Κοσμος

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Εκατοντάδες Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα

Προθεσμία μιας εβδομάδας στους στρατιωτικούς για επιστροφή στη συνταγματική τάξη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαίοι φέυγουν από τον Νίγηρα
Ευρωπαίοι φέυγουν από τον Νίγηρα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος η εκκένωση να ολοκληρωθεί εντός 24ώρου - Προθεσμία μιας εβδομάδας στους στρατιωτικούς για επιστροφή στη συνταγματική τάξη από τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας της Δυτικής Αφρικής 

Τα πρώτα στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν κυρίως Ευρωπαίους πολίτες που εγκατέλειψαν τον Νίγηρα προσγειώθηκαν σήμερα στο Παρίσι και στη Ρώμη.

Μία εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, το πρώτο αεροπλάνο με πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, στην πλειονότητά τους Γάλλοι, αναχώρησαν χθες αεροπορικώς από την πρωτεύουσα Νιαμέι με προορισμό το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Στο αεροπλάνο, ένα Airbus A330, επέβαιναν 262 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 μωρά», είπε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Σχεδόν όλοι οι επιβάτες είναι συμπατριώτες μας», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι ταξίδεψαν επίσης ορισμένοι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την Κατρίν Κολονά, περίπου 600 Γάλλοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα, όπως και 400 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πραξικόπημα στον Νίγηρα
Πραξικόπημα στον Νίγηρα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Στόχος η εκκένωση να ολοκληρωθεί εντός 24ώρου, δηλώνουν οι Γάλλοι

Επισημάνθηκε ότι «θέλουμε η επιχείρηση εκκένωσης να ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών. Αν είναι δυνατόν, μέχρι σήμερα (2.08) το μεσημέρι», υπογράμμισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα αλλά και πάλι είναι ωραίο που γυρίσαμε», δήλωσε στο Reuters TV Γάλλος υπήκοος, ονόματι Σαρλ, που εγκατέλειψε τον Νίγηρα. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εκεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Εμείς, που μας ενδιαφέρει πολύ αυτό, θα το παρακολουθούμε στενά» δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία αποφάσισε χθες το πρωί (1.08) να αρχίσει οργανωμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση των υπηκόων της από τον Νίγηρα «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν εναντίον της πρεσβείας μας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα».

Πραξικόπημα στον Νίγηρα
Πραξικόπημα στον Νίγηρα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσγειώθηκε στη Ρώμη αεροσκάφος με 87 επιβαίνοντες

Τις πρώτες πρωινές ώρες προσγειώθηκε και στο αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο αεροσκάφος της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν 87 Ιταλοί και ξένοι πολίτες από τον Νίγηρα.

Πιο αναλυτικά, έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα 36 Ιταλοί πολίτες, 21 Αμερικανοί και ένας μικρός αριθμός στρατιωτικών και πολιτών άλλων χωρών.

Τους υποδέχθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είμαστε ευχαριστημένοι, διότι καταφέραμε να φέρουμε πίσω όλους τους συμπατριώτες μας που το είχαν ζητήσει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης και η πρεσβεία μας παραμένει ανοικτή για να παρέχει βοήθεια σε όλους τους Ιταλούς πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα».

Ευρωπαίοι φτάνουν στη Ρώμη
Ευρωπαίοι φτάνουν στη Ρώμη © ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ευρωπαίοι φτάνουν στη Ρώμη
Ευρωπαίοι φτάνουν στη Ρώμη © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πραξικοπηματίες υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τιανί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Ο στρατηγός Τιανί επικαλέστηκε την κρίση ασφαλείας στη χώρα του, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα επιθέσεων από τζιχαντιστικές οργανώσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει το πραξικόπημα.

Χιλιάδες οπαδοί των πραξικοπηματιών αποπειράθηκαν την Κυριακή να εισβάλουν στη γαλλική πρεσβεία, προτού αστυνομικοί τους διαλύσουν με χρήση δακρυγόνων.

Νίγηρας: Ανοίγει τα σύνορα του με Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Λιβύη και Τσαντ

Ο Νίγηρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ξανανοίγει τα σύνορά του με πολλές από τις γειτονικές του χώρες, μία εβδομάδα ύστερα από το πραξικόπημα που προκάλεσε τριγμούς σε όλη την περιοχή του Σαχέλ της δυτικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς στον κόσμο.

«Τα χερσαία και τα εναέρια σύνορα με την Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί τη Λιβύη και το Τσαντ ξανανοίγουν από σήμερα, 1η Αυγούστου 2023», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο εκπρόσωπος της χούντας συνταγματάρχης Αμαντού Αμπνταραμάν.

Η χούντα έκλεισε τα σύνορα την προηγούμενη Τετάρτη, την ίδια ώρα που ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μουαμέντ Μπαζούμ.

Η περιφερειακή ένωση ECOWAS έχει επιβάλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και το πάγωμα εθνικών περιουσιακών στοιχείων, και είπε ότι μπορεί να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση βίας προκειμένου να αποκατασταθεί ο Μπαζούμ στην προεδρία.

Πραξικόπημα στον Νίγηρα:  Προθεσμία μια εβδομάδα στους στρατιωτικούς από τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων Δυτικής Αφρικής 

Στο μεταξύ οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) συναντώνται από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, προκειμένου να συζητήσουν για το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας στον Νίγηρα, ανακοίνωσε ο περιφερειακός οργανισμός χθες Τρίτη το βράδυ.

Οι ηγέτες της CEDEAO, που συνεδρίασαν εκτάκτως την Κυριακή στη νιγηριανή πρωτεύουσα, καταδίκασαν το πραξικόπημα και έδωσαν προθεσμία μια εβδομάδα στους στρατιωτικούς να αποκαταστήσουν στην εξουσία τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, να υπάρξει «πλήρης επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό. Ανήγγειλαν ακόμη πως θα γινόταν συνάντηση των επικεφαλής των επιτελείων.

Επίσης οι ηγέτες ανακοίνωσαν πως θα ονομάσουν σύντομα αντιπρόσωπο, ο οποίος θα μεταβεί στον Νίγηρα προκειμένου να ζητήσει την ικανοποίηση των αξιώσεων της CEDEAO από τους στρατιωτικούς.

Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ, αναμένεται να επισκεφθεί τη Νιαμέ εντός της ημέρας, δήλωσαν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου αφενός στον δυτικοαφρικανικό οργανισμό και αφετέρου στον στρατό του Νίγηρα.

Το βράδυ της Δευτέρας η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, χώρες που γειτονεύουν με τον Νίγηρα και όπου κυβερνούν επίσης στρατιωτικές χούντες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πραξικοπηματίες και διεμήνυσαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μπαζούμ θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον των δυο χωρών και θα συνεπαγόταν την αποχώρησή τους από τη CEDEAO και «την υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».

Πρόσθεσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, πως «αρνούνται να εφαρμόσουν τις παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών του Νίγηρα», που αποφασίστηκαν επίσης την Κυριακή στην Αμπούτζα.

Νίγηρας: Ανησυχία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

Mε ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Νίγηρα το υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις αυθαίρετες συλλήψεις αξιωματούχων, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης και κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία, η οποία οδηγεί στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη.

Σημειώνεται πως η περιοχή του Σαχέλ αποτελεί μία βασική αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου. Αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο γεωπολιτικές, όπως η διασπορά όπλων με την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, η τρομοκρατία, ο ανταγωνισμός ισχυρών παικτών στην περιοχή όσο και περιβαλλοντικές, όπως η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή, με την επισιτιστική της διάσταση.

Περαιτέρω, επισημαίνεται πως η κατάσταση στον, φαινομενικά, μακρινό Νίγηρα αφορά και την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει εκφράσει τη βούληση ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ και το Νίγηρα, κράτος με βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις και στη σταθερότητα της περιοχής είναι ότι από το 2021 έχει ορίσει τον Έλληνα πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την περιοχή του Σαχέλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ