Κοσμος

Ρωσική κυβερνοεπίθεση εναντίον ισπανικών ιστοτόπων κατά τη Σύνοδο της ΕΕ

Οι χάκερ βάζουν στο στόχαστρο χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσική κυβερνοεπίθεση εναντίον ισπανικών ιστοτόπων κατά τη Σύνοδο της ΕΕ
© Unsplash

Kυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ σε ισπανικούς ιστοτόπους εν μέσω της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ

Κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν δημόσιοι και ιδιωτικοί ιστότοποι στην Ισπανία μεταξύ άλλων και στην πόλη της Γρανάδας όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, οι ισπανικοί ιστότοποι μπήκαν στο στόχαστρο μιας επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS), την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Ρώσοι χάκερ.

Πληροφορίες της ισπανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν πλέον κανονικά αφού ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας «μετά το κύμα κυβερνοεπιθέσεων σε διάφορους ισπανιοκούς θεσμούς, που συνέπεσε με την άτυπη σύνοδο» των Ευρωπαίων ηγετών, μεταδίδει το Reuters.

Ένας από τους στόχους των χάκερ ήταν και η εφαρμογή για τα δρομολόγια των λεωφορείων της Γρανάδας (Granada Bus), όπως έγινε γνωστό μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter).

Με τις επιθέσεις DDoS (κατανεμημένη επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης), οι δράστες στέλνουν υπερβολικά μεγάλο όγκο αιτημάτων σε μια ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να την θέτουν εκτός λειτουργίας.

Οι χάκερ βάζουν στο στόχαστρο χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία

Η ομάδα χάκερ NoName, που ανέλαβε την ευθύνη μέσω της εφαρμογής Telegram, συχνά εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις εναντίον χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.

Στην ανάρτησή της δεν έκανε καμία αναφορά στη σύνοδο της ΕΕ αλλά μόνο στις συνομιλίες που είχε στη Γρανάδα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσέφερε στο Κίεβο έξι αντιαεροπορικά συστήματα HAWK.

«Φαίνεται ότι το ισπανικό τμήμα του διαδικτύου περιμένει την επίσκεψή μας, για αυτό βιαζόμαστε να του επιτεθούμε με τους πυραύλους DDoS μεγάλου βεληνεκούς», έγραψε η ομάδα.

Σύμφωνα με τους χάκερ, από τις επιθέσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλοί κυβερνητικοί ιστότοποι, όπως εκείνοι του μετρό και των λεωφορείων της Γρανάδας και το πόρταλ τουρισμού της πόλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ