Κοσμος

Οργισμένη απάντηση Ουκρανίας για δήλωση περί παραχώρησης εδαφών

«Είναι γελοίο, επιλογή ήττας της δημοκρατίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA

Ουκρανία: Τι απαντά στη δήλωση του ΝΑΤΟ για παραχώρηση εδαφών - «Είναι γελοίο, επιλογή ήττας της δημοκρατίας»

Μέσω του συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, απάντησε η Ουκρανία στη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, περί ενδεχομένου παραχώρησης εδαφών από το Κίεβο, ώστε να εισέλθει στη Συμμαχία. 

Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι κάνει λόγο για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Αναλυτικά έγραψε:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας "διαίρεσης της Ευρώπης": συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται...»

Υπουργείο Εξωτερικών Ουκρανίας: Απαράδεκτο το αφήγημα

«Απολύτως απαράδεκτη τη διαμόρφωση του αφηγήματος» της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την είσοδο στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, με ανάρτησή του στο Facebook, απαντώντας σε δήλωση συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ.

 Ο Νικολένκο δήλωσε ότι «Οι συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση μέρους των ουκρανικών εδαφών είναι απολύτως απαράδεκτες. Πάντα θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν ανταλλάσσουν εδάφη».

Τόνισε ακόμα, ότι «η συνειδητή ή ασυνείδητη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη διαμόρφωση του αφηγήματος σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της» γίνεται παιχνίδι στα χέρια της Ρωσίας.

Αντίθετα, είναι προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για την επιτάχυνση της νίκης της Ουκρανίας και της απόκτησης της πλήρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ, είπε ο διπλωμάτης.

Τέλος, σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θα συνεχίσει τη γόνιμη συνεργασία με τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η δήλωση - βόμβα από το ΝΑΤΟ που προκαλέσε αντιδράσεις

Νωρίτερα σαν βόμβα έπεσε η δήλωση του  Stian Jensen, Διευθυντής του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με το γεγονός ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει τα εδάφη που αρνείται να αναγνωρίσει ως τμήμα της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη ο Stian Jensen, Διευθυντής του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να πάρει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει η ίδια πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», δήλωσε, όπως επικαλείται η εφημερίδα Verdens Gang.

Tο θέμα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Jensen είπε ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση και το θέμα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας» – το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς.

Εκτός από αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλουζίν, είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ