Κοσμος

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 1998, ιδρύεται η Google

Η ιστορία πίσω από τον διαδικτυακό κολοσσό

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google
Google © Unsplash

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 1998, ιδρύεται η Google - Η ιστορία πίσω από τον διαδικτυακό κολοσσό 

Η Google LLC (παλιότερα Google Inc.) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών και ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Το 2006, η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.

323494-666157.jpg
EPA/BORIS ROESSLER

Πώς ξεκίνησε η Google

Η Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

The Invention And History Of Google | Silicon Valley: The Untold Story

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

Οι εκατομμύρια χρήστες, οι λέξεις κλειδιά και το συνώνυμο της αναζήτησης

Στα μέσα του 1999, η εταιρεία επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

Τον Μάρτιο του 1999, η εταιρεία μετέφερε τα γραφεία της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το επόμενο έτος, η Google άρχισε να πουλά διαφημίσεις που σχετίζονται με λέξεις-κλειδιά αναζήτησης ενάντια στην αρχική αντίθεση του Πέιτζ και του Μπριν απέναντι σε μια μηχανή αναζήτησης που χρηματοδοτείται από διαφημίσεις. Για να μην επηρεαστεί σημαντικά ο σχεδιασμός της σελίδας, οι διαφημίσεις βασίζονταν αποκλειστικά σε κείμενο. Τον Ιούνιο του 2000, ανακοινώθηκε ότι η Google θα γινόταν ο προεπιλεγμένος πάροχος μηχανών αναζήτησης για το Yahoo!, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας το Inktomi.

Το 2003, αφού εξαπλώθηκε σε δύο άλλες τοποθεσίες, η εταιρεία μίσθωσε ένα συγκρότημα γραφείων από τη Silicon Graphics, στο 1600 Amphitheatre Parkway στο Μάουνταιν Βιου της Καλιφόρνια.[13] Το σύμπλεγμα έγινε γνωστό ως Γκούγκλπλεξ. Αποτελούσε λογοπαίγνιο του αριθμού googolplex(10^googol=10^10^100) και, επίσης, ήταν συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα). Το 2006, η Google αγόρασε το ακίνητο από την SGI για 319 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνθήκες εργασίας σε αυτό το κτήριο χαρακτηρίστηκαν από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google είχε προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για τη φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρεία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Το 2010, η Google έγινε η πρώτη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, την οποία χρησιμοποιούσε το 80% των Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου έναντι μόνο το 35% των Κινέζων, οι οποίοι προτιμήστε το κινέζικο εργαλείο Baidu. Στην Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς της ήταν 93%.

Στις 12 Αυγούστου 2011, ο ιστότοπος ανακοίνωσε μια ενημέρωση του αλγορίθμου του που ονομάζεται "Panda" σε όλες τις εκδόσεις του ιστότοπου (εκτός από τις κινεζικές, τις ιαπωνικές και τις κορεατικές) προκειμένου που χρησιμοποιούν spam τεχνικές για την προώθησή τους στην Google. Εκτός από το Motorola Mobility, η Google αγόρασε περίπου 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την IBM το 201153 για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από την Apple και τη Microsoft κατά του Android.

Το 2012, η Google ευρετηρίασε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια έγγραφα και απαντούσε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα αναζήτησης καθημερινά.

Σήμερα η μηχανή αναζήτησης google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι ελληνοποιημένες φράσεις «κάνω γκούγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα “to google” έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled).

Η εξέλιξη μέσα από τον χρόνο

Google Evolution

Τι συνέβη σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες ήρθαν στη ζωή και ποιες πέθαναν;

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου: Γεγονότα

1609: O εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.

1682: Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, o οποίος θα λάβει αργότερα το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ). 

1781: 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον «πρόγονο» του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή «Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα».

1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα δεκάχρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης «New York Sun».

1839: Ξεκινά η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

1886: Mετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο, παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

1895: Ιδρύεται στην Αθήνα η «Εθνική Εστία».

1897: ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το «κινητοσκόπιο» την πρώτη κινηματογραφική κάμερα, εν μέσω αντιρρήσεων και ενστάσεων από άλλους εφευρέτες που υποστήριζαν ότι είχαν δημιουργήσει παρόμοιες μηχανές.

1928: Πρεμιέρα στο Theater am Schiffbauerdamm του Βερολίνου για το έργο του δραματουργού Μπέρτολντ Μπρεχτ η «Όπερα της Πεντάρας».

1958: Στην Ελλάδα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι οι «τέντι μπόις» θα κουρεύονται με την «ψιλή».

1970: Στη Χιλή, ο Σαλβαντόρ Αλιέντε αναδεικνύεται πρόεδρος της χώρας.

1998: Ιδρύεται η Google από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν. 

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου: Γεννήσεις

1768: Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου.

1824: Άντον Μπρούκνερ, αυστριακός συνθέτης.

1896: Αντονίν Αρτό, γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης-από τα πρώτα μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι.  

1905: Μαχ Ντέλμπρουκ, γερμανός βιολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής.

1981: Μπιγιονσέ Ζιζέλ Νόουλς, αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και επιχειρηματίας.

Beyoncé - Single Ladies (Put a Ring on It) (Video Version)

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου: Θάνατοι

1907: Έντβαρντ Γκρίεγκ, νορβηγός συνθέτης.

1984: Γιώργος Σικελιώτης, ζωγράφος.

1989: Ζορζ Σιμενόν, γάλλος συγγραφέας.

2005: Νίκων Αρκουδέας, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ (1986-1988), ο πιο αναγνωρίσιμος αστυνομικός της Μεταπολίτευσης.

2006: Τζιακίντο Φάτι, θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου. 

2014: Τζόαν Ρίβερς, αμερικανίδα κωμικός, τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ