Κοσμος

Βρέθηκε το χαμένο θέατρο του Νέρωνα στη Ρώμη

Ήταν κάτω από υπό κατασκευή ξενοδοχείο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώμη
Φωτογραφία αρχείου από τη Ρώμη © Unsplash

Υπήρχαν αρκετές αναφορές σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα για το θέατρο του αυτοκράτορα Νέρωνα, αλλά δεν είχε βρεθεί ποτέ

Τα ερείπια του θεάτρου του Νέρωνα, για το οποίο γίνεται μνεία σε αρκετά ρωμαϊκά κείμενα αλλά δεν είχε βρεθεί ποτέ, ανακαλύφθηκαν κάτω από τον κήπο του υπό κατασκευή ξενοδοχείου Four Seasons στη Ρώμη, λίγα βήματα μακριά από το Βατικανό.

Aνάμεσα στα ευρήματα είναι χρωματιστά γυάλινα κύπελλα του 10ου αιώνα και κομμάτια κεραμεικής, καθώς πρόκειται για μια τέχνη λίγο γνωστή την περίοδο αυτή στη Ρώμη.

Η Marzia Di Mento, επικεφαλής αρχαιολόγος του χώρου, δήλωσε ότι προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής και ότι οι ανασκαφές του συγκεκριμένου χώρου έφεραν στο φως άλλα επτά.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινες στήλες και γύψο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το θέατρο του Νέρωνα που αναφέρεται σε κείμενα του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του αρχαίου Ρωμαίου συγγραφέα και φιλοσόφου, βρισκόταν πράγματι στην περιοχή, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Τίβερη.

Θα μείνουν τα ερείπια κάτω από το ξενοδοχείο

Οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη έκαναν ανασκαφές βαθιά κάτω από τον περιτειχισμένο κήπο του Palazzo della Rovere από το 2020, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ανακαινίσεων του κτιρίου.

Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο κατά μήκος της Via della Conciliazione που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, φιλοξενεί ένα αρχαίο ιπποτικό τάγμα του Βατικανού, το οποίο νοικιάζει τον χώρο σε ένα ξενοδοχείο για να συγκεντρώσει χρήματα για τους χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

Ο γενικός διοικητής του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, επιβεβαίωσε το εύρημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ξενοδοχείο Four Seasons αναμένεται να ανοίξει εγκαίρως για το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, όταν εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές θα επισκεφθούν τη Ρώμη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κινητές αρχαιότητες θα μεταφερθούν σε μουσείο, ενώ τα ερείπια του ίδιου του θεατρικού οικοδομήματος θα καλυφθούν ξανά μετά την ολοκλήρωση όλων των μελετών.

Με πληροφορίες από Guardian, Associated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ