Κοσμος

Ποιος ήταν ο Dr. Victor Chang, ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός που τιμά σήμερα η Google

To doodle που είναι αφιερωμένο στα 87α γενέθλια του σπουδαίου ιατρού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dr. Victor Chang
Dr. Victor Chang © Google

Dr. Victor Chang: Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του στην ιατρική ήταν η ανάπτυξη της τεχνητής καρδιακής βαλβίδας St. Vincent

Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2023, θα έκλεινε τα 87ά γενέθλιά του ο δρ. Βίκτορ Τσανγκ (Dr. Victor Chang), ο Κινεζοαυστραλός πρωτοπόρος της καρδιοχειρουργικής και των μεταμοσχεύσεων.

Η Google τιμά σήμερα με Doodle τον Τσανγκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1936 στη Σαγκάη και δολοφονήθηκε το 1991.

Ποιος ήταν ο Dr. Victor Chang, ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός που τιμά σήμερα η Google

Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του στην ιατρική ήταν η ανάπτυξη της τεχνητής καρδιακής βαλβίδας St. Vincent, η οποία ήταν σημαντικά φθηνότερη από τα προηγούμενα μοντέλα, καθιστώντας την παγκοσμίως προσιτή για χρήση σε διαδικασίες που σώζουν ζωές.

Ποιος ήταν ο Dr. Victor Chang

Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα του Βίκτορ Τσανγκ εμφάνισε καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον ώθησε προς τον ιατρικό τομέα. Σπούδασε ιατρική και χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προτού ξεκινήσει την εκπαίδευση ειδίκευσης στο νσοκομείο St Vincent's και εργαστεί σε διάφορα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1972 και έγινε καρδιοθωρακικός χειρουργός στο νοσοκομείο St. Vincent's του Σίδνεϊ.

Πέρα από την ανάπτυξη της τεχνητής καρδιακής βαλβίδας, ο δρ. Τσανγκ πραγματοποίησε επίσης επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στη νεότερη Αυστραλή ασθενή, τη Φιόνα Κούτ, το 1984, όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Ο δρ Τσανγκ με τη Φιόνα Κουτ
Ο δρ Τσανγκ με τη Φιόνα Κουτ © Google

Δύο χρόνια αργότερα, η Φιόνα έκανε και δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς και σήμερα είναι η μακροβιότερη επιζήσασα λήπτης μεταμοσχεύματος καρδιάς στην Αυστραλία.

Ως απόδειξη του πόσο σημαντικές ήταν οι ιατρικές του εξελίξεις, ο Δρ Τσανγκ ψηφίστηκε Αυστραλός του αιώνα στα βραβεία People's Choice Awards το 1999 και έλαβε την υψηλότερη τιμή της Αυστραλίας το 1986: τον τίτλο του Συντρόφου του Τάγματος της Αυστραλίας.

O Dr. Chang έλαβε τον τίτλο του Συντρόφου του Τάγματος της Αυστραλίας
O Dr. Chang έλαβε τον τίτλο του Συντρόφου του Τάγματος της Αυστραλίας © Google

Το 1991, ο Τσανγκ δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς άνδρες σε μια απόπειρα εκβιασμού. Η κληρονομιά του περιλαμβάνει τη δημιουργία του δικού του ιδρύματος, του Victor Chang Foundation.

Μετά τον θάνατό του, δημιουργήθηκε το Καρδιολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Victor Chang και του αφιερώθηκε το Victor Chang Lowy Packer Building στο St Vincent's Hospital.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ