- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανακτώνται κάποια εκ των 2.000 κλοπιμαίων από το Βρετανικό Μουσείο
«Καταστράφηκαν ελληνικά, χρυσά νομίσματα»
Βρετανικό Μουσείο: Τα κλοπιμαία, η ανάκτησή τους και οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε στο ραδιόφωνο 4 του BBC ότι έχουν αρχίσει να ανακτώνται κάποια από τα περίπου 2.000 αντικείμενα που πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το Μουσείο.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για την αποτροπή τους» είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 και δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, ο κ. Όσμπορν είπε ότι ήταν «πιθανό» οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου «δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπήρχε κάποιος εκ των έσω» που έκλεβε θησαυρούς.
Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι όλα τα αντικείμενα καταγεγραμμένα και καταχωρημένα σωστά» και πρόσθεσε ότι «κάποιος που γνωρίζει τι δεν έχει καταγραφεί, έχει μεγάλο… πλεονέκτημα, στην περίπτωση που θέλει να κλέψει αντικείμενα».
Επιπλέον, ο κ. Όσμπορν αναγνώρισε ότι το περιστατικό έχει βλάψει τη φήμη του μουσείου. Το Μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, δέχεται πιέσεις από τότε που αποκάλυψε ότι ορισμένοι θησαυροί αναφέρθηκαν ως «αγνοούμενοι, κλεμμένοι ή κατεστραμμένοι». Τα αντικείμενα που λείπουν χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως είχε ανακοινώσει το Μουσείο.
«Χορός» παραιτήσεων για τα κλεμμένα από το Βρετανικό Μουσείο
Μόλις χθες, Παρασκευή (25/8) ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτουϊκ Φίσερ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του με άμεση ισχύ λέγοντας ότι δεν εκτίμησε σωστά την ανταπόκριση που θα έπρεπε να έχει το Μουσείο μετά την ειδοποίηση του εμπόρου τέχνης και παραδέχτηκε ότι η ευθύνη τελικά είναι δική του. Μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση στο Μουσείο «εξαιρετικά σοβαρή». Συγκεκριμένα, θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί προσωρινός αντικαταστάτης του.
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου ανακοίνωσαν ότι ο αναπληρωτής διευθυντής του, Τζόναθαν Ουίλιαμς, δέχτηκε να αποχωρήσει οικειοθελώς έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο απολύθηκε ο υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές.
«Καταστράφηκαν ελληνικά, χρυσά νομίσματα»
Ο έμπορος τέχνης Ιτάι Γκρέιντελ υποστήριξε ότι ελληνικά χρυσά κοσμήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιοτήτων που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο. Ο κ. Γκρέιντελ ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε τις κλοπές και ενημέρωσε τη διεύθυνσή του.
Ο κ. Γκρέιντελ, που ειδικεύεται σε ρωμαϊκά κοσμήματα και εντόπισε κλοπιμαία από το Βρετανικό Μουσείο να πωλούνται στο eBay, δήλωσε στον Guardian: «Ανακάλυψαν επίσης (στο Βρετανικό Μουσείο) ελληνικά χρυσά κοσμήματα που έλειπαν ή είχαν καταστραφεί, είχαν κοπεί σε κομμάτια με ψαλίδι ή πένσα ή είχαν διαλυθεί με σφυρί ή είχε αφαιρεθεί ο χρυσός. Αυτά χάθηκαν για πάντα». Είπε επίσης πως έχει ενημερωθεί ότι το προσωπικό του μουσείου ανακάλυψε πως σχεδόν μια ολόκληρη συλλογή 942 πετραδιών που δεν είχε καταγραφεί με λεπτομέρεια έχει χαθεί. «Αν δεν μπορούν να τα ταυτοποιήσουν, τότε πώς μπορούν να επιστραφούν στο μουσείο;» διερωτήθηκε ο Δανός ειδικός σε ρωμαϊκές αρχαιότητες.
Ο Έλληνας ειδικός στην αναγνώριση κλεμμένων αρχαιοτήτων Χρήστος Τσιρογιάννης, κάτοχος σχετικής έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είπε ότι υποπτεύεται πως το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει προσδιορίσει την ποσότητα των κλεμμένων αντικειμένων και ποια είναι αυτά είτε διότι έχει ελλιπή στοιχεία είτε διότι ορισμένα δεν τα είχε καταγράψει ποτέ. «Αυτό εξαλείφει την πιθανότητα να αναγνωριστούν και να διεκδικηθεί η επιστροφή τους», πρόσθεσε ο κ. Τσιρογιάννης.
Με πληροφορίες από BBC, ΣΚΑΪ και ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Νέο Δελχί «υποστηρίζει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για τον σκοπό αυτό»
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Ποιος είναι ο Γιόργκεν Φένεκ
Έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος μέχρι και την ημέρα της κηδείας
Γιατί ανησυχούν οι αγορές
Τα βαγόνια ευτυχώς σταμάτησαν σε σημείο όπου δεν βρίσκονται σε ανάποδη θέση
Η αξία των οποίων κυμαίνεται από 20 έως 10.000 ευρώ
Το Ιράν χαρακτήρισε την ανάρτηση «γελοία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τον τεχνολογικό κολοσσό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Google μετά το διάταγμά του
Καταγγελίες για υποκλοπή και «άδειασμα» τραπεζικών λογαριασμών
Την πολιτική του επιβίωση φοβάται ο Ρώσος πρόεδρος αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τερματιστεί χωρίς νίκη της Μόσχας
Προτίμησε μια ταπεινωτική τιμωρία από το να παραδοθεί στην αστυνομία
Αναγκάστηκε τελικά σε προσγείωση
Γιατί η συγκεκριμένη κατασκευή δεν παρασύρθηκε από τον χείμαρρο
Η τελευταία σχολική λεωφορειογραμμή πέρασε τη γέφυρα πριν καταρρεύσει
Ναυτικές δυνάμεις της αποστολής «Irini» πραγματοποίησαν έλεγχο στο πετρελαιοφόρο MV SUN
Ένας στους τρεις Ιταλούς θα είναι άνω των 65 ετών
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της Τεχεράνης
Νεκροί και οι δύο - Τους βρήκαν τα παιδιά τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.