Κοσμος

Συγκλονίζει μητέρα από το Ισραήλ: «Κρύφτηκα με το μωρό στην αγκαλιά κάτω από σακιά με άμμο»

Περίμενε βοήθεια επί ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρουκέτες πάνω από το Ισραήλ
Συγκλονίζει η μαρτυρία μητέρας για τον απεγκλωβισμό της από το Ισραήλ© Momen Faiz/NurPhoto / Getty Images

Ισραήλ: Μητέρα περιγράφει πώς γλίτωσε με το μωρό της από τις ρουκέτες της Χαμάς

Οι μαρτυρίες πολιτών που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να φύγουν από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς είναι συγκλονιστικές. Γυναίκα περιέγραψε στα ΜΜΕ πώς κατάφερε να κρυφτεί για 72 ώρες μαζί με το μωρό της και να αναζητήσει βοήθεια. 

Όπως δήλωσε η ίδια στους New York Times, μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς και τις σειρήνες πήρε το μωρό της, τη μικρή Σάγια και κρύφτηκαν σε μια αποθήκη κάτω από σακιά με χώμα που βρήκε εκεί. Όταν το καταφύγιο αυτό έπαψε να είναι πια ασφαλές, έτρεξε σε ένα γκαζόν, με τα πυρά να πέφτουν βροχή, και άρχισε να χτυπάει την πόρτα ενός σπιτιού που βρήκε μέχρι η οικογένεια που έμενε εκεί να τους ανοίξει. Συνολικά, όπως είπε, περίμεναν 27 ώρες μέχρι να τους βοηθήσει κάποιος. Ο σύντροφός της, Yahav Wiener, αγνοείται, είπε η κ. Atari.

«Πραγματικά δεν ξέρω πού βρισκόταν το κράτος μας», είπε, γεμάτη οργή την ώρα που ο λαός του Ισραήλ βρίσκεται σε σύγχυση για το πώς η χώρα τους, με τις περίφημες στρατιωτικές της ικανότητες και τις υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει πιάστηκε τόσο απροετοίμαστο. «Μας εγκατέλειψαν», είπε, με πικρία.

«Έκαψαν μέσα στο σπίτι της τη γυναίκα που πρόσεχε τα παιδιά μου»: Συγκλονίζει η μαρτυρία Έλληνα από το Ισραήλ

Ο Μάκης Λεβί περιέγραψε στο Mega τον τρόπο που έζησε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο Μάκης Λεβί ζει με την οικογένειά του σε περιοχή 7 χιλιόμετρα από τη Γάζα. Στις δηλώσεις του εξηγεί πώς προσπάθησε να προστατεύσει τα δύο του μικρά παιδιά.

«Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο το πρωί ως ένα τυπικό Σάββατο πολέμου, εννοώντας ότι έρχονταν μόνο ρουκέτες. Μπήκαμε στο καταφύγιο με τα μικρά παιδιά μου, 8 και 10 ετών αντίστοιχα. Και επειδή ζούμε πολύ κοντά από το σημείο της επίθεσης, πολύ σύντομα άλλαξαν οι ήχοι που ακούμε συνήθως στην περιοχή. Ξαφνικά ακούγαμε ήχους από αυτόματα όπλα. Εκεί κατάλαβα ότι είναι κάτι άλλο γίνεται, δεν ήταν συνηθισμένο. Οι εικόνες που βλέπουμε τώρα, είναι από μέρη που περνάω καθημερινά με τα παιδιά μου για να πάω οπουδήποτε. Είναι η γειτονιά μου. Το πιο κοντινό που έφτασε σε μας είναι 1 χιλιόμετρο. Αυτό ήταν το τρομακτικό, γιατί έχεις δύο παιδιά σε καταφύγιο, έχουμε μεταξύ μας ενδοεπικοινωνία στην περιοχή, οπότε ξέρεις ότι είναι στον προηγούμενο οικισμό που έχουν μπει και έχουν σκοτώσει και κάψει κόσμο. Έχουν κάψει κόσμο στο σπίτι τους. Αυτό το πράγμα έχει ξεφύγει από τον πόλεμο και έχει γίνει θηριωδία», είπε ο Μάκης Λεβί και περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε για να προστατεύσει τα παιδιά του. 

«Ο γιος μου ο μικρός αν δεν γίνονταν όλα αυτά, την Κυριακή το πρωί θα έμπαινε στην τάξη με 30 άτομα. Αν υποθέσουμε ότι πάει τώρα στην τάξη του, θα μπει στην τάξη με 15 παιδάκια. Θεωρώ ότι το Ισραήλ δεν θα έχει άλλες απώλειες από τον πόλεμο. Στις φωτογραφίες που δείχνετε έχουμε πάρα πολύ κόσμο που ξέρουμε δυστυχώς, γι’ αυτό δεν μπορώ να βλέπω. Οι τρομοκράτες ήταν 1 χιλιόμετρο από το σπίτι μας, και εγώ τσακωνόμουν με τα παιδιά γιατί δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο να παίξουν, αφού δεν υπάρχει συναγερμός. Ένιωσα όπως στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία» με τον Ρομπέρτο Μπενίνι που προσπαθούσε να προστατεύσει το παιδί του στο στρατόπεδο κάνοντας τον παλιάτσο. Αυτό βγήκε ενστικτωδώς», περιέγραψε ο Μάκης Λεβί. 

«Δεν φύγαμε απευθείας από εκεί γιατί δεν γινόταν. Η δική μας ρουτίνα πολέμου είναι ότι όταν ακούμε συναγερμό μπαίνουμε στο καταφύγιο, ο μπαμπάς προσπαθεί να καταλάβει αν είναι κάτι που θα κρατήσει ώρες ή μέρες ή αν είναι κάτι μεγαλύτερο. Αν είναι κάτι μεγαλύτερο, ξέρουν, μαζεύουμε βαλίτσες, αεροδρόμιο, Ελλάδα, παππούς-γιαγιά, για τα παιδιά τελειώνει ο πόλεμος και αρχίζουν οι διακοπές. Έκαψαν την κυρία που κρατάει το απόγευμα τα παιδιά μου μέσα στο σπίτι της. Το σπίτι της πεθεράς μου έγινε αγνώριστο, γιατί ήταν απ’ έξω 5-6 άτομα της Χαμάς που με αυτόματα όπλα το έκαναν μη κατοικήσιμο. Γλίτωσε γιατί δεν κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα του καταφυγίου. Πήραν παιδάκια από τα σπίτια τους και τους γονείς τους και τους μετέφεραν στη Γάζα. Σε έναν άλλο οικισμό αποκεφάλισαν παιδάκια, σε άλλον οικισμό σκότωσαν 100 άτομα. Δεν γίνεται να τα ξεχάσω, προσπαθώ να κοιμηθώ αρχικά, είναι δύσκολο, είναι ακόμα πολύ νωπό», είπε ο Μάκης Λεβί.

 

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ