Κοσμος

Ιταλία: Ορατός κίνδυνος τρομοκρατικών επεισοδίων

Ομιλία του υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή σχετικά με την ισλαμιστική τρομοκρατία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Ορατός κίνδυνος τρομοκρατικών επεισοδίων
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Piantedosi. © Fabio Frustaci / EPA

Ιταλία: Ο Υπουργός Εσωτερικών Matteo Piantedosi προειδοποίησε για τον ισλαμιστικό κίνδυνο μέσα από ομιλία του στο κοινοβούλιο

Στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στα αιματηρά επεισόδια στις Βρυξέλλες και στη βόρεια Γαλλία αναφέρθηκε προχθές στο ιταλικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Piantedosi. Καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει εκλεγεί με αντιμεταναστευτική ατζέντα, ο κ. Piantedosi τόνισε το πώς το μεταναστευτικό πρόβλημα συνδέεται στενά με την επισφαλή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα με τις ένοπλες συγκρούσεις, ενώ προειδοποίησε για την αύξηση του ισλαμιστικού κινδύνου στην Ιταλία. H κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει επαναπροωθήσεις υπόπτων για τζιχαντισμό, αλλά όπως είπε ο Ιταλός υπουργός, οι διαδικασίες είναι προς το παρόν υπερβολικά αργές. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΕΕ διότι οι επαναπροωθήσεις θα ωφελήσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες,» είπε ο Piantedosi, προσθέτοντας ότι η Ιταλία είναι υπερβολικά εκτεθειμένη σε νέες αφίξεις, ως πρώτη χώρα προορισμού. Πάντως, σήμερα επαναπροωθούνται περίπου οι μισοί από τους αφιχθέντες οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 15.500 τον μήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν μήνες όπου ο αριθμός τους εκτινάσσεται: τον περασμένο Αύγουστο έφτασε τους 25.671 και οι ροές συνεχίστηκαν αμείωτες τον Σεπτέμβριο: το 70% εξ αυτών ήρθαν στο νησί Λαμπεντούζα από τις ακτές της Τυνησίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ολόκληρη την περασμένη χρονιά έφτασαν από θαλάσσης στην Ιταλία 91.000 αλλοδαποί. Στις δομές φιλοξενίας παραμένουν 141.000 άτομα, πολλά από τα οποία, σχεδόν το 1/3, εξετάζονται με κριτήριο τις σχέσεις τους με ισλαμιστικές ομάδες. Ο υπουργός κατέληξε ότι είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση της κοινωνικής επικινδυνότητας όσων έρχονται από ισλαμικές χώρεςκαι γίνεται ακόμα δυσκολότερη καθώς ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται: το 2021 έμεναν στις δομές 49.564 άτομα, ενώ το 2022 αυξήθηκαν σε 75.833.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να υποδεχθεί η Ιταλία πρόσφυγες από την τρέχουσα κρίση μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, από την αρχή Οκτωβρίου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα: στις 3 Οκτωβρίου έφτασαν με βάρκες 745 άτομα, στις 9 Οκτωβρίου 712 άτομα, ενώ κάθε μέρα φτάνουν κατά μέσον όρο πάνω από 160. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Γουινέα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές, την Μπουρκίνα Φάσο, το Πακιστάν και τη Συρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ