Κοσμος

Μαζική διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη κατά ενδεχόμενης αμνηστίας σε Καταλανούς αυτονομιστές

Τι συμβαίνει στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαζική διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη κατά ενδεχόμενης αμνηστίας σε Καταλανούς αυτονομιστές
Μαζική διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη κατά ενδεχόμενης αμνηστίας σε Καταλανούς αυτονομιστές © EPA

Βαρκελώνη: Διαμαρτυρία κατά αμνηστίας σε Καταλανούς αυτονομιστές - Τι συμβαίνει στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν με τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς ηγέτες της Ισπανίας στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εξετάσει το ενδεχόμενο αμνηστίας για όσους συμμετείχαν στην αποτυχημένη, παράνομη και μονομερή προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πριν από έξι χρόνια.

Η διαδήλωση της Κυριακής, που διοργανώθηκε από την ομάδα κατά της ανεξαρτησίας Societat Civil Catalana, συγκλήθηκε αφού τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια νέα, σοσιαλιστικής ηγεσίας κυβέρνηση μετά τις άγονες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου μόνο αν τους προσφερόταν αμνηστία σε αντάλλαγμα.

Αν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) τερμάτισε πρώτο στις εκλογές, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), με επικεφαλής τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, έχει τώρα την ευλογία του βασιλιά Φελίπε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά θα μπορέσει να το κάνει μόνο με τις ψήφους του σκληροπυρηνικού κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας Junts, του οποίου ηγείται ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία πριν από έξι χρόνια για να αποφύγει τη σύλληψη για τον ρόλο του στην οργάνωση της απόπειρας απόσχισης, είναι ένας από τους εκατοντάδες Καταλανούς ακτιβιστές που θα κληθούν ενώπιον των ισπανικών δικαστηρίων.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η προθυμία του Σάντσεθ να διασκεδάσει μια αμνηστία είναι μια ακόμη απόδειξη της υπερβολικής εξάρτησής του από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα και της κυνικής αποφασιστικότητάς του να παραμείνει στην εξουσία.

Απευθυνόμενος στη διαδήλωση της Κυριακής, ο ηγέτης του PP, Alberto Núñez Feijóo, χαρακτήρισε την προτεινόμενη πολιτική συμφωνία ως «βήμα προς τα πίσω», στο οποίο αντιτίθενται οι περισσότεροι Ισπανοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ