Κοσμος

Νικήτρια της Eurovision σε λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας

Η Susana Jamaladinova κατηγορείται για διάδοση απόρρητων πληροφοριών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικήτρια της Eurovision σε λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας Η Susana Jamaladinova κατηγορείται για διάδοση απόρρητων πληροφοριών
Η Susana Jamaladinova ήταν νικήτρια του διαγωνισμού Eurovision το 2016 © ΕΡΑ / INNA SOKOLOVSKA

Σε λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας βρίσκεται Ουκρανίδα νικήτρια της Eurovision - Κατηγορείται για διάδοση απόρρητων πληροφοριών

Η Susana Jamaladinova, Ουκρανή Ταταρικής καταγωγής από την Κριμαία, γνωστή επαγγελματικά ως Jamala, βρίσκεται τώρα στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας, όπως ανέφεραν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τον 40χρονο νικήτρια  της Eurovision για δυσφήμιση του στρατού της Μόσχας, ανέφερε ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona. Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η Μόσχα έθεσε τη Jamala στη λίστα καταζητούμενων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η τραγουδίστρια συνελήφθη ερήμην από ρωσικό δικαστήριο.

Ο ιστότοπος Mediazona, ο οποίος καλύπτει θέματα αντιπολίτευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ότι η Jamaladinova κατηγορήθηκε βάσει νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι, ο οποίος απαγορεύει τη διάδοση των αποκαλούμενων ψεύτικων πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό και τις συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία.

Δεν νιώθω ασφαλής τώρα, δήλωσε η Jamala

Η τραγουδίστρια κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision το 2016 με το τραγούδι «1944», τίτλος που αναφέρεται στη χρονιά που η Σοβιετική Ένωση απέλασε μαζικά τους Τάταρους της Κριμαίας.

Ukraine: "1944" by Jamala - Winner of Eurovision Song Contest 2016 - BBC

Η νίκη της ήρθε δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή του τραγουδιού στον διαγωνισμό, λέγοντας ότι παραβίαζε τους κανόνες που αφορά στην χρήση πολιτικού λόγου στη Eurovision.

Αλλά το τραγούδι δεν άσκησε καμία συγκεκριμένη κριτική για τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση, αν και είχε κάποια υπονοούμενα ξεκινώντας με τους στίχους: «Όταν έρχονται οι ξένοι, έρχονται στο σπίτι σου, σε σκοτώνουν και λένε, δεν φταίμε».

Η Jamala αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Αυστραλία. Τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Jamala κατέφυγε με τα παιδιά της στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει η αδερφή της.

Είπε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή ότι ήταν στόχος της Ρωσίας από τότε που ήταν στη Eurovision. «Ακόμη και το 2016 όταν πήγα στη Eurovision με το τραγούδι μου, έγινε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης εναντίον της οικογένειάς μου», είπε. «Δεν νιώθω ασφαλής τώρα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ