- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η επόμενη μέρα μετά τη φωτιά στο Μάουι: Στάχτη η πόλη Λαχάινα, στους 80 οι νεκροί
Η Λαχάινα «δεν υπάρχει πια» και θα χρειαστεί «πολλά χρόνια» να ξαναχτιστεί
Φωτιές στο Μάουι: Οι φλόγες εξαφάνισαν το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Λαχάινα - Σε δισεκατομμύρια ανέρχονται οι ζημιές
Τουλάχιστον 80 είναι οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Χαβάη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της κομητείας Μάουι.
Η επόμενη μέρα βρίσκει την πόλη της Λαχάινα να έχει γίνει στάχτη, ενώ ένα πύρινο μέτωπο μαίνεται ακόμα στην περιοχή Kaanapali, αν και η εικόνα της κατάσβεσης από εκεί είναι καλή.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) και σκύλοι-διασώστες ψάχνουν στις καμένες εκτάσεις για ανθρώπους.
«Κανείς δεν έχει μπει σε κάποια από τις αυτές τις κατασκευές που κάηκαν τελείως και εκεί είναι δυστυχώς που αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπράιαν Σατζ, γερουσιαστής της Χαβάης, στο MSNBC.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης, ξεπερνώντας τον απολογισμό του τσουνάμι που έπληξε το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960
Εικόνες απόλυτης καταστροφής
Στη Λαχάινα του Μάουι, ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από και προς την πόλη παραμένει κλειστός. Τουλάχιστον 1.700 κτίρια έχουν καταστραφεί και το 80% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι σοροί βρέθηκαν έξω από τα σπίτια, δείγμα ότι ο κόσμος προσπαθούσε να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτι και αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο αεροδρόμιο ή σε καταφύγια. Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, ζήτησε από κατοίκους και ξενοδοχεία να ανοίξουν τις πόρτες τους για όσους έχουν ανάγκη.
Οι ζημιές υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» για να ξαναχτιστεί η Λαχάινα.
Η Λαχάινα - ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης - «δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο δήμαρχος του Μάουι, Ρίτσαρντ Τ. Μπάισεν Τζούνιορ.
Τουλάχιστον 11.000 σπίτια στο νησί Μάουι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ «πεσμένες» είναι ακόμα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και το Ίντερνετ, με τις αρχές να επικοινωνούν μεταξύ τους με δορυφορικά τηλέφωνα.
Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας
Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, συνεχίζει να παραμένει ασαφές εάν κάποιοι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιήσεις πριν οι φλόγες φτάσουν στα σπίτια τους.
Το νησί διαθέτει σειρήνες συναγερμού προκειμένου οι κάτοικοι να προειδοποιούνται για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές αλλά δεν φαίνεται ότι ήχησαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
«Σήμερα το πρωί έδωσα την έγκρισή μου για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και πότε», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν στο CNN, αναφερόμενος στις σειρήνες προειδοποίησης.
Με πληροφορίες από CNΝ - Φωτογραφίες: ΕΡΑ/ΕΤΙΕΝΝΕ LAURENT
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε τις εικόνες από τις λεηλασίες
Εικόνες χάους σε Παρίσι, Λιμόζ και Μασσαλία
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Στο Παρίσι «ολόκληροι δρόμοι καταστράφηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος
Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μασσαλίας
Έρευνα για τα κίνητρα του 16χρονου δράστη
Διαδηλωτής φέρεται να έχασε το χέρι του σε πορεία κοντά στη Λυών
Την ώρα που στη χώρα εντείνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και επιστρέφουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Πληροφορίες ότι θα ευλογήσει αύριο το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Ο Ντίτερς δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο συνομιλεί με τον Τζόναθαν Κονσταντίν, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των Republicans Overseas
Δεν παραιτείται ο Ράμα
Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη
Σώθηκαν η αδελφή και ο ανιψιός της
Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει ο Μακρόν
Τα 8 λεπτά απόλυτου τρόμου
«Τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.