Κοσμος

Ερντογάν: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας

Διαβεβαιώσεις μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη με το βλέμμα στο Κογκρέσο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© TIM IRELAND/ EPA
© TIM IRELAND/ EPA

Ερντογάν: Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει, ούτε θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας - Θετικό κλίμα στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Επίθεση» φιλίας από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το τετ α τετ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ αεροσκάφη F-16 κατά της Ελλάδα, ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε».

Με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναφορά αυτή έγινε με το βλέμμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς από την έγκριση του συγκεκριμένου Σώματος εξαρτάται η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Άλλωστε, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί «πράσινο φως» για πώληση F-16 στην Τουρκία εφόσον συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Το γεγονός ότι το μέλλον της πώλησης των μαχητικών στην Άγκυρα έγκειται στο Κογκρέσο επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από τη δήλωση Ερντογάν, από την οποία προκύπτει ότι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ερντογάν έλαβε μόνο υπόσχεση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη με τον Τζο Μπάιντεν στο Βίλνιους.

Παράλληλα, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι «η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον» και πως «στη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία».

Έγκριση ένταξης Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τον Οκτώβριο

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο.

«Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ