Κοσμος

Στο επίκεντρο ερευνών για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα η Nike

Οι καταγγελίες από έναν συνασπισμό 28 οργανώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nike
Nike © Unsplash

Nike: Στο επίκεντρο ερευνών για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα - Οι καταγγελίες από έναν συνασπισμό 28 οργανώσεων

Στο επίκεντρο ερευνών από την εποπτική αρχή εταιρικής ηθικής του Καναδά έχουν μπει οι εταιρείες Nike Canada και Dynasty Gold λόγω των καταγγελιών πως επιστράτευαν την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στις αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα.

Οι καταγγελίες προήλθαν από έναν συνασπισμό 28 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τον Ιούνιο του 2022. Κατόπιν, ξεκίνησαν οι έρευνες σε 13 εταιρείες που εδρεύουν στον Καναδά για να φανεί αν οι καταγγελίες ευσταθούν.

Το κύριο περιεχόμενο των καταγγελιών ήταν η μεταχείριση των Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στη Σιντζιάνγκ της Κίνας, κάτι που έχει θίξει κατά καιρούς και ο ΟΗΕ σε εκθέσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, οι εκθέσεις αναφέρουν πως η μεταχείριση της μειονότητας αυτής μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε βάρος των Ουιγούρων, θέση που επανέλαβε η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση υποστήριζε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ προστατεύονται στο μέγιστο.

Πώς εμπλέκονται η Nike Canada και η Dynasty Gold; Οι δύο εταιρείες-κολοσσοί φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού ή επιχειρήσεις στην Κίνα που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, ανέφερε ο CORE στην ανακοίνωσή του.

O CORE είναι ο Καναδικός Διαμεσολαβητής για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, ο οποίος εξακολουθεί να αξιολογεί τις καταγγελίες κατά των υπόλοιπων 11 εταιρειών.

Η Nike υποστηρίζει ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με τις εταιρείες αυτές και παρείχε στο παρατηρητήριο πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παρατηρητηρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ