Κοσμος

Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν

Σε βάθος 10 χιλιομέτρων - Πολλές καταστροφές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν
Σεισμός στο Αφγανιστάν ( Φωτογραφία αρχείου) © EPA

Αφγανιστάν:Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ - Σε βάθος 10 χιλιομέτρων - Πολλές καταστροφές

Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε σήμερα το δυτικό Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό  και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν στο Αφγανιστάν.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν υποφέρει ήδη από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, μετά την διακοπή της παροχής του μεγαλύτερου μέρους της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

Η επαρχία της Χεράτ, που έχει περίπου 1,9 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πλήττεται επίσης από ξηρασία εδώ και χρόνια, η οποία έχει παραλύσει πολλές αγροτικές κοινότητες που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα.

Στο Αφγανιστάν σημειώνονται συχνά σεισμοί, ιδιαίτερα στην οροσειρά του Χιντού Κους, που βρίσκεται κοντά στο σημείο στο οποίο συναντώνται η ευρασιατική και η ινδική τεκτονικές πλάκες.

Τον Ιούνιο του 2022, σεισμός 5,9 βαθμών, ο οποίος ήταν ο πιο φονικός που είχε αντιμετωπίσει έως τότε το Αφγανιστάν σε περίοδο 25 ετών, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους και είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες άστεγους στην φτωχή επαρχία Πάκτικα, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ