Κοσμος

Ο θρυλικός αρχιτέκτονας, Alvaro Riza, φτιάχνει ρολόι εμπνεόμενος από πισίνα που σχεδίασε το 1966

Οι βραχώδεις λόφοι και η παραλία

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο θρυλικός αρχιτέκτονας, Alvaro Riza, φτιάχνει ρολόι εμπνεόμενος από πισίνα που σχεδίασε το 1966

Alvaro Riza: Ο θρυλικός αρχιτέκτονας φτιάχνει ρολόι εμπνεόμενος από πισίνα που σχεδίασε το 1966 - Οι βραχώδεις λόφοι και η παραλία

Το παρελθόν επιστρέφει: στα 89 του, ο φημισμένος αρχιτέκτονας Álvaro Siza αποκάλυψε το τελευταίο δημιούργημά του στον τομέα των ρολογιών χειρός· το «Lebond Siza» έχει όλα τα εικαστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πισίνα Leça, την οποία σχεδίασε το 1966 όταν ήταν 28 χρονών.

Οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Η πισίνα ελίσσεται ανάμεσα στους βραχώδεις λόφους και την παραλία, ενθυλακωμένη σε αρχιτεκτόνημα σαν από τσιμέντο. Οι άκρες της ακολουθούν ένα τετραγωνικό σχέδιο όταν σε μια άκρη η γραμμή κατηφορίζει πριν ανηφορίσει και πάλι κάνοντας την όλη πισίνα να φαίνεται σαν ένα γιγαντιαίο «M» μέσα σε ένα κουτί.

Το γράμμα μπορεί να μην είναι ορατό στο ρολόι Lebond του Álvaro Siza αλλά οι λεπτές διαφορές των γραμμών στην πισίνα αναδύονται στην κάσα του ρολογιού. Επιπλέον, οι δείκτες έχουν ως πηγή έμπνευσης τις μινιμαλιστικές ταμπέλες που οδηγούν σε WC τις οποίες ο Siza χρησιμοποιούσε σε διάφορα πρότζεκτ του.

Ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας λέει ότι ο χώρος και ο χρόνος κινούν την αρχιτεκτονική και παίζει με την ουσία της δήλωσής του υιοθετώντας αυτή την τριάδα σε ένα και μόνο ρολόι χειρός της Lebond. Εκτιμά ότι υπάρχουν ήδη πολλά όμορφα στρογγυλά ρολόγια χειρός και θέλει, με την τελευταία δημιουργία του, να προσθέσει την προσωπική του νότα. «Είναι ένα κομψό και σοφιστικέ ρολόι. Θα είναι το ρολόι που θα φοράω τις Κυριακές» είπε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ