Κοσμος

Ανήλικοι σε πόλη της Ισπανίας δημιούργησαν με ΑΙ γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών και τις ανέβασαν στο διαδίκτυο

Θύματα τουλάχιστον 20 ανήλικες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορίτσι κρατά το κινητό της
(φωτογραφία αρχείου) © Unsplash / Fausto Sandoval

Ισπανία: Γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών δημιουργήθηκαν μέσω AI και διέρρευσαν από ανήλικους - Δικογραφία για την υπόθεση

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται νεαρά κορίτσια στην πόλη Almendralejo της Ισπανίας, όταν είδαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου γυμνές φωτογραφίες τους, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με το BBC, οι εν λόγω φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τα πραγματικά προφίλ των κοριτσιών στα social media. Εκεί οι κοπέλες εμφανίζονταν κανονικά, με ρούχα, ωστόσο, στη συνέχεια οι φωτογραφίες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία έτσι ώστε τα κορίτσια να φαίνονται γυμνά. Μέχρι στιγμής περισσότερες από 20 ανήλικες, ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών, έχουν εμφανιστεί ως θύματα της χρήσης της εφαρμογής κοντά στο Almendralejo, στη νοτιοδυτική επαρχία Badajoz.

«Μια μέρα η κόρη μου γυρνώντας από το σχολείο μου είπε 'μαμά κυκλοφορούν γυμνές μου φωτογραφίες'», δήλωσε η María Blanco Rayo, μητέρα μιας 14χρονης και συμπλήρωσε «Τη ρώτησα αν είχε τραβήξει γυμνή φωτογραφία της και αρνήθηκε, μου είπε ''όχι, μαμά, αυτές είναι ψεύτικες φωτογραφίες κοριτσιών που δημιουργούνται με AI. Yπάρχουν και άλλα κορίτσια στην τάξη μου στα οποία συνέβη αυτό». 

Το BBC αναφέρει ότι 28 οικογένειες, στις οποίες έχει συμβεί το ίδιο περιστατικό, έχουν σχηματίσει ομάδα υποστήριξης. Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχουν μπει τουλάχιστον 11 αγόρια ηλικίας από 12 ως 14 ετών, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί ως εμπλεκόμενα είτε στη δημιουργία των εικόνων, είτε στην κυκλοφορία τους μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Telegram.

Η ισπανική νομοθεσία δεν καλύπτει συγκεκριμένα «τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής φύσεως» όταν αφορά ενήλικες, ωστόσο η δημιουργία τέτοιου υλικού θα μπορούσε να θεωρηθεί παιδική πορνογραφία. Μια άλλη πιθανή κατηγορία θα ήταν η παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου.

Στην Ισπανία, οι ανήλικοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις μόνο από την ηλικία των 14 ετών και άνω. Οι ανακριτές εξετάζουν τον ισχυρισμό ότι έγινε προσπάθεια εκβίασης ενός από τα κορίτσια χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη εικόνα της.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ