Κοσμος

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου 1916 η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που υπογράφει συμβόλαιο για 1 εκατ. δολάρια

Ποιο ήταν το «κορίτσι με τις χρυσές μπούκλες»

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίρη Πίκφορντ
© Getty Images

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου - Μαίρη Πίκφορντ: Η πρώτη γυναίκα ηθοποιός με συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου 1916 η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που υπογράφει συμβόλαιο ύψος 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Η Μαίρη Πίκφορντ γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1892 και εκτός από ηθοποιός ήταν σκηνοθέτης, αλλά και παραγωγός.  Διέγραψε μία σημαντική πορεία, με μία από τις λαμπρότερες στιγμές της το βραβείο Όσκαρ που κέρδισε το 1929 για την ερμηνεία της στην πρώτη ομιλούσα ταινία της, «Η Κοκέτα». 

Η Μαίρη Πίκφορντ υπήρξε συνιδρύτρια της εταιρίας παραγωγής ταινιών United Artists, αλλά και ένα από τα 36 ιδρυτικά μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Ως ηθοποιός ήταν μια από τις μεγαλύτερες σταρ του βωβού κινηματογράφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρόνια που μεσουράνησε, έφερε το προσωνύμιο «Η Αγαπημένη της Αμερικής». Κατά άλλες πηγές την αποκαλούσαν «Μικρή Μαίρη» και το «Το κορίτσι με τις χρυσές μπούκλες».

Σημαντικότερες ταινίες της Πίκφορντ ήταν οι Rebecca of Sunnybrook Farm, 1917, Stella Maris, 1918, Μικρός Λόρδος (Little Lord Fauntleroy, 1921), Μπεν Χουρ (Ben-Hur: A Tale of the Christ, 1925) και My Best Friend, 1927. Η Μαίρη Πίκφορντ υπήρξε από ηθοποιούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό της και αποτέλεσε σχολείο για τις νεότερες ηθοποιούς. Μέχρι και σήμερα παραμένει από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες και παραγωγούς της περιόδου του βωβού κινηματογράφου. Λέγεται ότι οι όροι που έθετε στις συμβάσεις που υπέγραφε με τους εκάστοτε κινηματογραφικούς παραγωγούς αποτέλεσαν τομή για τη διαμόρφωση της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ τα χρόνια που ακολούθησαν.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε τη Μαίρη Πίκφορντ στην 24η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. 

Mary Pickford: A Life on Film (Documentary, 1999)

Τα πρώτα βήματα της Μαίρης Πίνκφορντ στον κινηματογράφο και η καταξίωση

Η Μαίρη Πίκφορντ γεννήθηκε το 1892 στο 211 University Avenue Toronto Είχε δύο μικρότερα αδέρφια, τα οποία ακολούθησαν τον δρόμο της υποκριτικής. Ο πατέρας της ήταν αλκοολικός και εγκατέλειψε την οικογένεια. Ο διευθυντής της θεατρικής σκηνής της Cummings Stock Company πρότεινε στη μητέρα της τα τρία της παιδιά να παίξουν σε θεατρικές παραστάσεις και λίγο αργότερα η υποκριτική έγινε οικογενειακή υπόθεση. Συμμετείχε σε ταινία «κρατώντας» τους δεύτερους ρόλους και σιγά σιγά άρχισε να καθιερώνεται. Το 1909 ήταν η χρονιά που είχε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Violin Maker of Cremona μαζί με τον μελλοντικό σύζυγό της Owen Moore .

Η Πίκφορντ πρωταγωνίστησε σε 52 ταινίες σε όλη την καριέρα της. Στις 24 Ιουνίου 1916, η Πίκφορντ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Ζούκορ που της παρείχε πλήρη εξουσία στην παραγωγή των ταινιών στις οποίες πρωταγωνίστησε και έναν μισθό που έσπασε ρεκόρ 10.000 $ την εβδομάδα. Επιπλέον, η αποζημίωση της Πίκφορντ ήταν το ήμισυ των κερδών μιας ταινίας, με εγγύηση 1,04 εκατομμυρίων δολαρίων (21.170.000 δολάρια ΗΠΑ το 2023), καθιστώντας την την πρώτη ηθοποιό που υπέγραψε συμβόλαιο εκατομμυρίων δολαρίων. 

Τον Αύγουστο του 1918, το συμβόλαιο της Pickford έληξε και, όταν αρνήθηκε τους όρους του Zukor για ανανέωση, της προσφέρθηκαν 250.000 $ για να εγκαταλείψει την κινηματογραφική επιχείρηση. Αρνήθηκε και πήγε στην First National Pictures, η οποία συμφώνησε με τους όρους της. Έπαιξε μια απερίσκεπτη κοινωνική στο Coquette (1929), στην πρώτη της ομιλούσα ταινία. 

Hollywood Documentary HD - Mary Pickford AMERICAN HOLLYWOO

Η προσωπική ζωή της Μαίρης Πίκφορντ

Η Μαίρη Πίκφορντ παντρεύτηκε τρεις φορές. Παντρεύτηκε τον Όουεν Μουρ , έναν ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου, στις 7 Ιανουαρίου 1911. Φημολογείται ότι έμεινε έγκυος από τον Μουρ στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και είχε μια αποβολή ή μια άμβλωση. Η ηθοποιός φέρεται να είχε κρυφή σχέση με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς. Η Πίκφορντ χώρισε από τον Μουρ στις 2 Μαρτίου 1920. Παντρεύτηκε τον Φέρμπανκς λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Μαρτίου 1920, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ο «γάμος του αιώνα» και αναφέρονταν ως ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Χόλιγουντ. Πήγαν στην Ευρώπη για το μήνα του μέλιτος. θαυμαστές στο Λονδίνο και στο Παρίσι προκάλεσαν ταραχές προσπαθώντας να φτάσουν στο διάσημο ζευγάρι. 

Στις 24 Ιουνίου 1937, η Πίκφορντ παντρεύτηκε τον τρίτο και τελευταίο σύζυγό της, ηθοποιό και επικεφαλής του συγκροτήματος Charles "Buddy" Rogers. Υιοθέτησαν δύο παιδιά: τη Roxanne και τον Ronald Charles. Αφού αποσύρθηκε από τη μεγάλη οθόνη, η Πίκφορντ είχε προβλήματα με το αλκοόλ. Η μητέρα της πέθανε από καρκίνο του μαστού τον Μάρτιο του 1928. Τα αδέρφια της, Lottie και Jack, πέθαναν και οι δύο από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ το 1936 και το 1933, αντίστοιχα. Αυτοί οι θάνατοι, το διαζύγιό της με τον Φέρμπανκς, αλλά και το τέλος των βωβών ταινιών οδήγησαν την Πίκφορντ σε βαθιά κατάθλιψη. Η σχέση της με τα υιοθετημένα παιδιά της, Ροξάν και Ρόναλντ, ήταν στην καλύτερη περίπτωση ταραχώδης. 

Το 1955 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, Sunshine and Shadows. Είχε προηγουμένως δημοσιεύσει το Why Not Try God το 1934, ένα δοκίμιο για την πνευματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη, My Rendevouz of Life (1935), ένα δοκίμιο για το θάνατο και την πίστη της σε μια μετά θάνατον ζωή και επίσης ένα μυθιστόρημα το 1935, The Demi- Χήρα. 

Στις 29 Μαΐου 1979, η Πίκφορντ πέθανε σε ένα νοσοκομείο της Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια , από επιπλοκές μετά από εγκεφαλική αιμορραγία που είχε υποστεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Τάφηκε στο Garden of Memory of the Forest Lawn Memorial Park νεκροταφείο στο Glendale της Καλιφόρνια.

Mary Pickford's Oscar Winning Performance in Coquette (1929) Clip 3

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου - Γεγονότα

  • 217 π.Χ. - Οι Ρωμαίοι, με επικεφαλής τον Γάιο Φλαμίνιο Νέπο, πέφτουν σε ενέδρα και ηττώνται από τον Αννίβα στη μάχη της λίμνης Τρασιμένης.
  • 109 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα
  • βορειοδυτικά της Ρώμης.
  • 972 - Λαμβάνει χώρα η μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.
  • 1128 - Μάχη του Σάο Μαμέντε, κοντά στη Γκιμαράες: Οι δυνάμεις του Αλφόνσου Α΄ νικούν τις δυνάμεις της μητέρας του, Θηρεσίας. Μετά τη μάχη, ο μελλοντικός βασιλιάς αποκαλεί τον εαυτό του «πρίγκιπα της Πορτογαλίας», γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την «επίσημη ανεξαρτησία» που θα λάβει χώρα το 1139 μετά τη μάχη του Ουνρίκε.
  • 1230 - Χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Αρχίζει η πολιορκία της Χαέν.
  • 1314 - Ολοκληρώνεται η μάχη του Μπάνοκμπερν με αποφασιστική νίκη των σκωτσέζικων δυνάμεων του Ροβέρτου Α΄, αν και η Αγγλία δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Σκωτίας παρά το 1328.
  • 1340 - Εκατονταετής Πόλεμος: Ναυμαχία του Σλόιζ. Ο γαλλικός στόλος καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τον αγγλικό στόλο που διοικεί αυτοπροσώπως ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας.
  • 1374 - Ένα ξαφνικό ξέσπασμα χορευτικής μανίας κάνει τους ανθρώπους στους δρόμους του Άαχεν να βιώσουν παραισθήσεις και να αρχίσουν να πηδούν και να συσπώνται ανεξέλεγκτα μέχρι να καταρρεύσουν από εξάντληση.
  • 1497 - Ο Τζοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στη Βόρεια Αμερική, στη Νέα Γη, ηγούμενος της πρώτης ευρωπαϊκής εξερεύνησης της περιοχής από την εποχή των Βίκινγκ.
  • 1509 - Ο Ερρίκος Η΄ και η Αικατερίνη της Αραγονίας στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα της Αγγλίας.
  • 1571 - Ο Μιγκέλ Λόπεθ ντε Λεγκάθπι ορίζει τη Μανίλα πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.
  • 1717 - Ιδρύεται στο Λονδίνο η Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μασονική Μεγάλη Στοά στον κόσμο (σήμερα Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας).
  • 1812 - Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα διασχίζει τον ποταμό Νιέμεν ξεκινώντας τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία.
  • 1821 - Λαμβάνει χώρα η μάχη του Καραμπομπό. Είναι η αποφασιστική μάχη στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από την Ισπανία.
  • 1827 - Μάχη στο Μέγα Σπήλαιο: Οι Έλληνες νικούν το στρατό του Ιμπραήμ στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
  • 1859 - Μάχη του Σολφερίνο: Οι δυνάμεις της Σαρδηνίας και της Γαλλίας νικούν τους Αυστριακούς στο Σολφερίνο, στη βόρεια Ιταλία.
  • 1880 - Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Ο Canada, το τραγούδι που θα γίνει αργότερα ο εθνικός ύμνος του Καναδά.
  • 1902 - Ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου αναβάλλει τη στέψη του λόγω σκωληκοειδίτιδας.
  • 1916 - Η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός του κινηματογράφου που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
  • 1938 - Προσγειώνονται στην Πενσυλβάνια κομμάτια ενός μετεωρίτη, που εκτιμάται ότι ζύγιζε 450 τόνους όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη.
  • 1939 - Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.
  • 1947 - Ο Κένεθ Άρνολντ κάνει την πρώτη ευρέως αναφερόμενη μαρτυρία ΑΤΙΑ κοντά στο όρος Ρενιέρ στην πολιτεία Ουάσινγκτον.
  • 2010 - Ελλάδα, τοπική ώρα 20:10, έκρηξη ταχυδρομικής βόμβας στο υπουργικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Κατεχάκη είχε θύμα τον εξ απορρήτων αξιωματικό υπασπιστή του 52χρονο Γ. Βασιλάκη.
TLIFE.gr Έκρηξη στο γραφείο του Χρυσοχοίδη!
  • 2016 - Ανακοίνωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Brexit κέρδισε με διαφορά περίπου 1,3 εκατομμυρίων ψήφων σε δημοψήφισμα, προκαλώντας πτώση στα χρηματιστήρια.

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου - Γεγονότα

  • 6 π.Χ. - Ιωάννης ο Βαπτιστής
  • 1242 - Βεατρίκη της Αγγλίας, κόμισσα του Ρίτσμοντ
  • 1244 - Ερρίκος Α΄, λάντγραβος της Έσσης
  • 1293 - Ιωάννα της Βουργουνδίας, βασίλισσα της Γαλλίας
  • 1314 - Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας
  • 1340 - Ιωάννης της Γάνδης, 1ος δούκας του Λάνκαστερ
  • 1532 - Γουλιέλμος Δ΄, λάντγκραβος της Έσσης-Κάσσελ
  • 1532 - Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, 1ος Κόμης του Λέστερ
  • 1616 - Φέρντιναντ Μπολ, Ολλανδός ζωγράφος
  • 1694 - Ζαν-Ζακ Μπουρλαμακί, Ελβετός συγγραφέας
  • 1745 - Ιωάννης Βαρβάκης, Έλληνας ευεργέτης
  • 1770 - Άλμπρεχτ Μπέρμπλινγκερ, Γερμανός εφευρέτης
  • 1850 - Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος κόμης Κίτσενερ, Βρετανός στρατάρχης
  • 1869 - Γεώργιος, πρίγκιπας της Ελλάδας
  • 1883 - Βίκτορ Φραντς Ες, Αυστριακός φυσικός
  • 1888 - Γκέριτ Τόμας Ρίτβελντ, Ολλανδός αρχιτέκτονας
  • 1895 - Τζακ Ντέμπσι, Αμερικανός πυγμάχος
  • 1898 - Λέλα Καραγιάννη, Ελληνίδα αντιστασιακός
  • 1901 - Χάρυ Παρτς, Αμερικανός συνθέτης
  • 1911 - Ερνέστο Σάμπατο, Αργεντινός συγγραφέας
  • 1911 - Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αργεντινός οδηγός αγώνων
  • 1915 - Φρεντ Χόυλ, Άγγλος αστρονόμος και συγγραφέας
  • 1916 - Μητροπολίτης Νικαίας Γεώργιος
  • 1924 - Βιργινία Τσουδερού, Ελληνίδα πολιτικός
  • 1928 - Θωμάς Υψηλάντης, Αμερικανός φυσικός
  • 1931 - Γκαστόν Φλος, πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας
  • 1937 - Ρέντζο Άρμπορε, Ιταλός τραγουδιστής, σκηνοθέτης και ηθοποιός
  • 1942 - Κόλιν Γκρόουβς, Άγγλος βιολόγος
  • 1945 - Τζορτζ Πατάκι, Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός
  • 1958 - Ζαν Σαρέ, Καναδός πολιτικός
  • 1970 - Γκλεν Μεντέιρος, Αμερικανός τραγουδιστής
  • 1977 - Δήμος Ντικούδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
  • 1978 - Παντελής Καφές, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1978 - Μίκαελ Νίλσον, Σουηδός ποδοσφαιριστής
  • 1982 - Κέβιν Νόλαν, Άγγλος ποδοσφαιριστής
  • 1986 - Βίλιγια Ματατσιουναϊτέ, Λιθουανή τραγουδίστρια
  • 1987 - Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
  • 1988 - Κάντις Πάτον, Αμερικανίδα ηθοποιός

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου - Θάνατοι

  • 217 π.Χ. - Γάιος Φλαμίνιος Νέπος, Ρωμαίος ύπατος και στρατιωτικός
  • 1241 - Ιβάν Ασέν Β΄, τσάρος της Βουλγαρίας
  • 1253 - Αμεδαίος Δ΄, κόμης της Σαβοΐας
  • 1407 - Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά
  • 1439 - Φρειδερίκος Δ΄, δούκας της Αυστρίας
  • 1519 - Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας
  • 1640 - Κύριλλος Β΄ Κονταρής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
  • 1768 - Μαρία Λεστσίνσκα, βασίλισσα της Γαλλίας
  • 1798 - Ιωάννης Εμμανουήλ, Έλληνας αγωνιστής
  • 1798 - Ρήγας Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας και επαναστάτης
  • 1908 - Γκρόβερ Κλίβελαντ, 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • 1920 - Γεώργιος Χρηστάκης - Ζωγράφος, Έλληνας πολιτικός
  • 1935 - Κάρλος Γαρδέλ, Αργεντινός τραγουδιστής και ηθοποιός
  • 1949 - Θεμιστοκλής Σοφούλης, Έλληνας πολιτικός
  • 2000 - Ντέιβιντ Τόμλινσον, Άγγλος ηθοποιός
  • 2007 - Κρις Μπενουά, Καναδός παλαιστής
  • 2012 - Γκαντ Μπεκ, Γερμανός συγγραφέας
  • 2014 - Ίλαϊ Γουάλας, Αμερικανός ηθοποιός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.