Κοσμος

Ερντογάν κατά Δύσης: Δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο γιατί το αίμα που χύνεται είναι μουσουλμανικό

«Παρέχουν άνευ όρων στήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ αντί να καλούν για αυτοσυγκράτηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ερντογάν κατά Δύσης: Το αίμα που χύνεται είναι μουσουλμανικό - Γι΄ αυτό δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο -  Δηλώσεις για την στήριξη της Δύσης στις επιθέσεις του Ισραήλ

Για αδράνεια κατήγγειλε την Δύση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας που υφίσταται ο λαός της Γάζας. «Πόσα παιδιά πρέπει να πεθάνουν πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήσει κατάπαυση του πυρός, πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναλάβει δράση για να σταματήσει η αιματοχυσία;» ανέφερε σε ομιλία του ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες δεν επικαλούνται το διεθνές δίκαιο στην Γάζα διότι «το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων».

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «βαρβαρικές» τις επιθέσεις στην Γάζα και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν άνευ όρων τις ισραηλινές επιθέσεις, αντί να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.

Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στην βία στην Γάζα. Στα μάτια της Τουρκίας, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε παιδιά από την Γάζα, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Συρία, είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειές της μαζί με την Αίγυπτο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Τούρκος πρόεδρος: «Άνευ όρων υποστήριξη των επιθέσεων του Ισραήλ»

«Ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αγνοούν το δικαίωμα στη ζωή των κατοίκων της Γάζας εδώ και 19 ημέρες. Τι απέγινε η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Ξέρετε τι είναι γραμμένο εκεί, αλλά το αγνοείτε γιατί αυτό είναι καλύτερο για το συμφέρον σας τώρα. Το αγνοείτε γιατί είναι το αίμα των μουσουλμάνων που ρέει. Δείξατε ποιον υπηρετείτε στέλνοντας πολεμικά πλοία αντί για πλοία βοήθειας», είπε, αναφερόμενος στην αποστολή αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στην περιοχή. «Αυτό είναι υποκρισία.», πρόσθεσε

«Η ευθύνη, για κάθε αθώο άτομο που σκοτώνεται πέφτει όχι μόνο σε αυτούς που έριξαν τις βόμβες πάνω τους, αλλά και σε αυτούς που το επιτρέπουν – όσοι αγνοούν τι συμβαίνει στη Γάζα είναι συνένοχοι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην αδικία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας και θα στείλει πλοία στην περιοχή “όταν οι συνθήκες είναι εφικτές»

taz: Η Τουρκία δεν είναι πλέον μέρος της Δύσης

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η tageszeitung επικρίνει τον Ερντογάν πως τελικά «ανήκει στο στρατόπεδο αυτών που […] δικαιολογούν εμμέσως την τρομοκρατία της Χαμάς».

«Ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει εαυτόν σαφώς απέναντι από τη δυτική συμμαχία» και δη σε έναν πόλεμο που «πιθανώς θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, περισσότερο απ’ όσο το έκανε ο πόλεμος στην Ουκρανία». Μία στάση που ο Ερντογάν δεν την υιοθετεί εξαιτίας των εγχώριων πιέσεων, «αλλά από βαθύτατη πεποίθηση».

Πηγή: Reuters 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ