Κοσμος

Εν μέσω πολέμου η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για 3,6 εκατ. μαθητές στην Ουκρανία

3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθήτρια σε τάξη
© Unsplash +

Ουκρανία: Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για 3,6 εκατ. μαθητές εν μέσω πολέμου - Κατεστραμμένα εκατοντάδες σχολεία

Για δεύτερη χρονιά εν μέσω πολέμου περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια παιδιά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 400.000 εκτοπισμένων στο εξωτερικό, θα επιστρέψουν σήμερα (1.9) στα σχολεία

«Η δεύτερη 1η Σεπτεμβρίου μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Οι Ρώσοι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν το έθνος μας (...) Το έθνος έχει διατηρήσει τη δυνατότητα των παιδιών να πηγαίνουν στα ουκρανικά σχολεία», έγραψε σήμερα στο Telegram ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ. Για αυτήν την έναρξη της σχολικής χρονιάς «στα σχολεία μας φοιτούν 3.623.169 παιδιά», εκ των οποίων τα 400.000 στο εξωτερικό που «παραμένουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», διευκρίνισε. Τα μαθήματα θα δίνονται διά ζώσης για το 44,9% των μαθητών, εξ αποστάσεως για το 24,4% και σύμφωνα με μεικτό σύστημα για το 30,7%, διευκρίνισε.

Ουκρανία - 3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί

Σύμφωνα με τον ίδιο, 3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί «από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες» από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Όταν οι μάχες διεξάγονται στα ανατολικά και νότια της χώρας, οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου υποφέρουν τακτικά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ή από επιθέσεις drones. Η πρωτεύουσα Κίεβο έγινε και πάλι στόχος μιας «μαζικής» επίθεσης το πρωί της Τετάρτης, η οποία άφησε δύο νεκρούς και η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη «από την άνοιξη» από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Κατεστραμμένο σχολείο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση
Κατεστραμμένο σχολείο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση © EPA

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί υπόγεια καταφύγια για να επιτρέπουν στους δασκάλους να συνεχίζουν τα μαθήματά τους σε περίπτωση που σημάνουν οι σειρήνες για πιθανούς βομβαρδισμούς. «Οι μαθητές και οι δάσκαλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα», έγραψε ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι επίσης στο Telegram. «Αλλά το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά μας σπουδάζουν (...) Γιατί η γνώση και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας διακρίνουν από τον εχθρό. Είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σημερινό μέτωπο και πάνω στους οποίους θα χτιστεί το μέλλον της χώρας μας», είπε.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μια δύσκολη αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ