Κοσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με την Χαμάς

Το Ισραήλ έπληξε θέσεις στον νότιο Λίβανο - Προ των πυλών χερσαία επίθεση στη Γάζα

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς
Μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς © EPA

Ισραήλ:Εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με την Χαμάς - Το Ισραήλ έπληξε θέσεις στον νότιο Λίβανο

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς και την αντεπίθεση του Ισραήλ. Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα (8.10) την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η οργάνωση ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενης επικράτειας κατά μήκος των λιβανικών συνόρων στα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο το Ισραήλ έχει καταλάβει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς
Το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς © EPA

Η περιοχή υπήρξε σημείο ανάφλεξης για σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων επί δεκαετίες.

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ
Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ © EPA

Την ίδια ώρα, σε 663 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 350, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν εχθές, μετά την πρωτοφανή επίθεση εις βάρος του Ισραήλ, που έχει σοκάρει και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Στόχους στον Λίβανο χτυπά ο ισραηλινός στρατός, μετά τα πυρά της Χεζμπολάχ 

Το Ισραήλ ανταπάντησε σήμερα με πλήγματα πυροβολικού στον νότιο Λίβανο, αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τις τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.«Το ισραηλινό πυροβολικό βρίσκεται στη διαδικασία να χτυπήσει την περιοχή του Λιβάνου από την οποία δέχθηκε πυρά», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Προ των πυλών χερσαία επίθεση στη Γάζα

 Όπως αναφέρει o Guardian, οι φόβοι για μια τεράστια χερσαία εισβολή στη Γάζα αυξάνονται μετά την υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μετατρέψει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα σε «έρημο νησί» ως απάντηση στη χειρότερη επίθεση που έχει δεχθεί η χώρα του εδώ και δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, από νωρίς το πρωί της Κυριακής η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει στοχευμένες επιθέσεις σε κτίρια στη Γάζα, που φέρονται να σχετίζονται με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, επλήγη κτίριο που φέρεται να ήταν ένα από τα στρατηγεία της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας (IDF) ανακατέλαβαν τοποθεσίες, εκτός από 8 σημεία που κατείχε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, και κάνουν επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι για τυχόν ενόπλους.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού
«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού © EPA

Η προσοχή έχει στραφεί και στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ όπου βρίσκονται μαχητές της Χεζμπολάχ. Νωρίς το πρωί εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Προς εκκένωση ισραηλινοί οικισμοί στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με την Χαμάς - Το Ισραήλ έπληξε θέσεις στον νότιο Λίβανο
Εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με την Χαμάς - Το Ισραήλ έπληξε θέσεις στον νότιο Λίβανο © EPA

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Ισραηλινές δυνάμεις απέτρεψαν νέα επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών σε παράκτια περιοχή

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν σήμερα νέα επίθεση από πέντε Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

«Πεζοναύτες των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας) εντόπισαν πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν στην περιοχή της Ακτής Ζικίμ σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF. Οι IDF στόχευσαν τους τρομοκράτες και απέτρεψαν διείσδυση σε περιοχές αμάχων, πρόσθεσε ο ίδιος. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς
Το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς © EPA

Ο Νετανιάχου συναντάται με τις Ένοπλες Δυνάμεις - Η Παλαιστίνη ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε μια αξιολόγηση της ασφάλειας στο αρχηγείο των IDF (Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) στο Τελ Αβίβ, όπως φέρεται να δήλωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzi Halevi και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας ήταν παρόντες.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, η εκεί αρχή ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος έχει 22 μέλη, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία.

Το αίτημα για τη συνάντηση έρχεται υπό το φως της «βάναυσης και συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της εισβολής στο τέμενος Αλ Άκσα από χιλιάδες εποίκους», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος WAFA που επικαλείται τον πρεσβευτή του Αραβικού Συνδέσμου Muhannad Al Aklouk.

Το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς
Το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς © EPA

Μπορέλ: Προτεραιότητα να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

«Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».

«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της ΕΕ». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ, σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό ακριβώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ξεκινήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών στις 18 Σεπτεμβρίου με την «Προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης». Η θέση της ΕΕ παραμένει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών» κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κάθε πόλεμος είναι μια ήττα» υπογράμμισε ο πάπας Φραγκίσκος

Απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στις τελευταίες, τραγικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας υπογράμμισε: «Παρακολουθώ με πόνο και ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ, όπου η βία εξερράγη με ακόμη πιο βίαιο τρόπο. Είμαι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, προσεύχομαι υπέρ αυτών, και όλων όσοι ζουν ώρες αγωνίας και τρόμου.

»Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις και να σιγήσουν τα όπλα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν οδηγούν σε καμία λύση, ότι ο πόλεμος είναι ήττα. Ο πόλεμος, κάθε πόλεμος, προκαλεί μόνον κακουχίες και τον θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων. Ας προσευχηθούμε για την ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Επίθεση στο Ισραήλ: Η ανάλυση του BBC - Eυθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας

Ο ανταποκριτής θεμάτων ασφαλείας του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, ανέλυσε το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ και επέρριψε ευθύνες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για την επίθεση.

«Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού», ανέφερε στην ανάλυσή του και προσθέτει:

«Έχει, στο παρελθόν, καταφέρει να δολοφονήσει ηγέτες μαχητών είτε με πλήγματα ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι την έπιασε ο ύπνος στο τιμόνι».

Καταληκτικά, το κείμενο του BBC αναφέρει πως «η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με μαζική ισχύ είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα αναρωτιούνται τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους απέτυχαν να το δουν να έρχεται και να προειδοποιήσουν τη χώρα αναλόγως».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ