Κοσμος

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Σουηδία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Πλησιάζει η σύνοδος και συμφωνία δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδικές σημαίες
Σουηδικές σημαίες © Unsplash

ΝΑΤΟ: Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Σουηδία - Πλησιάζει η σύνοδος και συμφωνία δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί

Λίγες ημέρες έχουν μείνει πλέον έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όμως στο σημαντικότερο ζήτημα όλων, στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία. «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν όξυνε τους τόνους απέναντι στη Σουηδία και επιτέθηκε εμμέσως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς φαίνεται, μια συναίνεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν ή κατά τη συνάντηση στη λιθουανική πρωτεύουσα φαντάζει πλέον απίθανη», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Επικρίνοντας τις σουηδικές αρχές για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη και το κάψιμο του Κορανίου, ο Ερντογάν επιδιώκει να χτυπήσει τη "Δύση", τονίζοντας πως οι προκλητικές ενέργειες ήταν "μια νέα εκδήλωση της εχθρότητας προς τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ που εξαπλώνεται σαν καρκίνος στη Δύση". Ως απόδειξη, επισήμανε τη δυσανάλογα μεγαλύτερη διεθνή προσοχή για την τύχη των πέντε επιβατών του υποβρύχιου σκάφους Titan, συγκριτικά με τους εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ταραχές στη Γαλλία, η οποία τώρα "θερίζει την καταιγίδα που έσπειρε". […] Στο Βίλνιους, ο Ερντογάν, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες, θα παίξει τον ρόλο του ηγέτη, εκφράζοντας την αντίδραση του ισλαμικού κόσμου στη Δύση».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Handelsblatt γράφει πως σήμερα, Τετάρτη (05/07), επισκέπτεται την Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης, Ουλφ Κρίστερσον, «σε μία ύστατη προσπάθεια να αλλάξει τη γνώμη της Τουρκίας». Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα, σημείο-κλειδί είναι τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία αποτελούν εδώ και καιρό διακαή πόθο της Τουρκίας: «Μέχρι στιγμής οι Η.Π.Α. δεν έχουν συμφωνήσει στην προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών. Πάντως οι παρατηρητές στις Η.Π.Α. και τη Σουηδία πιστεύουν ότι το βέτο του Ερντογάν είναι ένα πολιτικό πόκερ: αν η Ουάσιγκτον πουλήσει τα αεροσκάφη στον Τούρκο πρόεδρο, τότε κι εκείνος θα αλλάξει τη στάση του».

Ανανεώνεται η θητεία του Στόλτενμπεργκ

Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τρίτη (04/07) να παρατείνουν τη θητεία του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν ακόμη χρόνο, έως την 1η Οκτωβρίου 2024 και η απόφαση αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους. Όπως παρατηρεί η F.A.Z., «όταν παρέλθει και η νέα παράταση της θητείας του, ο Στόλτενμπεργκ θα είναι πια στη θέση του για περισσότερα από δέκα χρόνια και θα έχει διαμορφώσει τη δεκαετία, κατά την οποία η Συμμαχία έπρεπε να επιστρέψει στον πυρήνα της: την εθνική και συμμαχική άμυνα. Μόνο ο Ολλανδός Γιόζεφ Λουνς ήταν στο αξίωμά του περισσότερο, πριν από πενήντα και πλέον χρόνια».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης προσθέτει πως «η ανανέωση της θητείας του Στόλτενμπεργκ ήταν κάτι που επιθυμούσαν όλοι οι σύμμαχοι, λόγω και του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία. Πλην ενός. Το Παρίσι είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έπρεπε να εξαρτήσει κανείς αυτή την απόφαση από τον Πούτιν, εξάλλου ήταν πλέον καιρός να αναλάβει το αξίωμα μία γυναίκα. Ήταν μια από εκείνες τις τυπικές εμφανίσεις της Γαλλίας στη Συμμαχία: προσηλωμένη στην ανεξαρτησία της, τηρώντας αποστάσεις από τη συναίνεση των άλλων. Όμως, ήταν καλύτερο για το ΝΑΤΟ να παρατείνει το συμβόλαιο του Νορβηγού Στόλτενμπεργκ μέχρι το 2024, καθώς έτσι γλιτώνει από μια αναζήτηση υποψηφίων που πολλοί βρίσκουν βασανιστική.

[…] Το γεγονός ότι ο Στόλτενμπεργκ παραμένει στη θέση του, δίνει χρόνο σε όλους να διευθετήσουν το θέμα του προσωπικού πριν από τα 75α γενέθλια της Συμμαχίας. Είναι τιμή για τον Στόλτενμπεργκ - ακόμη και η Γαλλία τον επαινεί τώρα. Για το ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά αυτό σημαίνει ότι η θέση πιθανώς θα ανατεθεί σε κάποιον Ευρωπαίο, σε ένα πακέτο με άλλα κορυφαία αξιώματα που θα μοιραστούν στην Ε.Ε. μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. Αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πώς αντιλαμβάνεται η Συμμαχία τον εαυτό της, ως ανεξάρτητο διατλαντικό οργανισμό».

«Πήγαμε για φαγητό και μας έγδαραν»

Ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο αναφορικά με τις υψηλές τιμές στα ελληνικά νησιά. Τώρα, η ιστοσελίδα Merkur.de φιλοξενεί την ιστορία ενός πατέρα, ο οποίος, ενώ έκανε διακοπές στη Μύκονο με την τετραμελή οικογένειά του, κλήθηκε να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό για μερικά ποτά και μία μερίδα καλαμαράκια.

«Όπως γράφει ο πατέρας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήγε με την οικογένειά του για φαγητό και κατέληξε να τον γδάρουν. […] Παραγγέλνοντας μία μερίδα καλαμαράκια (148 ευρώ), δύο μιλκσέικ (38 ευρώ το καθένα), σαλάτα (28 ευρώ), ψωμί (14,5 ευρώ), μία μπίρα κι ένα μοχίτο, ο λογαριασμός έφτασε στα 360,80 ευρώ. Όταν ο τουρίστας παραπονέθηκε στο προσωπικό, η ταμίας όχι μόνο τον χρέωσε κανονικά, αλλά επιπλέον έσκισε το πάνω μέρος του λογαριασμού με τα στοιχεία της συναλλαγής, το όνομα και τη διεύθυνση του εστιατορίου».

Όπως αναφέρει το Merkur.de, «κι άλλοι επισκέπτες πιστεύουν επίσης ότι οι τιμές στο συγκεκριμένο εστιατόριο της Μυκόνου είναι πολύ υψηλές. Οι κριτικές στο Google λένε ότι η παραλία ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο είναι πολύ όμορφη, αλλά ότι το φαγητό και τα ποτά εκεί είναι πανάκριβα, γράφοντας, για παράδειγμα: "Η απόλυτη απάτη. Αυτό είναι ένα μέρος από το οποίο όλοι οι τουρίστες πρέπει να μείνουν μακριά"».

Πηγή: DW/Γιώργος Πασσάς

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ