Κοσμος

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου το 1963 κάνει πρεμιέρα η ταινία «Κλεοπάτρα» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Το ερωτικό σκάνδαλο στα γυρίσματα του φιλμ

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον σε σκηνή της ταινίας «Κλεοπάτρα» το 1963
© Getty Images

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου 1963 η πρεμιέρα της ταινίας «Κλεοπάτρα» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου 1963 η θρυλική ταινία «Κλεοπάτρα» με πρωταγωνίστρια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ κάνει πρεμιέρα στις κινητογραφικές αίθουσες. Το σενάριο είναι προσαρμοσμένο από τους Μάνκιεβιτς , Ράναλντ ΜακΝτούγκαλ και και Σίντνεϊ Μπάχμαν και βασίζεται στο έργο «Η ζωή και το έργο της Κλεοπάτρας» του Κάρλο Μαρία Φρανζέρο του 1957. Εκτός από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ρεξ Χάρισον, Ρόντι ΜακΝτάουελ και Μάρτιν Λαντάου.

Το 1958, η εταιρεία παραγωγής του Γουόλτερ Γουάνγκερ συνεργάστηκε με την 20th Century Fox για την παραγωγή της ταινίας. Μετά από μια εκτεταμένη αναζήτηση κάστινγκ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ δέχτηκε και υπέγραψε για να υποδυθεί τον ομώνυμο ρόλο για αμοιβή ρεκόρ τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Ρούμπεν Μαμούλιαν προσλήφθηκε ως σκηνοθέτης και το σενάριο υποβλήθηκε σε πολλές αναθεωρήσεις από τους Νάιτζελ Μπάλτσιν, Ντέιλ Γουάσερμαν και Νούναλι Τζόνσον. Η κύρια κινηματογράφηση ξεκίνησε στα Pinewood Studios στις 28 Σεπτεμβρίου 1960, αλλά τα προβλήματα υγείας της Τέιλορ καθυστέρησαν τα περαιτέρω γυρίσματα. Η παραγωγή διακόπηκε προσωρινά τον Νοέμβριο, αφού είχε ήδη υπερβολικό προϋπολογισμό με μόλις δέκα λεπτά χρήσιμων γυρισμάτων.

Ο Μαμούλιαν παραιτήθηκε από τη σκηνοθεσία και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει στο παρελθόν την Τέιλορ στο «Ξαφνικά, το περασμένο καλοκαίρι» (1959). Η παραγωγή επανατοποθετήθηκε στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου τα γυρίσματα ξανάρχισαν στις 25 Σεπτεμβρίου 1961 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ένα προσωπικό σκάνδαλο έγινε παγκόσμια πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες όταν αναφέρθηκε ότι οι συμπρωταγωνιστές Τέιλορ και Μπάρτον είχαν ερωτική σχέση. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιουλίου 1962 και έγιναν περαιτέρω επαναλήψεις από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 1963. Με το εκτιμώμενο κόστος παραγωγής να ανέρχεται συνολικά σε 31 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία έγινε η πιο ακριβή ταινία που έγινε ποτέ μέχρι τότε και σχεδόν χρεοκόπησε το στούντιο της Τσινετσιτά.

Cleopatra (1963) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Η Κλεοπάτρα έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο Ριβόλι της Νέας Υόρκης στις 12 Ιουνίου 1963. Έλαβε γενικά ευνοϊκή ανταπόκριση από τους κριτικούς και έγινε η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη του 1963, κερδίζοντας έσοδα 57,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και μια από τις ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη της δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αρχικά έχασε χρήματα λόγω του κόστους παραγωγής και διανομής 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Έλαβε εννέα υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, και κέρδισε τέσσερα βραβεία: Καλύτερης Καλλιτεχνικής Σκηνοθεσίας (Έγχρωμο), Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερων Οπτικών Εφέ και Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών.

Η πλοκή της ταινίας «Κλεοπάτρα» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Μετά τη Μάχη των Φαρσάλων το 48 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας καταθφάνει στην Αίγυπτο, με το πρόσχημα ότι είναι ο εκτελεστής της διαθήκης του πατέρα του νεαρού Φαραώ Πτολεμαίου ΙΓ' και της αδελφής του Κλεοπάτρας, η οποία και πείθει τον Καίσαρα να της δώσει τον θρόνο αντί του μικρότερου αδερφού της. Ο Καίσαρας, συναίνει και καταδικάζει σε θάνατο τον Ποτίνο για την οργάνωση μιας απόπειρας δολοφονίας στην Κλεοπάτρα και διώχνει τον νεαρό Πτολεμαίο στην ανατολική έρημο, όπου αυτός και ο μικρός στρατός του θα αντιμετωπίσουν βέβαιο θάνατο εναντίον του Μιθριδάτη.

Η Κλεοπάτρα στέφεται βασίλισσα της Αιγύπτου και αρχίζει να αναπτύσσει μεγάλα όνειρα να κυβερνήσει τον κόσμο μαζί με τον Καίσαρα, ο οποίος με τη σειρά του επιθυμεί να γίνει αυτοκράτορας της Ρώμης. Παντρεύονται και όταν γεννιέται ο γιος τους ο Καισάριος, ο Καίσαρας τον αποδέχεται δημόσια, κάτι που γίνεται θέμα στην Ρώμη και στην Γερουσία. Καθώς ανακυρήσσεται ισόβιος δικτάτορας, ο Καίσαρας προσκαλεί την Κλεοπάτρα, η οποία όταν φτάνει στη Ρώμη με μια πολυτελή πομπή κερδίζει τον θαυμασμό του ρωμαϊκού λαού. Η Γερουσία γίνεται όλο και πιο δυσαρεστημένη εν μέσω φήμων ότι ο Καίσαρας επιθυμεί να γίνει αυτοκράτορας, κάτι που είναι ανάθεμα για τους Ρωμαίους. Τον Μαρτίο του 44 π.Χ., μια ομάδα συνωμοτών δολοφονούν τον Καίσαρα και φεύγουν από την πόλη, ξεκινώντας μια εξέγερση. Μια συμμαχία μεταξύ του Οκταβιανού, του υιοθετημένου γιο του Καίσαρα, του Μάρκου Αντώνιου, το δεξί χέρι του Καίσαρα και του Μάρκου Λέπιδου καταστέλλει την εξέγερση. Η Κλεοπάτρα εξοργίζεται όταν μαθαίνει ότι η διαθήκη του Καίσαρα αναγνωρίζει τον Οκταβιανό αντί του Καισαρίωνα ως επίσημο κληρονόμο του και επιστρέφει στην Αίγυπτο.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ως «Κλεοπάτρα» στην ομώνυμη ταινία
© Wikipedia

Μετά το θάνατο του δικτάτορα, η διοίκηση των επαρχιών της αυτοκρατορίας μοιράστηκε σε πολλούς υψηλόβαθμους Ρωμαίους και ο έλεγχος της Αιγύπτου πέρασε στον Μάρκο Αντώνιο. Για να πραγματοποιήσει τις πολιτικές και στρατιωτικές του φιλοδοξίες, ο Αντώνιος χρειάζεται χρήματα και πόρους και το μόνο μέρος όπου μπορεί να τα αποκτήσει είναι στην Αίγυπτο. Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα συναντιούνται και συνάπτουν μια ερωτική και πολιτική συμμαχία. Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων δεν περιλαμβάνεται καθόλου στα σχέδια του Οκταβιανού και όταν ο Αντώνιος φτάνει στη Ρώμη, κανονίζει έναν σύντομο γάμο μεταξύ της αδερφής του και του Αντώνιου. Όταν μαθαίνει την προδοσία του αγαπημένου της, η Κλεοπάτρα αρνείται να αποτίσει φόρο τιμής στην Ρώμη. Προσπαθώντας να βρει συμβιβασμό, ο Αντώνιος επιστρέφει στην Αιγύπτο και συναντά την Κλεοπάτρα στο πολυτελές βασιλικό πλοίο στην Ταρσό. Η σχέση αγάπης τους αναβιώνει και ο Ρωμαίος υπακούει στη θέληση της Κλεοπάτρας. Στη Γερουσία, η είδηση αυτή προκαλεί οργή, όπου ο Οκταβιανός το χειρίζεται επιδέξια σε τέτοιο βαθμό ώστε η Ρώμη να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση.

Η αποφασιστική αναμέτρηση ξεκινά με τον τελευταίο πόλεμο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας να λαμβάνει χώρα στη θάλασσα με την Μάχη του Ακτίου. Ο Αντώνιος, πιο συνηθισμένος να μάχεται στη στεριά, ηττάται. Όταν γίνεται γνωστό αυτό, η Κλεοπάτρα ενημερώνεται ψευδώς για τον θάνατο του Αντώνιου και εγκαταλείπει την περιοχή της μάχης. Ο Αντώνιος, του οποίου το πλοίο παρασύρθηκε σε παγίδα, καταφέρνει να διαφύγει και πηγαίνει στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Οκταβιανού, χωρίς αντίσταση, εισέρχεται στην Αίγυπτο και πλησιάζει γρήγορα την πρωτεύουσα. Ο Αντώνιος προσπαθεί ανεπιτυχώς να αντισταθεί στον Οκταβιανό, αλλά η μικρή του ομάδα παραδίδεται στο έλεος του εχθρού, με τον συνεργάτη του Αντώνου Ρούφιο να αυτοκτονεί. Ο Αντώνιος επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια, αλλά δεν βρίσκει την Κλεοπάτρα στο παλάτι. Θεωρώντας ότι και η αγαπημένη του τον εγκατέλειψε, αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του με ένα σπαθί. Θανάσιμα τραυματισμένος, ο Αντώνιος μεταφέρεται στον ναό όπου κρυβόταν η Κλεοπάτρα και εκείνος πεθαίνει στην αγκαλιά της. Τα ρωμαϊκά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πόλη. Εκεί ο Οκταβιανός προσπαθεί να κάνει μια συμφωνία με την Κλεοπάτρα, λεγόντας της ότι θα της επιτρέψει να κυβερνήσει την Αίγυπτο ως ρωμαϊκή επαρχία με αντάλλαγμα να συμφωνήσει να τον συνοδεύσει στη Ρώμη. Η Κλεοπάτρα συνειδητοποιεί ότι ο γιος της δεν είναι πια ζωντανός και αποφασίζει για να μην πάει ως έπαθλο του Οκταβιανού στην Ρώμη, να βάλει τέλος στην ζωή της, τοποθετώντας το χέρι της σε ένα καλάθι με ένα δηλητηριώδες φίδι.

Τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της στους κινηματογράφους, η Κλεοπάτρα έγινε η νούμερο ένα ταινία εισιτηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εισπράξεις 725.000 δολαρίων σε 17 βασικές πόλεις. Διατήρησε την κορυφαία θέση για τις επόμενες δώδεκα εβδομάδες προτού εκθρονιστεί από το Διεθνές Ξενοδοχείο, στην οποία πρωταγωνιστούσαν επίσης η Τέιλορ και ο Μπάρτον. Κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση τρεις εβδομάδες αργότερα, και αποδείχθηκε ότι ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του 1963. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1964, η ταινία είχε κερδίσει 15,7 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από 55 αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ολοκλήρωσε την κυκλοφορία του στο box office με ενοικιάσεις 26 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η ταινία ήταν επίσης μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία, όπου πούλησε 10,9 εκατομμύρια εισιτήρια. Πούλησε άλλα 5,4 εκατομμύρια εισιτήρια στη Γαλλία και τη Γερμανία, και 32,9 εκατομμύρια εισιτήρια στη Σοβιετική Ένωση όταν κυκλοφόρησε εκεί το 1978.

Μέχρι τον Μάρτιο του 1966, η Κλεοπάτρα είχε κερδίσει παγκόσμια έσοδα 38,04 εκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντάς της 3 εκατομμύρια δολάρια ελάχιστα για να τα καταφέρει. Η Fox τελικά ανέκτησε την επένδυσή της την ίδια χρονιά όταν πούλησε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης στο ABC για 5 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ τότε που καταβλήθηκε για μία ταινία. Η ταινία κέρδισε τελικά 40,3 δολάρια εκατομμύρια σε έσοδα παγκοσμίως από τηνκινηματογραφική της πορεία. 

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον σε σκηνή της ταινίας «Κλεοπάτρα» το 1963
© Getty Images

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου - Γεγονότα 

  • 1240 - Με πρωτοβουλία του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας, ξεκινάει μια διαθρησκευτική συζήτηση στο Παρίσι μεταξύ ενός χριστιανού μοναχού και τεσσάρων ραββίνων.
  • 1381 - Εξέγερση των Χωρικών στην Αγγλία: Οι επαναστάτες φτάνουν στο Μπλάκχιθ.
  • 1550 - Ιδρύεται από το βασιλιά Γουσταύο Α΄ της Σουηδίας η πόλη του Ελσίνκι στη Φινλανδία (που ανήκε στη Σουηδία εκείνη την εποχή).
  • 1665 - Η Αγγλία εγκαθιστά δημοτική αρχή στη Νέα Υόρκη (την πρώην ολλανδική αποικία του Νέου Άμστερνταμ).
  • 1758 - Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: Ο Τζέημς Γουλφ επιτίθεται στο Λούισμπουργκ της Νέας Σκωτίας.
  • 1864 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: μάχη του Κολντ Χάρμπορ. Ο Οδυσσεύς Γκραντ δίνει τη νίκη στις συνομόσπονδες δυνάμεις του Ρόμπερτ Λη όταν αποσύρει τα στρατεύματα της Ένωσης από τις θέσεις τους στο Κολντ Χάρμπορ της Βιρτζίνια και κινείται νότια.
  • 1898 - Διακήρυξη της ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων: ο στρατηγός Εμίλιο Αγκουινάλδο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων από την Ισπανία.
  • 1935 - Τερματίζεται ο πόλεμος του Τσάκο μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης.
  • 1942 - Η Άννα Φρανκ λαμβάνει ένα ημερολόγιο για τα 13α γενέθλιά της.
  • 1944 - Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας καταλαμβάνουν το Καραντάν.
  • 1963 - Ο αντιρατσιστής ηγέτης Μέντγκαρ Έβερς δολοφονείται μπροστά από το σπίτι του στο Τζάκσον του Μισισίπι από μέλος των Κου-Κλουξ-Κλαν.
  • 1964 - Ο αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για σαμποτάζ στη Νότια Αφρική.
  • 1967 - Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τους διαφυλετικούς γάμους.
  • 1967 - Πρόγραμμα Βενέρα: Εκτοξεύεται το Βενέρα 4 (το οποίο θα γίνει το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο που θα μπει στην ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη και θα στείλει με επιτυχία δεδομένα).
  • 1990 - Το κοινοβούλιο της Ρωσίας διακηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της.
  • 1991 - Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου - Γεννήσεις

  • 1564 - Ιωάννης Καζιμίρ, δούκας της Σαξονίας-Κόμπουργκ
  • 1776 - Καρλ Φρίντριχ Μπούρνταχ, Γερμανός φυσιολόγος
  • 1802 - Χάριετ Μαρτινό, Αγγλίδα συγγραφέας
  • 1890 - Έγκον Σίλε, Αυστριακός καλλιτέχνης
  • 1892 - Απόστολος Γκρόζος, Έλληνας πολιτικός
  • 1892 - Φέρντιναντ Σέρνερ, Γερμανός στρατάρχης
  • 1897 - Άντονι Ήντεν, Άγγλος πολιτικός
  • 1908 - Ότο Σκορτσένυ, Αυστριακός αξιωματικός των SS
  • 1910 - Μαρίκα Κρεβατά, Ελληνίδα ηθοποιός
ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ
  • 1915 - Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ & ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Ένα χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα (Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, 1960)
  • 1915 - Ντέιβιντ Ροκφέλερ, Αμερικανός τραπεζίτης
  • 1917 - Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, Έλληνας ιστορικός
  • 1919 - Αχμέτ Αμπνταλά, πολιτικός από τις Κομόρες
  • 1924 - Τζορτζ Μπους, 41ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • 1927 - Γιάννης Βογιατζής, Έλληνας ηθοποιός
οι ατάκες του μικέ
  • 1928 - Πέτρος Μολυβιάτης, Έλληνας πολιτικός
  • 1928 - Ρίτσαρντ Σέρμαν, Αμερικανός συνθέτης
  • 1929 - Άννα Φρανκ, Γερμανίδα χρονογράφος, θύμα του ολοκαυτώματος
Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ
  • 1938 - Ζαν Μαρί Ντορέ, πρωθυπουργός της Γουινέας
  • 1946 - Μεκέρε Μοράουτα, πολιτικός από την Παπούα Νέα Γουινέα
  • 1947 - Ρον Φρίμαν, Αμερικανός αθλητής
  • 1950 - Τσάρλι Πόρτερ, Αμερικανός ορειβάτης
  • 1951 - Αντρανίκ Μαρκαριάν, Αρμένιος πολιτικός
  • 1954 - Χρήστος Εμβολιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1963 - Τζέρι Λιν, Αμερικανός παλαιστής
  • 1967 - Δημήτρης Ήμελλος, Έλληνας ηθοποιός
  • 1971 - Μαρκ Χένρι, Αμερικανός παλαιστής
  • 1973 - Τάκης Φύσσας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1974 - Φλάβιο Κονσεϊσάο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
  • 1979 - Ντιέγο Μιλίτο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
  • 1992 - Φιλίπε Κουτίνιο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου - Θάνατοι

  • 796 - Χισάμ Α΄, εμίρης της Κόρδοβα
  • 816 - Πάπας Λέων Γ΄
  • 918 - Έθελφλιντ, λαίδη της Μερκίας
  • 1152 - Ερρίκος, πρίγκιπας της Σκωτίας
  • 1294 - Ιωάννης Α΄ της Βρυέννης Κόμης του Ε
  • 1545 - Φραγκίσκος Α΄, δούκας της Λωρραίνης
  • 1577 - Νικόλαος της Λωρραίνης, Γάλλος επίσκοπος
  • 1841 - Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Έλληνας συνθέτης και συγγραφέας
  • 1897 - Φρίντριχ Χέρμαν Βόλφερτ, Γερμανός εκδότης και εφευρέτης
  • 1912 - Φρεντερίκ Πασσύ, Γάλλος οικονομολόγος και ειρηνιστής
  • 1920 - Νικόλαος Ζορμπάς, Έλληνας στρατιωτικός
  • 1944 - Έριχ Μαρκς, Γερμανός στρατηγός
  • 1963 - Άντριου Κάννινγκαμ, Βρετανός ναύαρχος
  • 1963 - Ιωάννης Ταρσούλης, Έλληνας βιομήχανος
  • 1980 - Μασαγιόσι Οχίρα, Ιάπωνας πρωθυπουργός
  • 1982 - Αναστάσιος Δρούλιας, Έλληνας πολιτικός
  • 1983 - Νόρμα Σίρερ, Καναδή ηθοποιός
  • 1984 - Αγλαΐα Παπά, Ελληνίδα ζωγράφος
  • 2003 - Γκρέγκορι Πεκ, Αμερικανός ηθοποιός
  • 2006 - Γκιέργκι Λίγκετι, Ούγγρος συνθέτης
  • 2006 - Αδαμάντιος Λεμός, Έλληνας σκηνοθέτης
  • 2013 - Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, Έλληνας αθλητής του κανόε καγιάκ
  • 2013 - Γιάννης Χαρτοματζίδης, Έλληνας σκηνοθέτης
  • 2016 - Γεωργία Αποστόλου, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 2017 - Καίτη Παπανίκα, Ελληνίδα ηθοποιός
Παλικάρι διψασμένο   Καίτη Παπανίκα Cine Video

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα 
Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα

Η άδεια διέλευσης ενός Παλαιστινίου προς την Αίγυπτο κόστιζε στη μαύρη αγορά 5.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 7.500 δολάρια για ένα παιδί. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη οι τιμές αυτόματα διπλασιάστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY