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ.
1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την αρχική ιταλική εισβολή, τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στην υπό ιταλική κατοχή Αλβανία και καταλαμβάνουν την Κορυτσά.
1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Στάλινγκραντ. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους στέλνει τηλεγράφημα στον Αδόλφο Χίτλερ λέγοντάς του ότι η 6η Στρατιά είναι περικυκλωμένη.
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Τσιανγκ Κάι Σεκ συναντώνται στο Κάιρο για να συζητήσουν τρόπους για να νικήσουν την Ιαπωνία.
1943 - Ο Λίβανος αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1956 - Αρχίζουν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
1963 - Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονείται ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τραυματίζεται σοβαρά ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι. Αργότερα συλλαμβάνεται ως ύποπτος ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ και κατηγορείται για τη δολοφονία τόσο του Αμερικανού προέδρου όσο και του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ.
1963 - Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον ορκίζεται ως ο 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
1963 - Πεθαίνουν οι συγγραφείς Άλντους Χάξλεϋ και Κλάιβ Στέιπλς Λιούις.
1963 - Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο With The Beatles.
1968 - Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο The Beatles (γνωστό ευρέως ως The White Album).
1974 - Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέχει το καθεστώς του παρατηρητή στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
1975 - Ο Χουάν Κάρλος ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ισπανίας μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο.
1977 - Η British Airways εγκαινιάζει κανονική υπερηχητική πτήση με Κονκόρντ από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη.
1986 - Ο Μάικ Τάισον από το Μπρούκλιν γίνεται σε ηλικία 20 ετών ο νεαρότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία της πυγμαχίας.
2004 - Στην Ουκρανία ξεκινά η Πορτοκαλί Επανάσταση.
2005 - Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

Γεννήσεις σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου

1515 - Μαρία του Γκιζ, βασίλισσα της Σκωτίας
1532 - Άννα της Σαξονίας, Εκλέκτορας της Σαξονίας, ιατρός, φαρμακοποιός, αλχημίστρια
1744 - Άμπιγκεϊλ Άνταμς, Αμερικανή πολιτικός
1767 - Αντρέας Χόφερ, Αυστριακός πανδοχέας και αγωνιστής
1819 - Τζορτζ Έλιοτ, Αγγλίδα συγγραφέας
1869 - Αντρέ Ζιντ, Γάλλος συγγραφέας
1877 - Έντρε Όντυ, Ούγγρος ποιητής
1890 - Ελ Λισίτσκι, Ρώσος φωτογράφος και αρχιτέκτονας
1890 - Σαρλ ντε Γκωλ, Γάλλος στρατηγός και πολιτικός
1892 - Έμμα Τίλμαν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
1898 - Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες ι Κινιόνες, Ισπανός πολιτικός
1901 - Χοακίν Ροδρίγο, Ισπανός συνθέτης
1904 - Λουί Νεέλ, Γάλλος φυσικός
1913 - Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Άγγλος συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας
1924 - Τζέραλντιν Πέιτζ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1930 - Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1932 - Ρόμπερτ Βον, Αμερικανός ηθοποιός
1934 - Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1940 - Αντρέι Ζουλάφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης
1943 - Μπίλυ Τζιν Κινγκ, Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια
1958 - Τζέιμι Λι Κέρτις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1965 - Μαντς Μίκελσεν, Δανός ηθοποιός
1967 - Μαρκ Ράφαλο, Αμερικανός ηθοποιός
1976 - Βίλε Βάλο, Φινλανδός τραγουδιστής (HIM)
1984 - Σκάρλετ Τζοχάνσον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1986 - Όσκαρ Πιστόριους, Νοτιοαφρικανός δρομέας
1987 - Μαρουάν Φελαϊνί, Βέλγος ποδοσφαιριστής
1988 - Γιώργος Γεροντιδάκης, Έλληνας ηθοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου

365 - Αντίπαπας Φήλιξ Β΄
950 - Λοθάριος Β΄, βασιλιάς της Ιταλίας
1233 - Ελένη της Δανίας, δούκισσα του Λύνεμπουργκ
1617 - Αχμέτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
1718 - Μαυρογένης, Άγγλος πειρατής
1824 - Θεόδωρος Νέγρης, Έλληνας πολιτικός
1828 - Τζωρτζ Άιζαρντ, Αμερικανός στρατηγός
1900 - Άρθουρ Σάλιβαν, Άγγλος συνθέτης
1907 - Έιζαφ Χωλ, Αμερικανός αστρονόμος
1916 - Τζακ Λόντον, Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
1921 - Εμίλ Μπουτρού, Γάλλος φιλόσοφος
1930 - Αύγουστος Χάιζενμπεργκ, Γερμανός βυζαντινολόγος
1933 - Λάζαρος Τσάμης, Έλληνας αγωνιστής
1944 - Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, Άγγλος αστροφυσικός
1954 - Μορόνι Όλσεν, Αμερικανός ηθοποιός
1963 - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1963 - Άλντους Χάξλεϋ, Άγγλος συγγραφέας
1963 - Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Βρετανός συγγραφέας
1971 - Ζεζ Κόνφρεϋ, Αμερικανός συνθέτης και ερμηνευτής
1982 - Τζιν Μπάτεν, Νεοζηλανδή αεροπόρος
1988 - Λουίς Μπαραγάν, Μεξικανός αρχιτέκτονας
1995 - Μάριος Αγγελόπουλος, Έλληνας καλλιτέχνης
2007 - Μωρίς Μπεζάρ, Γάλλος χορογράφος
2008 - Ιμπραχίμ Ναζίρ, πρόεδρος των Μαλδίβων
2011 - Αργύρης Κουνάδης, Έλληνας συνθέτης
2015 - Κιμ Γιόνγκ-σαμ, Νοτιοκορεάτης πολιτικός
2016 - Θωμάς Κουτσομπίνας, Έλληνας γιατρός και πολιτικός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ