Κοσμος

Ο Γιούνκερ απολογήθηκε για το «Luxleaks»

«Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81042-163577.jpg

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να μιλήσει για τις αποκαλύψεις που εμφανίζουν το Λουξεμβούργο ως μια χώρα που συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή εταιρειών. Ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονταν το φορολογικό σύστημα της χώρας του για να γλιτώνουν μεγάλα ποσά σε φόρους.

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο» είπε εμφανιζόμενος απροειδοποίητα στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. «Δεν υπάρχει τίποτε στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη» υποστήριξε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου. Όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ οι φορολογικές Αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη. Στο τέλος της παρέμβασής του ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του, καθώς η έρευνα που διεξάγεται για το θέμα είναι ανεξάρτητη από αυτόν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει περίπτωση "Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαρκέτε Βεστάγκερ θα δράσει ανεξάρτητα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά πρότυπα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ