Κοσμος

Kαναδάς: Πώς το φετινό καλοκαίρι κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους

Από τα 28,6 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν καεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότερα από 11,6 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται στο Κεμπέκ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kαναδάς: Πώς το φετινό καλοκαίρι κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
© Alberta Wildfire Handout / EPA

Καναδάς: Το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκαν οι χειρότερες πυρκαγιές στα χρονικά της χώρας πλήττοντας βαρύτατα την οικονομία.

Το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκαν οι χειρότερες πυρκαγιές στον Καναδά πλήττοντας όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τουριστική βιομηχανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάκαμψή της από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας. Από τα 28,6 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν καεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότερα από 11,6 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται στο Κεμπέκ. Η περίοδος των πυρκαγιών διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο: φέτος, ξεκίνησε τον Μάιο με μαζικές εκκενώσεις στην Αλμπέρτα και στη Νέα Σκοτία, και στη συνέχεια στο Κεμπέκ και σε τμήματα του βόρειου Οντάριο. Στην κεντρική Βritish Columbia, πέθανε 9χρονο παιδί από άσθμα που επιδεινώθηκε από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, ενώ τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επαρχίες.

Wildfires rage in Canada

Εκτός από μερικές ημέρες μειωμένης ποιότητας του αέρα, οι μεγάλες καναδικές πόλεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τις πυρκαγιές που εντοπίζονται στις βόρειες και πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αυτές οι περιοχές έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για υπαίθριες εμπειρίες: η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί καινούργιες τουριστικές εστίες στα βόρεια, κοντά σε ποτάμια και καταρράκτες.

Kαναδάς: Πώς το φετινό καλοκαίρι κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Η φωτιά στον Καναδά από τον φακό της NASA. © NASA Handout / EPA

Ομοσπονδιακά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ένωση Τουριστικής Βιομηχανίας του Καναδά δείχνουν ότι ο τουρισμός αντιπροσώπευε, το 2019, το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Καναδά —44 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά— αλλά, εξαιτίας της πανδημίας, το ποσοστό μειώθηκε στο μισό για να ανακάμψει στα 37,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, σχεδόν 9,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν στον Καναδά, ενώ άλλα 3,3 εκατομμύρια προέρχονταν κυρίως από τη Βρετανία, το Μεξικό, την Ινδία, τη Γαλλία και την Κίνα. Σύμφωνα με το Destination Canada, έναν κρατικό οργανισμό μάρκετινγκ, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι το πιο σημαντικό δημογραφικό στοιχείο για την τουριστική βιομηχανία του Καναδά, με τα διεθνή ποσοστά επισκεψιμότητας να αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2026 και οι τουριστικές δαπάνες έως το 2024. Αν βεβαίως οι φωτιές δεν χαλάσουν τα σχέδια: φέτος μονοπάτια πεζοπορίας και κάμπινγκ επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές οι οποίες έσβησαν προς το παρόν επειδή έβρεξε.

Kαναδάς: Πώς το φετινό καλοκαίρι κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
© Alberta Wildfire Handout / EPA

Καναδάς: Στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας στις επιχειρήσεις που έπληξε η φωτιά

Η κυβέρνηση του Κεμπέκ προσφέρει στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές οικονομική στήριξη μέσω προγραμμάτων εγγυημένων δανείων, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων. Αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με χρήματα: φέτος, περίπου 30.000 κάτοικοι της Αλμπέρτα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τον Μάιο, νωρίς στην εποχή των πυρκαγιών. Δεν ήταν η πρώτη φορά: πριν από δύο χρόνια το καταστροφικό κύμα καύσωνα προκάλεσε 619 θανάτους. Στις εκτεταμένες πυρκαγιές του 2021, συμπεριλαμβανομένης μιας που κατέστρεψε την αγροτική πόλη Lytton, σκοτώθηκαν δύο άτομα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές είναι η απώλεια των «φυσικών οροσήμων» του καναδικού τοπίου που συνεχίζεται από το 1989 όταν χάθηκαν 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους,  μια χερσαία έκταση ίση με τη Νότια Κορέα. Εκτός από το ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων, οι οικολογικές καταστροφές και η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν οι πυρκαγιές έχουν επιπτώσεις στο ανθρώπινο περιβάλλον. Κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές του Καναδά φέτος έφτασαν περίπου το 1 δισεκατομμύριο τόνους, χώρια το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου. Οι φωτιές στον Καναδά αποτελούν παγκόσμιο περιβαλλοντικό γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά το κλίμα και την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με τους Global Times τα σωματίδια και τα αέρια από τις πυρκαγιές έφτασαν στη Σκανδιναβική Χερσόνησο στην Ευρώπη στις 25 Μαΐου, εξαπλώθηκαν στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία στις 8 Ιουνίου και επηρέασαν την ηπειρωτική Ευρώπη στις 26 Ιουνίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ