Κοσμος

Νάρκες από το φράγμα Καχόβκα ίσως ξεβραστούν σε παραλίες της Μαύρης Θάλασσας

Πρόκειται για τύπου PMF-1, γνωστές επίσως ως «πεταλούδες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νάρκες από το φράγμα Καχόβκα ίσως ξεβραστούν σε παραλίες της Μαύρης Θάλασσας

ΟΗΕ: Νάρκες από το φράγμα Καχόβκα σε παραλίες της Μαύρης Θάλασσας - Πρόκειται για τύπου PMF-1, γνωστές επίσως ως «πεταλούδες»

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι νάρκες που παρασύρθηκαν λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία μπορεί να μεταφερθούν ακόμα νοτιότερα και να φθάσουν ακόμα και στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της Δράσης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκών στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι οι νάρκες PMF-1, γνωστές επίσης ως νάρκες «πεταλούδες», είναι αρκετά ελαφριές για να παρασυρθούν νοτιότερα για μεγάλη απόσταση.

«Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δω ότι αυτές οι νάρκες είτε κατέβηκαν έως και τη θάλασσα είτε ότι κατά τους επόμενους μήνες, καθώς το νερό συνεχίζει να ρέει, θα μεταφερθούν εκεί κάτω», δήλωσε. «Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να δούμε νάρκες πίεσης κατά προσωπικού να ξεβράζονται σε παραλίες γύρω στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Χένσλοπ δήλωσε ότι αντιαρματικές νάρκες, που είναι βαρύτερες από τις νάρκες κατά προσωπικού, είναι λιγότερο πιθανόν να παρασυρθούν για μεγάλες αποστάσεις.

Η κατάρρευση του υπό ρωσική κατοχή φράγματος στις 6 Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να ξεχυθούν στη νότια Ουκρανία και σε υπό κατοχή περιοχές της Χερσώνας, πάνω από 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφούν κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας δήλωσε χθες ότι η κατάρρευση του φράγματος προκάλεσε ζημίες 1,2 δισεκ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ