Κοσμος

Ένοχος για το σκάνδαλο Dieselgate ο πρώην επικεφαλής της Audi

Καταδικάστηκε ο Ρούπερτ Στάντλερ για την υπόθεση των εκπομπών καυσαερίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Ο πρώην επικεφαλής της Audi καταδικάστηκε για την υπόθεση παραποιημένων τιμών καυσαερίων πετρελαιοκινητήρων του Ομίλου VW.
Ο πρώην επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi Ρούπερτ Στάντλερ καταδικάστηκε για το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων © EPA/Lucas Barth-Tuttas

Γερμανία: Ο πρώην επικεφαλής της Audi καταδικάστηκε για την υπόθεση παραποιημένων τιμών καυσαερίων πετρελαιοκινητήρων του Ομίλου VW.

Ο πρώην επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi Ρούπερτ Στάντλερ καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα για φυλάκιση ενός έτους και εννέα μηνών και σε πρόστιμο ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, για το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων της Volkswagen.

Η πρώτη ποινική δίκη για το σκάνδαλο με τα πετρελαιοκίνητα του Ομίλου VW διήρκεσε δύο χρόνια και εννέα μήνες.

Ο κ. Στάντλερ είχε αρχικά επιμείνει στην αθωότητά του και μόνο όταν το δικαστήριο τον απείλησε με ποινή φυλάκισης, παραδέχθηκε ότι το 2015 καθυστέρησε να αναστείλει την πώληση των μοντέλων με τις παραποιημένες τιμές εκπομπής καυσαερίων στην Ευρώπη, αν και είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές, από τη θέση που κατείχε, ο Ρούπερτ Στάντλερ όφειλε να είναι προσεκτικότερος, να δώσει πληροφορίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και, τελικά, να παρέμβει.

Ο κ. Στάντλερ ήταν ο σημαντικότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση των πετρελαιοκινητήρων, καθώς ήταν επικεφαλής της Audi και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Volkswagen.

Οι «παρεμβάσεις» του ομίλου VW στον έλεγχο εκπομπής καυσαερίων

Κατηγορούμενοι ήταν επίσης ο πρώην επικεφαλής ανάπτυξης κινητήρων της Audi Βόλφγκανγκ Χατς και ένας ανώτερος μηχανικός, οι οποίοι θεωρείται ότι παρενέβησαν σε κινητήρες για 400.000 αυτοκίνητα Audi, Volkswagen και Porsche από το 2008, προκειμένου να περάσουν τον έλεγχο εκπομπής καυσαερίων.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν υπό κράτηση για αρκετούς μήνες, αλλά η εισαγγελία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν τους θεωρεί μοναδικούς υπεύθυνους για το σκάνδαλο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη στο Μπραουνσβάιγκ, με κατηγορούμενους τέσσερα κορυφαία στελέχη της Volkswagen, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε άλλους τέσσερις πρώην διευθυντές της Audi.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ