Κοσμος

Μαντλίν Μακάν: Γιατί η πορτογαλική αστυνομία ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς της

Η μικρή Μαντλίν εξαφανίστηκε στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας τον Μάιο του 2007

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oι γονείς της Μαντλίν Μακάν
© EPA/Facundo Arrizabalaga

Συγγνώμη από τους γονείς της Mαντλίν Μακάν (Madeleine McCann) για τον τρόπο που χειρίστηκαν την εξαφάνιση της 3χρονης κόρης τους ζήτησε η πορτογαλική αστυνομία

Συγγνώμη από τους γονείς της Mαντλίν Μακάν (Madeleine McCann) για τον τρόπο που χειρίστηκαν την εξαφάνιση της 3χρονης κόρης τους ζήτησε η πορτογαλική αστυνομία.

Μια αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματικών ταξίδεψε από τη Λισαβόνα στο Λονδίνο νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το BBC Panorama. Συνάντησαν τον πατέρα της Μαντλίν, Τζέρι Μακάν και ζήτησαν συγγνώμη για τον τρόπο που οι ντετέκτιβ ερεύνησαν την υπόθεση και αντιμετώπισαν την οικογένεια.

Η οικογένεια δεν έχει σχολιάσει τη συγγνώμη και η εξαφάνιση της κόρης τους παραμένει άλυτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση της Mαντλίν, η Kέιτ και ο Τζέρι Μακάν έγιναν «ύποπτοι» στην πορτογαλική έρευνα. Και οι δύο ανακρίθηκαν από ντετέκτιβ, οι οποίοι πίστεψαν ότι είχαν οργανώσει μια απαγωγή και έκρυψαν το σώμα της Μαντλίν.

Η κ. Mακάν είπε ότι της προσφέρθηκε μια συμφωνία για να παραδεχτεί ότι συγκάλυπτε τον θάνατο της κόρης της με αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή. Το 2008, το ζεύγος σταμάτησε να είναι ύποπτο επισήμως, οι σχετικές υποψίες ωστόσο διακινούνταν στην Πορτογαλία για χρόνια.

Ο Goncalo Amaral, ο ανώτερος ντετέκτιβ που ηγήθηκε της υπόθεσης, απομακρύνθηκε αργότερα από την έρευνα, αλλά έγραψε στη συνέχεια ένα βιβλίο κατηγορώντας τους Mακάν ότι συμμετείχαν στην εξαφάνιση της κόρης τους.

Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχασε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι Μακάν είχαν επίσης γίνει στόχος σε μια εκστρατεία μίσους στο διαδίκτυο από ανθρώπους που τους κατηγόρησαν ότι προκάλεσαν το θάνατο της Mαντλίν και στη συνέχεια τον συγκάλυπταν.

Η πορτογαλική αστυνομία λέει τώρα ότι η αρχική της έρευνα για την εξαφάνιση της Mαντλίν δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, δεν δόθηκε επαρκής σημασία εκείνη τη στιγμή στην εξαφάνιση του παιδιού και ότι η θέση των γονιών της ως αλλοδαπών σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο δεν εκτιμήθηκε. Είπαν επίσης στο BBC ότι είχαν ενημερώσει τους Mακάν για την εν εξελίξει έρευνά τους.

«Είναι ένα καλό σημάδι», είπε, προσθέτοντας: «Δείχνει ότι, στην Πορτογαλία, υπάρχει εξέλιξη στην υπόθεση Mακάν».

Ο βασικός ύποπτος

Η Μαντλίν είχε εξαφανιστεί από ένα συγκρότημα διακοπών στο Αλγκάρβε τον Μάιο του 2007 και πρόκειται για μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη.

Φέτος, οι γονείς της Μαντλίν «γιόρτασαν» τη 16η επέτειο από την εξαφάνιση της κόρης τους στις 3 Μαΐου, λέγοντας ότι η Μαντλίν «είναι ακόμα εξαφανισμένη» και ότι «περιμένουν μια σημαντική ανακάλυψη».

Οι αξιωματικοί πρόσφεραν την υποστήριξή τους στις γερμανικές αρχές, οι οποίες πιστεύουν ότι ο 46χρονος Γερμανός υπήκοος Κριστιάν Μπρίκνερ σκότωσε τη Mαντλίν Μακάν. Ο Χανς Κρίστιαν Βόλτερς, ένας από τους Γερμανούς εισαγγελείς για την υπόθεση, χαιρέτισε τη συγγνώμη των Πορτογάλων.

Ο Βόλτερς είπε ότι η ομάδα του ελπίζει να ολοκληρώσει την πενταετή έρευνά της για τον Μπρίκνερ τον επόμενο χρόνο. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του σε σχέση με την εξαφάνιση της Mαντλίν μέχρι σήμερα και ο ίδιος έχει αρνηθεί δημόσια ότι εμπλέκεται στην εξαφάνισή της.

Ο Μπίκνερ ζούσε κοντά στο θέρετρο Praia da Luz όταν η οικογένεια Mακάν έκανε διακοπές εκεί και πέρασε χρόνο στην περιοχή μεταξύ 2000 και 2017.

Έγινε επίσημα ύποπτος από τους Πορτογάλους εισαγγελείς το 2022 και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης 7 ετών στη Γερμανία για διακίνηση ναρκωτικών και για βιασμό το 2005 μιας 72χρονης γυναίκας στην ίδια περιοχή όπου χάθηκε η Μαντλίν.

Νωρίτερα φέτος, οι γερμανικές αρχές διεξήγαγαν τριήμερη έρευνα σε ένα φράγμα για στοιχεία που να συνδέουν την εξαφάνιση της μικρής με τον Μπρίκνερ.

Ο Κριστιάν Μπρικνέρ έχει ήδη κατηγορηθεί για άλλους τρεις βιασμούς, σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική επίθεση σε παιδί. Τα πέντε αδικήματα φέρεται να διαπράχθηκαν στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Ο Βόλτερς επιβεβαίωσε ότι ο Μπρίκνερ - ο οποίος τηρεί στάση σιωπής - θα δικαστεί για αυτά τα αδικήματα τον Φεβρουάριο του 2024.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ