- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόταση μομφής κατά Γιούνκερ
Από την ευρωσκεπτικιστή δεξιά του Ευρωκοινοβουλίου για το LuxLeaks
Mέλη της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλαν πρόταση μομφής εναντίον του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο LuxLeaks. Υπενθυμίζεται ότι ευρωπαϊκή δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα αποκάλυψε τις συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.
Η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, συγκέντρωσε τις 76 ψήφους μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που απαιτούνταν για την υποβολή της πρότασης μομφής. Την πρόταση μομφής υπέγραψαν σχεδόν όλα τα μέλη της EFDD (τα 44 από τα 48), καθώς και οι ευρωβουλευτές του ευρωφοβικού γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και άλλοι ευρωσκεπτικιστές, σύμφωνα με το ΕΚ.
Η ριζοσπαστική αριστερά είχε επίσης αποπειραθεί να υποβάλει μια πρόταση μομφής εναντίον του Γιούνκερ, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 76 ψήφους που απαιτούνται, αφού αρνήθηκε να ζητήσει αυτές των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς. «Έλαβα σήμερα μια πρόταση μομφής εναντίον της Επιτροπής η οποία υπεβλήθη από το ένα δέκατο των μελών του κοινοβουλίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωβουλής, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην προσεχή ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση πάντως δεν έχει καμιά πιθανότητα να εγκριθεί, αφού οι ευρωσκεπτικιστές στο σύνολό τους δεν διαθέτουν παρά μόλις περίπου 100 έδρες στο σύνολο των 751 ενώ για την έγκρισή της απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Στην περίπτωση που εγκρινόταν η πρόταση μομφής, ολόκληρη η 28μελής Επιτροπή Γιούνκερ θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανησυχίες στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου για έλλειψη ετοιμότητας και άνοδο δυνάμεων φιλικών προς τη Μόσχα
Η Σάρα Χαλίφα και οι συγκατηγορούμενοί της καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού
Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο
Το AfD έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλά κρατίδια της Γερμανικής Ομοσπονδίας αλλά και σε εθνικό επίπεδο, διεκδικώντας να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ατμομηχανής της Ευρώπης
Για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας στη Γάζα
Όσα είπε η 40χρονη στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή της
10 μέρες μετά τις πλημμύρες
Πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω νέων επιθέσεων
Ο Τζιμ Θόρντον τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία επιβάτιδας για συνομιλία σε διαδικτυακό chatroom
Η 5η Σεπτεμβρίου επελέγη επειδή είναι η επέτειος θανάτου της Μητέρας Τερέζας (το 1997), η οποία τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για το ανθρωπιστικό της έργο
Το chatbot Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων
Καταγγέλλει σχέδιο εκβιασμού
Η αθλήτρια των Indiana Fever μιλά χωρίς φόβο, δέχεται επιθέσεις και υπερασπίζεται τις απόψεις της για τον γυναικείο αθλητισμό
Πτώση έως 30% στη σοδειά
45χρονη φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφό της και να πετάχτηκε από γέφυρα κοντά στη Φλωρεντία
Τι τους προειδοποίησε ο κυβερνήτης
Ο Μιλέι κλιμακώνει τις διεκδικήσεις
Η συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως πάνω στο σκάφος
Θα ενταχθούν στη γερμανική έκθεση «Η γέννηση των θεών»,
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.