Κοσμος

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Όσα υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατεστραμμένο σπίτι από επιθέσεις και ένας κύριος που στέκεται μπροστά από αυτό
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπεϊτζάν για «εθνοκάθαρση» στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ © EPA / SARGSYAN/OC MEDIA HANDOUT

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας στον ΟΗΕ και οι αναφορές για «εθνοκάθαρση» από το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Η ένταση και η βαναυσότητα της επίθεσης (του Αζερμπαϊτζάν) καθιστά σαφές ότι αποσκοπούσε στην οριστικοποίηση της εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μιρζογιάν τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 400 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και ιδίως γυναικόπαιδων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια, συμπλήρωσε. Μεταξύ αυτών, είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ζουν στο ύπαιθρο χωρίς τροφή.

Η κατάσταση ήταν ανησυχητική εδώ και αρκετό καιρό, είπε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη τα ανησυχητικά σημάδια, υποστήριξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είχε ανταποκριθεί κατά τον αρμόζοντα τρόπο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας. Υποστήριξε ότι, καθώς πλέον υπάρχουν «σαφείς και αδιάσειστες αποδείξεις… για πολιτική εθνοκάθαρσης και μαζικές θηριωδίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να δράσει». Το πρωί της Τρίτης, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με σκοπό να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τον διαφιλονικούμενο θύλακα. Την Τετάρτη, οι Αρμένιοι αυτονομιστές παραδόθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ