Κοσμος

Το μυστικό «βάρος» των κληρονόμων του Μπερλουσκόνι - Η τεράστια συλλογή έργων τέχνης του

Αφορά συλλογή με πάνω από 25.000 έργα - Πώς τα απέκτησε και πόσο κοστολογούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
© EPA/ANGELO CARCONI

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η τεράστια συλλογή έργων τέχνης του - Αφορά συλλογή με πάνω από 25.000 έργα - Πώς τα απέκτησε και πόσο κοστολογούνται

Οι κληρονόμοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κληρονόμησαν δισεκατομμύρια από την αυτοκρατορία του, αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: τι να κάνουν με την τεράστια συλλογή έργων τέχνης του, κυρίως χωρίς αξία, συμπεριλαμβανομένων πινάκων με γυμνές γυναίκες και την Παναγία, που είναι αποθηκευμένα σε μια αποθήκη απέναντι από το σπίτι του κοντά στο Μιλάνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο σε ηλικία 86 ετών, φέρεται να συγκέντρωσε τα 25.000 έργα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αγοράζοντας τα περισσότερα από δημοπρασίες που γίνονταν σε τηλεοπτικά κανάλια στην προσπάθειά του να γίνει κορυφαίος συλλέκτης.

Ο Βιτόριο Σγκάρμπι, υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτισμού, κριτικός τέχνης και στενός φίλος του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι ο καταναγκασμός για την αγορά έργων τέχνης που πωλούνται μέσω τηλεοπτικών δημοπρασιών άρχισε σοβαρά το 2018 ως αποτέλεσμα «άυπνων νυκτών του».

Είπε στο Report, την ερευνητική σειρά που μεταδίδεται από τη Rai, ότι ο Μπερλουσκόνι ξόδεψε περίπου 20 εκατ. ευρώ για μια συλλογή καθώς και ότι έδινε έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η συλλογή αποτελεί βάρος για τους πέντε απογόνους του Μπερλουσκόνι, όχι μόνο επειδή κοστίζει 800.000 ευρώ ετησίως η συντήρηση της τεράστιας αποθήκης απέναντι από τη Villa San Martino, την κύρια κατοικία του στο Arcore κοντά στο Μιλάνο, στην οποία φυλάσσονται τα έργα.

Ένας από τους πρώτους ειδικούς που δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής τηλεοπτικής δημοπρασίας ήταν ο Λούκας Βιανίνι, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο επικεφαλής επιμελητής του δισεκατομμυριούχου.

Ο Βιανίνι δήλωσε ότι επιμελήθηκε πίνακες, μεταξύ των οποίων και πίνακες με τοπία και πίνακες που απεικονίζουν τις αγαπημένες πόλεις του Μπερλουσκόνι, το Μιλάνο και το Παρίσι. Περιγράφοντας την αποθήκη απέναντι από τη Villa San Martino, ο Βιανίνι είπε:

«Στον Μπερλουσκόνι άρεσε όλα να είναι σε τάξη ... δεν ήταν αποθήκη, ήταν περισσότερο μια μπουτίκ». Η αποθήκη του Μπερλουσκόνι θεωρείται ότι περιέχει πολλούς πίνακες με γυμνές γυναίκες, αν και δεν είναι σαφές από πού προήλθαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ