Κοσμος

Τι δηλώνει το Ισραήλ για τις επιθέσεις στα νοσοκομεία και γιατί κατηγορεί τη Χαμάς για έγκλημα πολέμου

IDF: Γιάφκα της Χαμάς εντοπίστηκε στο υπόγειο παιδιατρικού νοσοκομείου

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι δηλώνει το Ισραήλ για τις επιθέσεις στα νοσοκομεία και γιατί κατηγορεί τη Χαμάς για έγκλημα πολέμου
Τι δηλώνει το Ισραήλ για τις επιθέσεις στα νοσοκομεία και γιατί κατηγορεί τη Χαμάς για έγκλημα πολέμου © HAITHAM IMAD/ EPA

Ισραήλ: Δηλώνει πως βρήκε αρχηγείο της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο - Γιατί κατηγορεί τη Χαμάς για έγκλημα πολέμου

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα (13.11) παρουσιάζοντας στοιχεία ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο ως βάση του. Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο της Χαμάς και ότι αυτή ευθύνεται για την κατάσταση, καθώς χρησιμοποιεί ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. 

Ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι η επίλεκτη μονάδα κομάντος Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού και η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πραγματοποίησαν επιδρομή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου είχαν κρυφτεί τρομοκράτες της Χαμάς. Οι IDF δημοσίευσαν ακόμα στοιχεία και φωτογραφίες με όπλα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό του νοσοκομείου Rantisi στη Γάζα, μεταξύ των οποίων ημιαυτόματα και χειροβομβίδες, αυτοσχέδιες βόμβες σε γιλέκα που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις αυτοκτονίας καθώς και χρήματα αλλά φωτογραφίες με την είσοδο μιας σήραγγας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwxvc45w4f3d)

Όπως τόνισε, δίπλα από το νοσοκομείο υπάρχει ένα κτίριο σχολείου και δίπλα του ένα τουνελ, που ερευνάται από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες μπορεί να έφυγαν μαζί με τους ασθενείς που εκκένωσαν το νοσοκομείο. 

«Έγκλημα πολέμου η ύπαρξη της Χαμάς στο υπόγειο νοσοκομείων»

«Το υπόγειο έπρεπε να χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF και πρόσθεσε ότι βρέθηκε μία μικρή κουζίνα και τουαλέτες στο υπόγειο που πιθανόν χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες ή τους Ισραηλινούς ομήρους που υπάρχει η πεποίθηση ότι κρατούνται εκεί.

Τόνισε ότι πλευράς του Ισραήλ έγινε προσπάθεια εκκένωσης των νοσοκομείων και πως χθες είχαν ενημερωθεί ότι εχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των ασθενών.

Τέλος ο Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι θεωρείται έγκλημα πολέμου η ύπαρξη μαχητών της Χαμάς στο υπόγειο του νοσοκομείου δίπλα στους ασθενείς. «Ο κόσμος πρέπει να το γνωριζει αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι: «Θα απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και τη Γάζα από τη Χαμάς».

Γιοάβ Γκάλαντ: Yποχωρεί η Χαμάς από τη Γάζα

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας (13.11) ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση της Χαμάς» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Μπάιντεν: Το νοσοκομείο Αλ Σίφα πρέπει να προστατευθεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα (13.11) ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας πρέπει να προστατευθεί.

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό εδώ και τρεις ημέρες, ενώ πυροβολισμοί και βομβιστικές επιθέσεις έξω από το συγκρότημα δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Σε ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το νοσοκομείο «πρέπει να προστατευθεί». Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μειωθεί η «παρεμβατική δράση» στο νοσοκομείο από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Από μια «κλωστή κρέμεται» η ζωή αμάχων ασθενών και νεογνών
Βομβαρδισμοί στο βόρειο τμήμα της Γάζας © ABIR SULTAN/ EPA

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι παρείχε ασφαλείς διαδρόμους για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τις έντονες μάχες στο βορρά και να μετακινηθούν νότια, αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μέσα στο νοσοκομείο δήλωσαν ότι το συγκρότημα ήταν περικυκλωμένο από συνεχή πυρά βαρέων όπλων.

Ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων στη Γάζα

Την ίδια στιγμή γιατροί από το βασικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Αλ Σίφα δηλώνουν ότι ασθενείς, μεταξύ των οποίων νεογέννητα, πεθαίνουν λόγω της έλλειψης καυσίμων, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει ότι η Χαμάς παραπαίει την ώρα που το Ισραήλ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της υπό τον έλεγχο της Χαμάς Γάζας Άσραφ Αλ Κίντρα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε ότι 32 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τρεις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων 3 νεογέννητα, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της διακοπής της ηλεκτροδότησής του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwxn4moknreh)

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια, βομβάρδισαν την αντλία οξυγόνου επίσης. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι μετά βίας επιβιώνουμε. Το λέμε σε όλους, το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για την περίθαλψη ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς κρατώντας τους εδώ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drones έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

«Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είχε πει στους αμάχους να φύγουν από το νοσοκομείο και στο προσωπικό να μεταφέρει αλλού τους ασθενείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να απομακρύνει μωρά από την πτέρυγα νεογνών και ότι άφησε στην είσοδο του νοσοκομείου 300 λίτρα καύσιμο για την τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης, αλλά η Χαμάς μπλόκαρε τις προσφορές του.

Ο Κίντρα σημείωσε ότι 300 λίτρα θα παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο μόνον για μισή ώρα και ότι το Σίφα χρειάζεται 8.000-10.000 λίτρα καυσίμου ημερησίως που θα παραδίδονταν από τον Ερυθρό Σταυρό ή μια διεθνή υπηρεσία. Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τα 300 λίτρα θα μπορούσαν να έφθαναν για κάποιες ώρες, διότι μόνον η πτέρυγα επειγόντων λειτουργούσε.

Ο χειρουργός Ελ Μοχαλάλατι δήλωσε ότι 8 πρόωρα βρέφη, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρίσκονταν σε ατομικές θερμοκοιτίδες, τα έχουν παρατάξει στη σειρά σε μια κλίνη και τα κρατούν ζεστά με ό,τι ρεύμα τους έχει απομείνει.

Μετά τον θάνατο τριών, σύμφωνα με αυτόν, άλλα 36 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη μονάδα νεογνών. «Περιμένουμε ότι θα χάνουμε κι άλλα μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του τον θάνατο «7 πρόωρων βρεφών» και «27 ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας» από το Σάββατο λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο απολογισμός αυτός δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον Γιούσεφ Αμπού Ρις, ο οποίος σημείωσε ότι στο Αλ Σίφα έχουν βρει επίσης καταφύγιο «περίπου 20.000 εκτοπισμένοι» και ότι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικεντρώνονται πλέον οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, τα νοσοκομεία είναι πλέον «εκτός λειτουργίας».

Το Σάββατο (11.11) το Αλ Σίφα είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα βρέφη εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αυτό και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή. Επίσης γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στις μονάδες του εντατικής θεραπείας.

Άλλο μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Κουντς, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι η γύρω περιοχή του σφυροκοπάται από πυρά και κομβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που εστάλη για να απομακρύνει ασθενείς και προσωπικό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε αυτό.

Γιατροί ανήρτησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που τους δείχνουν να χειρουργούν υπό το φως κεριών, φακών ή μόνον με το φως από κινητά τηλέφωνα, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοσοκομεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την ισραηλινή εντολή να φύγουν. Το Ισραήλ προχωρά συχνά σε βομβαρδισμούς και στον νότιο. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στη βασική πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τη Χαν Γιούνες. Στο Νοσοκομείο Νάσερ, άνθρωποι με ΙΧ οχήματα έφερναν στο νοσοκομείο τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Υπάρχουν άψυχα σώματα κάτω από τα συντρίμμια, χρειαζόμαστε ασθενοφόρα», φώναξε ένας άνδρας.

Νετανιάχου: Δεν μπορεί να κρυφτεί πια η Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες (12.11) σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «NBC» ότι «θα μπορούσε να υπάρξει» μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των 239 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις και για το λόγο αυτό, όπως είπε, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο με την Χαμάς προσθέτοντας: «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας παράκτιας Λωρίδας της Γάζας και πλέον δεν έχει ασφαλές μέρος για να κρυφτεί».

Να σημειωθεί ότι την ημέρα της αιματηρής επίθεσης που η Χαμάς εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην ισραηλινή πλευρά, ενώ η Χαμάς απήγαγε στη Γάζα περίπου 240 ομήρους. Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση για να «εξαλείψει» τη Χαμάς και σφυροκοπά αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η οργάνωση και η οποία έχει περιέλθει σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο 11.180 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, μεταξύ των οποίων 4.609 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ