- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: «Έχει σημασία πώς θα αμυνθεί το Ισραήλ»
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, έχει όμως σημασία πώς θα γίνει αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από το Τελ Αβίβ
«Οι ΗΠΑ θα βρίσκονται για πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ
Συνάντηση στο Τελ Αβίβ είχαν σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Σε μετέπειτα συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν «πάντα» το Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι «θεμιτές φιλοδοξίες» των Παλαιστινίων δεν εκπροσωπούνται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε μόνοι σας τον εαυτό σας, αλλά όσο υφίστανται οι ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μόνοι σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως περισσότερα αμερικανικά όπλα είναι καθ′ οδόν για το Ισραήλ.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ, οι οποίες απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης σε όλες τις πολιτικές γραμμές.
Μπλίνκεν: Έχει σημασία πώς θα αμυνθεί το Ισραήλ
Ο Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς που άφησε πίσω της τουλάχιστον 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τουλάχιστον 25 Αμερικανοί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Όποιος επιθυμεί ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το καθεστώς του τρόμου της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό ή τις θεμιτές φιλοδοξίες του να ζήσει με ασφάλεια, σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να αμυνθεί, ωστόσο «έχει σημασία πώς θα το κάνει αυτό».
«Οι δημοκρατίες διακρίνονται από τους τρομοκράτες προσπαθώντας για ένα διαφορετικό πρότυπο, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι «η ανθρωπιά μας... είναι αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγουμε να βλάψουμε αμάχους».
Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο παππούς του διέφυγε από τα αντισημιτικά πογκρόμ στη Ρωσία και ότι ο πεθερός του επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ως Εβραίος», είπε ο Μπλίνκεν.
«Στέκομαι μπροστά σας ως σύζυγος και ως πατέρας μικρών παιδιών. Μου είναι αδύνατο να βλέπω τις φωτογραφίες οικογενειών που σκοτώθηκαν, όπως αυτή της μητέρας, του πατέρα και των τριών μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ και να μην σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά», πρόσθεσε.
Νετανιάχου: Η Χαμάς θυμίζει τις χειρότερες φρικαλεότητες του ISIS
Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους και είπε ότι η Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία διέπραξε θηριωδίες στη Συρία και το Ιράκ πριν λίγα χρόνια.
«Όπως το Ισλαμικό Κράτος συνετρίβη, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς. Και η Χαμάς πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Έξι μέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια και την κήρυξη πολέμου από το εβραϊκό κράτος, εκτός από τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, 1.354 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Λωρίδας της Γάζας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.