Κοσμος

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι χωρίς ιατρική συνταγή

Πρόσβαση στην αντισύλληψη για εκατομμύρια γυναίκες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι χωρίς ιατρική συνταγή
© Unsplash

Αντισυλληπτικό χάπι για το οποίο δεν απαιτείται ιατρική συνταγή εγκρίθηκε από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε σήμερα Πέμπτη, 13 Ιουλίου, το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, ανοίγοντας το δρόμο σε εκατομμύρια γυναίκες για πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Το καθημερινό αντισυλληπτικό Opill, που πωλείται από την Perrigo, εγκρίθηκε για πρώτη φορά για συνταγογραφούμενη χρήση το 1973. Το μη συνταγογραφούμενο χάπι θα είναι διαθέσιμο στα καταστήματα και στο διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε η Perrigo, προσθέτοντας ότι θα μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την τιμολόγηση και τα σχέδια διανομής εκ των προτέρων.

Η έγκριση αναμένεται να μειώσει τα εμπόδια πρόσβασης στα αντισυλληπτικά, όπως το κόστος και ο χρόνος επίσκεψης σε πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσαν ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών μπορεί να κατανοήσει τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου στην ετικέτα, υποστηρίζοντας την ικανότητά τους να το χρησιμοποιούν σωστά, δήλωσε ο FDA.

Η απόφαση του FDA έρχεται μετά την ομόφωνη ψήφο μιας ομάδας συμβούλων τον Μάιο υπέρ της έγκρισης της πώλησης του φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Η Perrigo απέκτησε πρώτα το χάπι καθημερινής χρήσης μέσω της εξαγοράς της HRA Pharma με έδρα το Παρίσι, ύψους 2,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2021.

Η έγκριση έρχεται σε μια περίοδο όπου το δικαίωμα διακοπής κύησης αμφισβητείται από τους Ρεπουμπλικάνους, μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίουτων ΗΠΑ πέρυσι - που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ανατρέποντας την απόφαση-ορόσημο Roe vs. Wade του 1973.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα από τα πιο παλιά και «κλασικά» μέτωπα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών εδώ και δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας τις ισχυρές συντηρητικές και ακροδεξιές τάσεις στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ