Κοσμος

Στο Ειδικό Δικαστήριο θα λογοδοτήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας

Οι κατηγορίες σε βάρος του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερίκ Ντυπόν Μορέτι
© EPA / YOAN VALAT

Γαλλία: Στο Ειδικό Δικαστήριο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντυπόν Μορέτι - Οι κατηγορίες σε βάρος του

Έντονο είναι το άρωμα σκανδάλου που αναδύεται στη Γαλλία, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντυπόν Μορέτι, θα πρέπει να λογοδοτήσει για πιθανή «σύγκρουση συμφερόντων».

Σύμφωνα με την DW, το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους δικαστές και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερίκ Ντυπόν Μορέτι κρατούσε από τον διορισμό του, το 2020. Δύο συνδικάτα δικαστών τον κατηγορούσαν για «παράνομη εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων». Τώρα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, δηλαδή ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος, ξεκαθαρίζει ότι ο υπουργός θα πρέπει να λογοδοτήσει, πράγματι, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μέχρι τώρα ο υπουργός είχε καταφέρει, ύστερα από συνεχείς προσφυγές, να αποφύγει την κλήση σε απολογία. Οι δικαστές τον κατηγορούν ότι, λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μορέτι διέταξε τη Γενική Επιθεώρηση Δικαιοσύνης να διενεργήσει διοικητικές έρευνες κατά δικαστών, με τους οποίους είχε προβλήματα όταν ήταν δικηγόρος.

Ο 62χρονος σήμερα Μορέτι είχε εργαστεί ως πονικολόγος και στα 35 χρόνια της καριέρας του έγινε διάσημος για τον μεγάλο αριθμό αθωωτικών αποφάσεων που είχε πετύχει. Ήταν πραγματικός σταρ στη Γαλλία. Ο διορισμός του το 2020 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θεωρήθηκε επιτυχία για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου στη Γαλλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ