Κοσμος

Προ των πυλών νέα αύξηση στην τιμή της σοκολάτας στην Ευρώπη

Ο ρόλος της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοκολάτα
Σοκολάτα © Unsplash

Σοκολάτα: Προ των πυλών νέα αύξηση στην τιμή της στην Ευρώπη - Ο ρόλος της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας

Η τιμή της σοκολάτας στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί και περαιτέρω λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Ένας εκπρόσωπος της βιομηχανίας κακάο από τη Γκάνα, η οποία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης, προειδοποίησε τους καταναλωτές να προετοιμαστούν για νέες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος, καθώς η παραγωγή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους κανόνες βιωσιμότητας.

Οι χώρες της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα περίπου δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, βρίσκονται υπό διαδικασία αλλαγής των συστημάτων παραγωγής τους για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι κανόνες έχουν ως στόχο τη διασφάλιση ότι η παραγωγή δεν προκαλεί αποψίλωση των δασών και την αποτροπή μόνιμων προβλημάτων στην αγορά, όπως η παιδική εργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν το τέλος του μήνα, αν και οι εταιρείες έχουν μέχρι το τέλος του 2024 για να προσαρμοστούν. Ωστόσο, η συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις αναμένεται να έχει οικονομικές επιπτώσεις για τον καταναλωτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου κακάο της Γκάνας, Τζόζεφ Μποάχεν Αϊντο. Ανάμεσα σε άλλα μέτρα, αυτό θα περιλαμβάνει την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης της πορείας των αποστολών, τα οποία θα επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή.

«Θέλουμε να παράγουμε κακάο με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο και αυτό σημαίνει συγκεκριμένη ποιότητα και κόστος, το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστεί να πληρώσει ο καταναλωτής», τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου κακάο της Γκάνας, Τζόζεφ Μποάχεν Αϊντο.

«Η αγορά του κακάο εμφάνισε αξιοσημείωτη άνοδο τιμών. Αυτή η σεζόν είναι η δεύτερη συνεχόμενη που η αγορά παρουσιάζει έλλειμμα, με τα αποθέματα του κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στα μέσα Μαΐου στο CNBC ο Σεργκέι Τσετβερτάκοφ, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights.

Να σημειωθεί πως οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω των πιέσεων στην παραγωγή του κακάο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ