Κοσμος

Απών και από το δεύτερο debate των ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Τραμπ

Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί ρυθμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Δεύτερη πολιτεία αποφαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία
© EPA / ALEX WROBLEWSKI

Ντόναλντ Τραμπ - Ρεπουμπλικάνοι: Εκτός του δεύτερου debate - Πτώση του ΝτεΣάντις 

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024 αντιπαρατίθενται σήμερα σε ένα δεύτερο debate και πάλι απουσία του μεγάλου φαβορί Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος έχει αποφασίσει να μην πάει στα debate, καθώς θεωρεί ότι έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις. Την ώρα του debate ο Τραμπ θα βρεθεί στο Μίσιγκαν, σε μια προσπάθεια να προελκύσει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, μετά τη συμμετοχή χθες Τρίτη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε πικετοφορία απεργών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στις 23 Αυγούστου, ημέρα που οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων συμμετείχαν στο πρώτο debate, ο Τραμπ επέλεξε να δώσει συνέντευξη στην εκπομπή που διατηρεί ο Τάκερ Κάρλσον στην πλατφόρμα X. Ακόμη και από απόσταση όμως ο δισεκατομμυριούχος απέδειξε την ισχύ της επιρροής του, με έξι από τους αντιπάλους του να δηλώνουν ότι θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία ακόμη κι αν καταδικαστεί σε μια από τις πολλές υποθέσεις στις οποίες είναι κατηγορούμενος.

Σήμερα έξι άνδρες και μία γυναίκα θα βρεθούν στο πλατό του Fox Business στις 18:00 (τοπική ώρα, 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στην Καλιφόρνια. Η πρόκληση παραμένει η ίδια: πώς να υπάρξουν απέναντι σε έναν πρώην πρόεδρο που προσελκύει όλη την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με τις προκλητικές του δηλώσεις και τις δικαστικές του περιπέτειες;

Πτώση του ΝτεΣάντις

Πρώτος ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρον ΝτεΣάντις, που θεωρείται από κάποιους συντηρητικούς η εναλλακτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως η δημοτικότητά του μειώνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο ΝτεΣάντις -- που έχει γίνει γνωστός για τις σοκαριστικές απόψεις του για την άμβλωση, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ή τη μετανάστευση – βρίσκεται περισσότερες από 40 μονάδες πίσω από τον Τραμπ, σύμφωνα με τη RealClearPolitics. Οι υπόλοιποι αντίπαλοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών --μεταξύ των οποίων η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι και ο πρώην πρόεδρος Μάικ Πενς-- βρίσκονται μεταξύ του 4 με 5%.

Τέσσερις μήνες πριν τις πρώτες προκριματικές εκλογές ο Τραμπ, αντιμέτωπος με κατηγορίες σε τέσσερις υποθέσεις, εξακολουθεί να κατατροπώνει κάθε αντίπαλό του και να επωφελείται από τη μαζική στήριξη των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών. Εξάλλου οι περισσότεροι αντίπαλοί του για το χρίσμα αποφεύγουν να επιτεθούν εναντίον του πρώην προέδρου, καθώς δεν θέλουν να αποξενώσουν τη βάση του.

Μονομαχία Τραμπ - Μπάιντεν στο Μίσιγκαν

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη αφιερωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία και έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Μπάιντεν, αντιπάλου του και στις εκλογές του 2020. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος από την πλευρά του έχει επίσης αρχίσει τον τελευταίο καιρό να επιταχύνει τους ρυθμούς της προεκλογικής του εκστρατείας και χθες βρέθηκε στο Μίσιγκαν για να υποστηρίξει τους απεργούς εργαζόμενους στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Μπάιντεν έχει θέσει στο επίκεντρο της εκστρατείας του την ανάκτηση των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, οι οποίοι το 2016 έκαναν την έκπληξη προτιμώντας τον Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος θα εκφωνήσει σήμερα το βράδυ ομιλία μπροστά από εργοστάσιο ανταλλακτικών στην Κλίντον Τάουνσιπ, λίγα περισσότερα από 60 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ο Δημοκρατικός στάθηκε χθες στο πλευρό των επικεφαλής των συνδικάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ