Κοσμος

Πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τη συμφωνία με Wagner

Δήλωση εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό του επιτελείο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
© EPA/SPUTNIK POOL

Βλαντίμιρ Πούτιν: Οι πρώτες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου μετά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός με Wagner και Πριγκόζιν

Την πρώτη του εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από την «εκεχειρία» και τη συμφωνία με τη μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Αν και δεν κατονόμασε κάποιον συγκεκριμένα, ο Ρώσος ηγέτης έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία» μαζί τους. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, έχει κατηγορήσει τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίο επιτελάρχη του ρωσικού στρατού, για ανικανότητα και σειρά αποτυχιών και ηττών στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι κορυφαία του προτεραιότητά του παραμένει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Αρχίζω και τελειώνω με τη μέρα μου με αυτή», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί ολόκληρη μέσα στην ημέρα.

H συνέντευξη φαίνεται, μάλιστα, να έχει μια πιο προσωπική χροιά. Ο δημοσιογράφος ρωτάει τον Ρώσο πρόεδρο αν λαμβάνει, για παράδειγμα, αναφορές για σημαντικά θέματα στις 3 τα ξημερώματα, με εκείνο να απαντάει: «τελευταία, μένω ξύπνιος μέχρι αργά».

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ρωσία παραμένει σίγουρη για την επίτευξη των σχεδίων της αναφορικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Tέλος, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στο τακτικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας του την εβδομάδα που μας έρχεται.

Ολοκληρώνεται η αποχώρηση της Wagner

Οι μισθοφόροι της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ, στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τον τερματισμό της ανταρσίας τους, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Οι μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ, διαβεβαιώνοντας ότι η απομάκρυνση διεξάγεται «κανονικά χωρίς επεισόδια».

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ είχαν ήδη αποσυρθεί χθες, Σάββατο, το βράδυ από την πόλη Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία - όπου νωρίτερα είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αρχηγείο του στρατού, σημαντικό κέντρο για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία - μετά την συμφωνία που επετεύχθη για τον τερματισμό της ανταρσίας τους έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στον επικεφαλής της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν και τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σήμερα ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ στους αυτοκινητοδρόμους της περιφέρειας του Ροστόφ λόγω της ανταρσίας της Βάγκνερ, ανακοίνωσε παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε», σημείωσε εκπρόσωπός του, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των σιδηροδρομικών και οδικών συγκοινωνιών της περιφέρειας Ροστόφ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Με πληροφορίες από Reuters, ΤASS

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ