Κοσμος

Το κοινοβούλιο εξέλεξε τον πρώτο μαύρο πρόεδρο στην ιστορία του Καναδά

Τα μέλη του 338μελούς σώματος υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Φέργκιους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κοινοβούλιο εξέλεξε τον πρώτο μαύρο πρόεδρο στην ιστορία του Καναδά

Καναδάς: Εξελέγη ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στο κοινοβούλιο - Τα μέλη του 338μελούς σώματος υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Φέργκιους

Η Βουλή των Κοινοτήτων στον Καναδά εξέλεξε νέο πρόεδρό της τον Γκρεγκ Φέργκιους, καθιστώντας τον βουλευτή αυτόν του Φιλελεύθερου Κόμματος τον πρώτο μαύρο Καναδό που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου επειδή, χωρίς να το γνωρίζει, προσκάλεσε έναν πρώην ναζί στρατιώτη στο κοινοβούλιο.

Τα μέλη του 338μελούς σώματος υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Φέργκιους στη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας.

Ο Φέργκιους συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους του, όπως ο επίσης βουλευτής των Φιλελευθέρων Σον Κέισι, ο συντηρητικός Κρις ντ'Εντρεμόν και η αρχηγός των Πρασίνων Ελίζαμπεθ Μέι.

«Σήμερα είστε ο πρώτος μαύρος Καναδός που γίνεται πρόεδρος. Αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για όλους τους Καναδούς και κυρίως για τις νεότερες γενιές που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ουσιαστικά ένας αμερόληπτος διαιτητής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο οποίος επιδιώκει τη διατήρηση της τάξης και της κοσμιότητας στη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ψηφίζει μόνο όταν υπάρχει ισοψηφία και έχει εθιμοτυπικό ρόλο ως θεσμικός εκπρόσωπος της βουλής.

Η παραίτηση του πρώην προέδρου

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Άντονι Ρότα, μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την πρόσκληση που απηύθυνε για να παραστεί στη βουλή στον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, έναν Ουκρανό γεννημένο στην Πολωνία, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα Βάφεν-SS, τις χιτλερικές μονάδες, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχε εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του καναδικού κοινοβουλιου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς να γνωρίζει πλήρως το παρελθόν του Χούνκα, ο Ρότα τον χαρακτήρισε δημοσίως βετεράνο στρατιώτη της Ουκρανίας και ήρωα μετανάστη στον Καναδά, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την γκάφα την περασμένη εβδομάδα.

Για το αξίωμα του προέδρου της βουλής προβλέπεται μισθολογική αύξηση σχεδόν 66.000 ευρώ ετησίως, που προστίθεται στον βασικό ετήσιο μισθό του βουλευτή που ξεπερνά τα 135.000 ευρώ, και επιλέον μια επίσημη εξοχική κατοικία στην περιοχή Gatineau Hills του Κεμπέκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ