Κοσμος

Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί στη Γαλλία, υπό τον φόβο πέμπτης νύχτας ταραχών

Θλίψη και οργή στην κηδεία του Ναέλ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια στη Γαλλία
© ΕΡA

Γαλλία: Πάνω από 230 κτίρια και 1.350 αυτοκίνητα έχουν καεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων ήταν 17 ετών

Για άλλη μια νύχτα, 45.000 αστυνομικούς κατεβάζει στους δρόμους των πόλεων της Γαλλίας ο υπουργός Εσωτερικών, Τζεράλ Νταρμανέν, υπό τον φόβο συνέχισης για πέμπτη συνεχόμενη βραδιά των σοβαρών επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Έχουν κινητοποιηθεί, επίσης, και τα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως και 24 ελικόπτερα.

Tαραχές στη Γαλλία
© EPA

Όπως ενημέρωσε ο Γάλλος ΥΠΕΣ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι περισσότεροι αστυνομικοί θα σταλούν στη Μαρσέιγ και ειδικά στη Λυόν, όπου έχουν σημειωθεί τα χειρότερα επεισόδια.

Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου, συνελήφθησαν 1.311 ακόμη άτομα κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων. Παράλληλα, πάνω από 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Σημειώνεται ότι σήμερα η γαλλική κυβέρνηση είμαι μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση μετά από τέσσερις μέρες απόλυτου χάους. Πάνω από 230 κτίρια και 1.350 αυτοκίνητα έχουν καεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων ήταν 17 ετών. Έχουν συλληφθεί μέχρι και παιδιά 13 ετών.

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Ναέλ

Την ίδια ώρα, το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε σε ιδιωτικό κύκλο στη Ναντέρ η κηδεία του Ναέλ Μερζούκ ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου από δύο αστυνομικούς με μοτοσικλέτες.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το τέμενος της περιοχής και ακολούθησε το φέρετρο μέχρι το νεκροταφείο, φωνάζοντας «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Οι δικηγόροι της οικογένειας είχαν ζητήσει από τους δημοσιογράφους να μην πάνε στο νεκροταφείο.

Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Ναέλ στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

Η μητέρα του Νάελ δήλωσε ότι είναι θυμωμένη με τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον γιό της, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. «Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολάει τα παιδιά μας, δεν μπορεί να παίρνει τις ζωές τους», είπε στη γαλλική τηλεόραση.

Ο Ναέλ λάτρευε τη μουσική ραπ και τις μοτοσικλέτες. Τον είχε μεγαλώσει η μητέρα του στη Ναντέρ. Ήταν ο μονάκριβός της. Είχε εγκαταλείψει το σχολείο, εργαζόταν ως ντελιβεράς και είχε ξεκινήσει μια "πορεία ένταξης" στον σύλλογο Ovale Citoyen που συντροφεύει νέους μέσα από τον αθλητισμό. Ο Ναέλ είχε επίσης μια συνεργασία με τον σύλλογο ράγκμπι της Ναντέρ.

Το βίντεο με τον πυροβολισμό

Το τραγικό γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ναέλ, ο οποίος είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη γιατί δεν συμμορφωνόταν.

Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει τον πυροβολισμό εξ επαφής από έναν αστυνομικό πάνω σε μοτοσικλέτα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν πει αρχικά οι αστυνομικοί.

Μέχρι στιγμής, ένας 38χρονος αστυνομικός κατηγορείται επίσημα για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο δικηγόρος του δήλωσε στο BFMTV ότι ο πελάτης του δεν είχε πυροβολήσει ποτέ ξανά με το όπλο του και δεν είχε στόχο να σκοτώσει κανέναν. Αντίθετα, η προτεραιότητά του ήταν να σταματήσει το όχημα «για να μη μπει κάποιου η ζωή σε κίνδυνο». Διαψεύδει επίσης τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στα γαλλικά μέσα ότι ο αστυνομικός απειλούσε να πυροβολήσει τον Ναέλ στο κεφάλι.

Εκπρόσωπος του Ελιζέ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δολοφονία του Νάελ είχε ρατσιστικό κίνητρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ