Κοσμος

Η αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ και οι αποχρώσεις της

Οι σοσιαλιστές του Κογκρέσου κάνουν έκκληση για ειρήνη και υπενθυμίζουν την «παλαιστινιακή υπόθεση»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ και οι αποχρώσεις της
© Kevin Dietsch - Jemal Countness / Getty Images

Μέση Ανατολή: Οι θέσεις των πολιτικών της Αμερικής και οι διαφορετικές τους οπτικές στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στο Ισραήλ

Αν και στήριξε την αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Καθώς το Ισραήλ, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα, έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα και την παροχή ύδατος στη Γάζα, ενώ επίκειται αποκλεισμός ως προς την προμήθεια τροφίμων, ο Σάντερς είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να επιμείνουν στην αυτοσυγκράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιτίθενται στη Γάζα και να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του ΟΗΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μισά από τα 2 εκατομμύρια άτομα στη Γάζα είναι παιδιά. Τα παιδιά και οι αθώοι άνθρωποι δεν αξίζουν να τιμωρούνται για τις πράξεις της Χαμάς». Ο Μπέρνι Σάντερς, που εκπροσωπεί την αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, πρόσθεσε ότι «η στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά το κάνει. Η απόφαση του Ισραήλ να στερήσει τη Γάζα από τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα βλάψει αθώους πολίτες». Αντιθέτως, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών για την 14η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, που θεωρείται επίσης εκπρόσωπος της αριστεράς του κόμματος, έκανε σαφείς δηλώσεις εναντίον της Χαμάς και στήριξε άνευ όρων το Ισραήλ.

Αν και η αμερικανική ηγεσία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ -ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα το στηρίζουν πάντοτε, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Χαμάς ως το «απόλυτο Κακό»- σε μια πολυμορφική χώρα όπως οι ΗΠΑ είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Εκτός από τον Σάντερς που εκφράζει συνήθως φιλοπαλαιστιανικές θέσεις, οι βουλευτίνες Rashida Tlaib και Cori Bush έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μιλώντας για τον «θλιβερό κύκλο της βίας» χωρίς να παραλείψουν να αναφέρουν την «ισραηλινή κατοχή». Η Rashida Tlaib, βουλευτίνα από το Μίσιγκαν, εξέδωσε ανακοίνωση ίσων αποστάσεων κάνοντας λόγο για το απαρτχάιντ που έχει επιβάλει το Ισραήλ και κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση για την απλόχερη βοήθειά της στο Ισραήλ. Η ανακοίνωση της Tlaib -η οποία είναι παλαιστινιακής καταγωγής- προκάλεσε αντιδράσεις τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και μερικών Δημοκρατικών: ο Δημοκρατικός Josh Gottheimer από το Νιού Τζέρσεϊ επετέθη στην Tlaib και στην Cori Bush -βουλευτίνα του Μιζούρι και ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter- η οποία επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για ειρήνευση χωρίς να κατηγορήσει ευθέως τη Χαμάς.

Οι θέσεις των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου επηρεάζονται από την καταγωγή τους κι από τις ομάδες πίεσης με τις οποίες συνδέονται κι από τις οποίες πληρώνονται. Η American Israel Public Affairs Committee πληρώνει αδρά τον Gottheimer όπως και τον Hakeem Jeffries, Δημοκρατικό από τη Νέα Υόρκη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκπρόσωποι εβραϊκής καταγωγής που δεν ευθυγραμμίζονται πάντοτε με το Ισραήλ και που είναι κοντά στην αριστερή ομάδα Jewish Voice for Peace Action. Αυτή η ομάδα εκφράζει τους Εβραίους και τους Αμερικανο-εβραίους που επιζητούν ειρηνική λύση και πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να συγκρατήσει τον ισραηλινό μαξιμαλισμό. Ανάμεσα στους εκπροσώπους του αμερικανικού κογκρέσου που έχουν επικρίνει την άκριτη αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ είναι η Ilhan Omar από τη Μινεσότα (μουσουλμάνα σομαλικής καταγωγής), η Summer Lee από την Πενσυλβάνια και ο Jamaal Bowman από τη Νέα Υόρκη. Γενικά, η πτέρυγα των Δημοκρατικών Democratic Socialists of America υιοθετεί φιλοπαλαιστινιακές θέσεις και θεωρεί το υπόλοιπο Δημοκρατικό Κόμμα «συντηρητικό» και μεροληπτικό υπέρ των Ισραηλινών. Αλλά, υπάρχουν αποχρώσεις: αν και ο Δημοκρατικός Ritchie Torres από τη Νέα Υόρκη επετέθη στην Tlaib για τις διφορούμενες δηλώσεις της, την υπερασπίστηκε όταν η βουλευτίνα κατηγορήθηκε στο Χ επειδή έχει την παλαιστινιακή σημαία στο γραφείο της.Παραλλήλως, ο βουλευτής Shri Thanedar από το Μίσιγκαν -ινδικής καταγωγής- αποχώρησε από τους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές του Κόμματος εξαιτίας των συνθημάτων που ακούστηκαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που έγιναν στις ΗΠΑ μετά την επίθεση της Χαμάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ