- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eurostat: «Tριαντάρηδες» φεύγουν από τα σπίτια τους οι Έλληνες
Εγκλωβισμένοι στα παιδικά τους δωμάτια
Eurostat: «Tριαντάρηδες» φεύγουν από τα σπίτια τους οι Έλληνες - Εγκλωβισμένοι στα παιδικά τους δωμάτια - 4 χρόνια αργότερα σε σχέση με το μέσο όρο στην ΕΕ
Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι, σε σχέση με τους νέους σε άλλες χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat για το 2022 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, οι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 30,7 ετών, ενώ στην ΕΕ οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,4 ετών.
Eurostat: Τα στοιχεία των νέων για την Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o μέσος όρος των νέων που αφήνουν το σπίτι των γονιών τους διαφέρει μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικιών, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (33,4 έτη), τη Σλοβακία (30,8), την Ελλάδα (30,7), τη Βουλγαρία και την Ισπανία (και οι δύο 30,3), τη Μάλτα (30,1) και την Ιταλία (30,0).
Αντίθετα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,3 έτη), τη Σουηδία (21,4), τη Δανία (21,7) και την Εσθονία (22,7).
Σε διάστημα 10 ετών, η μέση ηλικία των νέων που εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους αυξήθηκε σε 14 χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Κροατία (+1,8 έτη), στην Ελλάδα (+1,7) και στην Ισπανία (+1,6). Το 2012, ο χαμηλότερος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν στη Σουηδία, όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι σε ηλικία 19,9 ετών, ωστόσο, σε 10 χρόνια ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,5 έτος.
Σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ 2012 και 2022, ο μέσος όρος ηλικίας διέφερε ελαφρώς, με το χαμηλότερο να είναι τα 26,2 έτη (2019) και το υψηλότερο τα 26,5 (2012, 2014, 2020 και 2021).
Πρώτες φεύγουν οι γυναίκες από το γονικό σπίτι
Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκαταλείπουν το γονικό σπίτι αργότερα από τις γυναίκες ( άνδρες σε ηλικία 27,3 ετών και γυναίκες σε ηλικία 25,4 ετών το 2022). Αυτή η διαφορά παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νεαρές γυναίκες εγκατέλειψαν το γονικό σπίτι κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νεαρούς άνδρες.
Οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι, κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών σε 9 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία και Πορτογαλία), ενώ αυτό ισχύει για τις γυναίκες σε μία μόνο χώρα: την Κροατία.
Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων βρέθηκε στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άνδρες έφυγαν στα 29,9 έτη και οι γυναίκες στα 25,4 έτη (4,5 έτη διαφορά μεταξύ των φύλων), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (4,1 έτη διαφορά), με τους άνδρες να φεύγουν από το πατρικό στα 32,3 έτη και τις γυναίκες στα 28,2 έτη. Αντίθετα, το Λουξεμβούργο (0,5 έτη διαφορά), η Σουηδία (0,6), η Δανία και η Μάλτα (και οι δύο 0,7) κατέγραψαν τις μικρότερες διαφορές μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκαταλείπουν το γονικό σπίτι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Η πορεία «Unite the Kingdom» έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο στο Λονδίνο
«Θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα»
Θεωρεί ότι η δημοσιότητα θα επηρεάσει την αμεροληψία των ενόρκων
Kρίνοντας ότι δεν ήταν «κατάλληλη στιγμή»
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί πλήρη επιστροφή
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα
Η τελευταία αντίδραση της Τεχεράνης περιπλέκει τα πράγματα για την κρίσιμη θαλάσσια οδό
Σάλος με την προσευχή του υπουργού Άμυνας που θύμισε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Κουέντιν Ταραντίνο
Για τη σύλληψή της είχε εκδοθεί αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια
Η στροφή αυτή έρχεται μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών για την εταιρεία
Λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του για τον ναζισμό
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής παραμένουν αβέβαια
Ο Όρμπαν παραδέχεται το τέλος εποχής μετά την ιστορική ήττα - Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση σχέσεων
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Απεικονίζονταν κυρίως ανήλικοι κάτω των 12 ετών
Οι όροι της 10ήμερης συμφωνίας, οι αντιδράσεις και το ακανθώδες ζήτημα της Χεζμπολάχ
Ο νέος κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έκκληση των οργανώσεων Αιγίλοπας, ΣΙΤΩ και και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.